Hisingens nya mötesplats

Nu är bygget av Kvillebäckens saluhall igång. – Det ska bli en inbjudande mötesplats, full av färger och dofter, säger Shamsi Naeimai, som ansvarar för driften av saluhallen.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-09-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Till sommaren ska Kvillebäckens saluhall stå klar, sam­tidigt som de första boende i den nya stadsdelen flyttar in.
Bild: Kvillebäcken


Kvillebäcken håller på att genomgå en mycket välkommen förvandling. När kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén i slutet av september symboliskt markerade första steget av saluhallsbygget genom att sätta sitt fotavtryck i en betongplatta berättade hon om när hon tillsammans med den tidigare kommunalrådskollegan Owe Nilsson några år tidigare hade åkt bil genom Kvillebäcken.

– Det var otäckt, Owe sa "nej, det här går inte". Han låste alla dörrarna medan vi körde genom området, ­berättade Anneli Hulthén.

På väg att bli ett föredöme


Det som tidigare var ruffiga kvarter med medie­rapportering om gängproblematik och kriminalitet håller i dag på att bli ett föredöme när det gäller ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Drygt 600 bostäder är i produktion, och 20 000 kvadratmeter ­lokaler planeras.

– Vårt hållbarhetsarbete här har fått mycket uppmärksamhet. Nere vid älvstranden har vi jobbat mycket med energi­effektivitet. Här har vi tagit ett steg till och jobbar med biologisk mångfald. Och det handlar inte bara om fåglarna och de djur vi ser varje dag, utan också om larver och kryp som också behövs för att allting ska fungera, säger Mats Anders­son, vd för Älvstranden Utveckling.
Artikelbild

Shamsi Naeimai.
Bild: Eddie Ekberg


– I det nya bostadsområdet kommer det att finnas stor plats för människan, för cyklar och för grönska, men mindre plats för bilar.

Saluhallen en viktig del


Mats Andersson menar att framtidens vinnare är de som lyckas med den sociala hållbarheten, och i den är salu­hallen en viktig del.

– De som bor här i dag och de som bor i det nya området i framtiden kommer att mötas här. Förhoppningsvis blir det så bra att också folk från andra delar av Göteborg kommer att komma hit.

Saluhallen ska stå klar till sommaren 2013, sam­tidigt som det planeras för inflyttning i de första bostäderna. Saluhallen kommer att karaktäriseras av öppna, ljusa rum och terrasser i söder och öster. Gustav Appell Arkitektkontor står bakom utformningen, detta efter att byrån vann en arkitekttävling, utlyst av Älvstranden Utveckling förra året.

Har drömt om att driva en saluhall


Shamsi Naeimai, som ska driva den nya anläggningen, är marknadschef för Akbar Chark, som i många år har legat vid Vågmästarplatsen vid Kvillebäcken.

– När Älvstranden Utveckling kom till oss och ville köpa ut fastigheten sa jag självklart nej. Men vi har länge haft en dröm om att driva en liten saluhall så ­efter tusen samtal fram och tillbaka kom vi överens. Nu är vi väldigt nöjda, säger Shamsi Naeimai.

Den gamla charken kommer att rivas och Akbar hyr den nya saluhallen av Älvstranden Utveckling.

Saluhallen kommer att omfatta 1 500 kvadratmeter och inrymma cirka 15 aktörer, inklusive restauranger och caféer.

– Vi har hittills valt aktörer för restaurang, fisk, ­sushi, café/konditori, italienska delikatesser och chark. Charken sköter vi givetvis själva, säger Shamsi Naeimai.

– Vi har många intresseanmälningar att gå igenom, men vi tar fortfarande emot nya. Vi söker efter väl­etablerade företagare.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration