"Man ska kunna ta på beståndet"

För Paulssons Fastigheter är hyresgästen den viktigaste tillgången. Och närheten till beståndet. – Man ska kunna ta på beståndet, säger Peter Billquist, vd på Paulssons Fastigheter.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ett av Paulssons på gående projekt äger rum vid det gamla färjeläget i centrala stan där det ska byggas en hotell- och konferensanläggning samt bostäder.
Bild: Jais Arkitekter


Lundabaserade Paulssons Fastigheter grundades av Arne Paulsson – även kallad Glasmästaren – som köpte sin första fastighet 1960. Det var i detta hus som Arne Paulsson, som gick bort i somras, startade upp sin glasmästeriverksamhet. 1994 lämnade han glasbranschen helt för att på allvar ge sig in i fastig­hetsbranschen. Nio hyresbostadsfastigheter i trakten kring Lund förvärvades.

I dag äger bolaget över 300 bostäder och cirka 25 000 kvadratmeter kommersiella lokaler i Lund. Paulssons finns även i Löddesborg, Hjärup och sedan i juli 2013 också i Landskrona. Det var då som bolaget köpte närmare 800 lägenheter av Markarydsbostäder och därmed blev en av stadens största fastighetsägare. Peter Billquist, med ett förflutet som kommunchef i Landskrona, utsågs som styrelseordförande för Paulssons för fem år sedan och blev även i höstas vd för bolaget.

– Jag började sommarjobba för Arne Paulsson redan 1973 och vi har sedan dess haft en nära relation, säger han.

Paulssons Fastigheter har kontor på Kyrkogatan i Lund, där nio personer arbetar, och på Järnvägsgatan i Landskrona där tre personer har sin arbetsplats. Bolaget påbörjar när som helst byggnationen av en hotell- och konferensanläggning med spa vid Jönsaplan i Landskrona. Det tidigare färjelägret har de senaste åren främst använts som parkeringsplats.
Artikelbild

Peter Billquist.
Bild: Henrik Ekberg


– Konceptet med hotell, konferens och spa är populärt och finns i dag inte i Landskrona, så det kommer att bli ett välkommet tillskott här i staden, säger Peter Billquist.

Nya bostäder


I projektet ryms även 45 bostadsrätter och förhoppningen är att anläggningen ska stå klar om ett par år. I Lund har Paulssons de senaste åren byggt över hundra bostäder på Sockerbruksområdet. Här tar man nu sats för en tredje etapp – Brf Juvelen – som kommer att rymma 25 lägenheter.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Jag ser oss som en seriös och långsiktig hyresvärd. För oss är det viktigt att ta ansvar i staden där vi har fastigheter. Vi vill åstadkomma en trivsam boende­miljö och vår viktigaste tillgång är hyresgästen.

Vilken är er största hyresgäst?


– Det måste vara Coop Konsum i Bruniushuset på Mårtens­torget i Lund.

Hur tänker ni er framtiden i Öresundsregionen?


– Vi vill fortsätta att ­fokusera på de orter där vi är verksamma, bland annat med fler bostadsrätter, men också med hyresrätter. Vi har inga planer på att etablera oss på andra orter. Närheten till beståndet är viktigt för oss.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration