Fokuserar på centrumanläggningar – och hyresgästerna

Fastpartner är ett långsiktigt fastighetsbolag med fokus på hyresgästerna. Ett av fokusområdena är centrumanläggningar i Stockholmsregionen. – Dessa projekt kräver en god kontakt med kommunerna och just det är vi bra på, säger Svante Hedström, fastighetschef på Fastpartner.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Fastpartner utvecklar flera mindre centrum i Stockholmsregionen, ett av dem är Märsta Centrum där biblioteket och konsthallen redan står klara. I Märsta kommer även butiks- och kontorsytor samt bostäder att skapas.
Bild: Henrik Ekberg


Fastpartner eller Fastighetspartner, som bolaget hette när det bildades 1987 av bland andra Ica, Skandia och Skanska, är ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter. Huvuddelen av beståndet är koncentrerat till Stockholm, där sex av bolagets nio kontor finns. Malmö, Göteborg och Gävle är de tre andra regionerna. Cirka 50 procent av beståndet består av lager, 30 procent av kontor och tio procent är handelslokaler. De sista tio procenten omfattar främst bostäder, samhällsbyggnader och hotell. Fastpartner har totalt 55 anställda i landet och närmare 50 har Stockholmsregionen som arbetsplats. Även om bolaget äger några fastigheter i centrala Stockholm, där man också har ambitionen att växa, så är det i ytterområdena som det mesta av beståndet finns. Ett par tyngre områden är Västberga och Lunda/Spånga. Totalt äger Fastpartner 186 fastigheter med ett värde om drygt 14,5 miljarder kronor.

– Vid årsskiftet räknade vi ut att 78 procent av hyres­intäkterna kommer från våra fastigheter i Stockholmsregionen, berättar Svante Hedström.

Det faktum att Fastpartner har så många lokalkontor innebär också att man har en god och nära kontakt med hyresgästerna.

– Vi har en egen förvaltningspersonal, vilket betyder att vi snabbt kan rycka ut om något skulle behöva åtgärdas, säger Svante Hedström, som har jobbat som fastighetschef på Fastpartner i sju år.

– Jag trivs bra här, det är ett entreprenörsdrivet bolag med fokus på hyresgästerna. Vi är långsiktiga och säljer egentligen aldrig några fastigheter.
Artikelbild

Svante Hedström är fastighetschef på Fastpartner.
Bild: Henrik Ekberg


På gång med Märsta


Men växer gör Fastpartner ganska stadigt. Bara de senaste månaderna har ett antal förvärv gjorts runt om i landet. Bland annat i Göteborg, Norrköping och i Stockholm. Det sistnämnda omfattade fem fastigheter om totalt 10 000 kvadratmeter lokalyta i starka regionala dagligvaruhandelslägen och med Coop Fastigheter som största hyresgäst. Just nu är man i full gång med att utveckla Märsta centrum.

– Redan klart är det nya biblioteket och konsthallen. Ö&B:s gamla lokaler är rivna och en ny byggnad om 7 000 kvadratmeter är under uppförande. Där kommer bland annat Ica Kvantum att hyra drygt 3 000 kvadratmeter och fler hyresgäster är på gång. Detta är ett projekt som kommer att pågå i ytterligare fem år och som innefattar såväl fler butiksytor, kontor samt bostäder.

Förutom i Märsta finns det en rad andra projekt i Stockholmsregionen som pågår eller är i uppstartsfasen för Fastpartner. Bland annat i Täby, Bromsten och Vallentuna centrum. Satsningen på centrum och bostäder kräver god kontakt med både invånare och kommuner. Men där ligger också Fastpartners styrka.

– Dessa projekt bygger på ett gott samarbete med kommunerna och det är vi duktiga på.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration