"Världens största Ikea är en bra granne"

Just nu byggs ett nytt köpcentrum vid Kungens Kurva. Och planer finns på att bygga mer än dubbelt så mycket till.
– Konkurrensen är hård, men vi bygger ett konkurrenskraftigt köpcentrum, säger Jan Kristensson på Ikano Retail Centre.

Skriven av Therese Aronsson 2012-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

I april togs första spadtaget för Ikano Retail Centres nya köpcentrum i Kungens Kurva. 20 000 kvadrat­meter, i två plan, ska byggas i anslutning till El­gigantens butik. Lokalerna ska sedan fyllas med volymhandel i stora butiker, men även en del mindre butiker och caféer. Sammanlagt räknar Ikano med 15–20 butiker.
Artikelbild

Jan Kristensson, vd, Ikano Retail Centre.
Bild: Ikano


– Det kommer att finnas ett attraktivt utbud och vi skapar en trevligare miljö att vistas i för kunderna. Vårt köpcentrum kommer knyta ihop Kungens Kurva som i dag är ganska utspritt, säger vd:n Jan Kristensson.

Grannarna en styrka


Ikano Retail Centre ägs delvis av Ikea och deras enda uppgift är att bygga köpcentrum i anslutning till Ikeavaruhus. Och Ikea i Kungens Kurva är världens största.

– Det är en styrka för oss att ligga bredvid världens största Ikea. Som i de flesta branscher är det stor konkurrens mellan köpcentrumen i Stockholm och det har tillkommit flera nya de senaste åren. Vi bygger ett konkurrenskraftigt köpcentrum som butikerna vill finnas i.

Redan nu är 70 procent av den första etappen uthyrd. Det blir en blandning av mode, sport, fritid och teknik. Bland namnen finns Clas Ohlson och Usports, som är ett nytt sportkoncept.
Artikelbild

I Kungens Kurva bygger Ikano Retail Centres ett nytt köpcentrum på 20 000 kvadratmeter i två plan. Det ska fyllas med volymhandel i stora butiker, men även en del mindre butiker och caféer.
Bild: Ågrenkonsult AB


Det finns en handfull lokaler som ännu inte är uthyrda, både stora och små. Framförallt vill Ikano Retail Centre komplettera med mer mode och konfektion.

– Det finns ett stort intresse för att etablera sig här. Nu handlar det om att få en bra mix, säger Jan Kristensson.

Det kommer att bli en fastighet som syns. En av de glasade entréerna vetter mot Ikea, den andra mot parkeringen. Designen blir skandinavisk med ljusa material. De tänker också mycket på hållbarhet och miljö.

– Vi arbetar med materialval, med energieffektivisering och med att tillvarata dagsljuset. Ambitionen är att alla Ikanos nya fastigheter ska certifieras enligt Leed, så även denna. I framtiden kommer krav på miljö och hållbarhet från hyresgäster och besökare bli viktigare. Vi jobbar hårt med att hitta nya lösningar.

Mer planeras


Köpcentrumet öppnar i slutet av nästa år. Men planerna stannar inte där.

– Redan nu arbetar vi för att bygga ut köpcentrumet med ytterligare 30 000–40 000 kvadratmeter. Om 20 år kommer Stockholm att ha växt så att fler bor nära Kungens Kurva och åker hit i stället för att åka in till stan. Det kommer även att finnas en förbättrad kollektivtrafik ut hit, säger Jan Kristensson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration