United Spaces gör dig snyggare, smartare och rikare

rendigt, öppet och inspirerande. United Spaces är ett business center för möten och affärer. – Det här är framtidens kontor, säger vd:n Eva von Wernstedt.

Skriven av Therese Aronsson 2012-10-22 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Framtiden. "Möten är framtiden och det här är framtidens kontor", säger vd:n Eva von Wernstedt.
Bild: Therese Aronsson


Du möts av New Yorks gator och en exklusiv ­italiensk designlampa som skiftar färg. Loungen breder ut sig och i sofforna pågår flera mindre möten. United Spaces vd Eva von Wernstedt hejar på personerna som passerar förbi. Omkring 300 personer har kontor här och hon känner de flesta av dem vid namn och vet vad de arbetar med.

– Det är personligt här. Dynamiken är fantastisk, är man två på ett företag blir man helt plötsligt 280 stycken till, säger hon.

Hos United Spaces i Waterfront Building kan du hyra en fast plats, ett rum eller tillgång till de gemensamma ytorna. Har du ingen fast plats får du ett skåp att förvara dina saker i. Ett företag med flera anställda kan kombinera olika typer av platser. Eva von Wernstedt är allergisk mot ordet kontorshotell och kallar United Spaces för ett business center.

– Kontorshotell ger känslan av att man går in på sitt kontor och stänger dörren. Det här är mycket mer än så, här skapar vi nätverk mellan medlemmarna. Vårt mål är att varje dag du går hem ska du vara snyggare, smartare och rikare.

Hon förklarar att här finns den senaste designen och häftiga miljöer. Tanken är att medlemmarna ska inspireras av miljön och må bättre, att de ska känna sig snyggare och fräschare.

Egoluncher och spontanmöten


Smartare blir man för att det kontinuerligt anordnas frukostmöten och inspirerande föreläsningar för medlemmarna. Kontoret inbjuder också till nya sätt att ­arbeta som kan utveckla företaget.

Genom de öppna ytorna bjuds det in till spontana möten mellan medlemmarna som kan leda till affärer och viktiga kontakter, vilket gör dig rikare. Bland annat anordnas egoluncher där det är fullt fokus på en person som berättar om sin verksamhet och sina ut­maningar. De andra kommer med tips, hjälp och utbyte av erfarenheter.
"Det är inte gratis att sitta här, men det kostar att ha ett eget kontor också och
här får man mycket mer för pengarna än bara en lokal."
– Det här finns inte någon annanstans i Sverige. Det är inte gratis att sitta här, men det kostar att ha ett eget kontor också och här får man mycket mer för pengarna än bara en lokal. 25 procent av våra medlemmars omsättning ökade efter att de suttit här bara en ­månad, säger Eva von Wernstedt.

Stort fokus ligger på möten. Flera medlemmar har tidigare haft kontor hemma, men insett vikten av att sitta bland andra företagare. Det genererar affärer. Konceptet bygger också mycket på öppenhet, att medlemmarna är öppna mot varandra och berättar om sina utmaningar. På så sätt kan de hjälpa varandra.

– Här är det alltid mycket på gång. Vi har after work på kontoret varje torsdag och fredag, flera av oss ska springa en stafett ihop och nu har någon har bjudit in till en kör. Det är alla bra sätt att mötas på. Vi vill att våra medlemmar ska göra saker så vi samarrangerar gärna olika event.

Kärlek på jobbet


Och det är inte bara företag som möts här.

– Vi hade ett par som förlovade sig i somras som träffades vid kaffemaskinen i januari, ler hon.

United har satt sin egen feng shui-prägel på kontoret. Det ligger på plan ett eftersom de är jordnära, med fågel­kvitter i korridorerna kommer de nära naturen, på toaletterna har de språkkurser på tyska och spanska som är utvecklande, de har utsikt över vattnet vilket ger harmoni och färgerna är eldiga för att spegla de olika elementen.

– Kontoret utvecklas hela tiden och nästa projekt är att sätta in ett träd i en av korridorerna, säger Eva von Wernstedt.
Artikelbild

Möts. United Spaces är öppet och välkomnande. Det är lätt att hitta en plats för möten, till exempel i loungen.
Bild: Therese Aronsson


United Spaces sköter det administrativa


Idén bakom United Spaces utvecklades för 14 år sedan av varumärkes- och organisationskonsulten Göran Garberg och fastighetskonsulten Lars Rydén. Göran hade precis startat eget och sökte efter ett utvecklande sammanhang att jobba i och det fanns helt enkelt inte. Idén går ut på att medan medlemmarna till hundra fokuserar på sitt uppdrag, sköter United Spaces det administrativa som kontor, nätverk, post, IT-säkerhet med mera men kan även hjälpa till att skicka blommor till sin partner, kemtvätta dräkten och översätta aktie­ägaravtalet till mandarin.

De flyttade in på 2 000 kvadratmeter i det tyska försäkringsbolaget MEAG:s fastighet Waterfront Building, vid Centralstationen, i oktober förra året. De har själva stort fokus på miljön och uppskattar att nu sitta i en av de mest klimatsmarta kontorsfastigheterna i Europa.

– Det är viktigt för oss att sitta centralt. Våra medlemmar får fler kunder till sina kundträffar, våra internationella kunder förväntar sig bästa läge och ur miljösynpunkt är det smart. Tack vare flytten har vi kunnat utveckla vårt business center ännu mer. Bland annat har vi det mest energieffektiva kontoret när det kommer till belysning och vi har satsat mer på öppna ytor för spontana möten. Möten är framtiden och det här är framtidens kontor, säger Eva von Wernstedt.Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration