"Butikssidan i staden behöver en vitamininjektion"

Stefan Haslbeck på Relier Real Estate och Jan-Erik Johansson på Wihlborgs om läget i Helsingborg.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Stefan Haslbeck.
Bild: Relier


Stefan Haslbeck, Relier Real Estate


Hur ser du på hyresutvecklingen i Helsingborg?


– Generellt råder det en positiv hyresutveckling i Helsingborg med stigande priser. I centrum är det en stor efterfrågan på kontorslokaler och prisnivån är hög medan det på butikssidan går lite trögare med längre vakanser och lägre hyresnivåer som följd. På industriområdena Berga och Väla Södra är det fortsatt hög efterfrågan på lager- och produktionslokaler. På industriområdena Ättekulla och Gåsebäck är det svårare att hyra ut till bra priser. På Långeberga och kring Österleden och E6:an händer det mycket med både genomförda och planerade etableringar.

En rad stora byggprojekt ligger i startgroparna i Helsingborg, vad tror du dessa kommer att betyda för lokalhyresmarknaden?


– Jag tror detta för med sig att hyresnivån för befintliga kontorslokaler kommer att höjas och att den övriga kommersiella verksamheten kommer att stimuleras. Men butikssidan i staden behöver en vitamininjektion då flera verksamheter flyttar till Väla Centrum och lämnar tomma lokaler efter sig. Istället etableras fler och fler restauranger och caféer i de lokaler som töms. De många nybyggda lager- och logistikfastigheter som tillkommer pressar priset på sämre och omoderna lokaler. De låga räntorna gör att intressenterna i dag kan få nybyggda lokaler för samma eller lägre hyra än redan befintliga objekt.

Hur ser du på er roll i Helsingborg?


– Vi fungerar som en förmedlande faktor mellan den lokalsökande intressenten och den vakanta lokalen som fastighetsägaren har. Vi jobbar i dag med de största fastighetsägarna i regionen och hjälper dem att hitta bra och stabila hyresgäster. Vi har under åren medverkat till ett stort antal bra lokaluthyrningar till glädje och nytta för både fastighetsägare och lokalhyresgäster.

Var har ni lediga lokaler i dag?


– Vi har ett antal intressanta objekt i alla kategorier. Vi kan erbjuda allt ifrån centralt belägna butiker och kontor till spännande nybyggnadsprojekt på de expansiva industriområdena Väla Södra och Långeberga. Vi kan leta fram i stort sett vilken typ av lokaler som helst för de många intressenter som hör av sig till oss för olika typer av etableringar.
Artikelbild

Jan-Erik Johansson.
Bild: Henrik Ekberg


Jan-Erik Johansson, Wihlborgs


Hur ser du på hyresutvecklingen i Helsingborg?


– Hyresmarknaden i Helsingborg är stabil, högre hyresnivåer etableras då nya moderna kontorsytor skapas.

Vilka fördelar finns det med att etablera sig i Helsingborg?


– Helsingborg är en växande stad som beräknar att öka invånarantalet med cirka 2 000 personer per år fram till 2035. Staden har ett bra geografiskt läge vid E4/E6, Sveriges näst största containerhamn, bra tågförbindelser samt närhet till flygplats. Här finns även Campus/Lunds Universitet, samt ett differentierat näringsliv med cirka 15 000 företag.

Hur ser du på er roll i Helsingborg?


– Vi är i dag den största kommersiella fastighetsägaren med ett bestånd på cirka 520 000 kvadratmeter på tre delområden: Söder, City samt Berga/Ättekulla. Vi tror på Helsingborg och vill fortsätta att växa och utveckla vårt bestånd här.

Har ni några lediga lokaler?


– I de centrala delarna finns i nuläget endast ett fåtal kontorslokaler för uthyrning. Det finns ett behov på marknaden för nya moderna kontorslokaler, vilket kommer att skapas med de pågående och kommande projekten. I Söder är samtliga större logistikytor uthyrda, endast mindre kontor och lager/industrilokaler finns lediga. På Berga/Ättekulla har vi ett ganska brett urval av olika typer av lokaler.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration