Eleverna tar plats i områdets första skola

I augusti öppnar verksamhetsområdet Högsbo-Sisjöns första skola, då Peabskolans första elever tar plats i den gamla Prippsfastigheten i Högsbo.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-05-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det är många som söker till peabskolan. Skolchefen hoppas att 40 elever ska börja i augusti när skolan öppnar. "Om tre år, när vi har elever i alla årskurserna räknar vi med att ha ungefär 100 elever på skolan", säger Maria Hernroth.
Bild: Peab


Peabskolan är en friskola, ägd av bygg- och fastighetskoncernen Peab. Skolan utbildar gymnasieelever inom områdena husbyggnad samt mark och anläggning. Den första skolan öppnade 2006 och den 1 400 kvadratmeter stora skolan i Högsbo blir den första i Göteborg.

– Vi har planerat att öppna i Göteborg i flera år, men tillståndsprocessen har tagit tid, vi fick tillstånd i september förra året, berättar Maria Hernroth, skolchef på Peabskolan.

Peab äger den gamla Prippsfastigheten tillsammans med Brinova.

– Lokalerna är väl lämpade för oss. Det är byggverksamhet det handlar om, vi behöver stora ytor och vi behöver kunna väsnas utan att det stör. Det är också roligt att vi får ta plats i en fastighet med mycket hantverkskultur och charm, säger Maria Hernroth.

Skiljer sig från andra utbildningar


Peabskolan skiljer sig från vanliga bygg-gymnasieutbildningar på flera sätt.

– All praktik sker hos Peab, och det är mycket praktik i utbildningen. I både tvåan och trean är eleverna på praktik halva tiden, berättar Maria Hernroth.
Artikelbild

"Lokalerna är väl lämpade för oss. Det är byggverksamhet det handlar om, vi behöver stora ytor och vi behöver kunna väsnas utan att det stör." Maria Hernroth, skolchef på Peabskolan.
Bild: Peab


Pedagogiken i utbildningen är väldigt kopplad till verksamheten, med läromaterial också i allmänna ­ämnen som är anpassade till det faktum att eleverna ska arbeta med byggfrågor efter utbildningen.

– Exempelvis jobbar vi inte lika mycket med matteböcker som i andra utbildningar. I stället kan vi räkna vinklar när vi bygger ett tak. Vi vill ha ut den teoretiska kunskapen i praktiken med en gång, säger Maria Hernroth, som räknar med att 40 elever ska börja på Peabskolan i Högsbo i augusti.

Många sökande


– Vi har i nuläget 150 sökande. Om tre år, när vi har elever i alla tre årskurserna räknar vi med att ha ungefär 100 elever på skolan.

Den sista ölen bryggdes i Prippsfastigheten 2002, och sedan dess har den framför allt utvecklats åt logistikhållet. Hela fastigheten omfattar 67 000 kvadratmeter, varav DHL hyr cirka 40 000 kvadratmeter.

Genom åren har det pratats om att satsa på handel här, från kommunens sida har man sagt att man på sikt gärna ser att det byggs bostäder här.

– Just nu är det framför allt logistik som gäller. Nästan alla ytor är uthyrda, säger Claes Fridén, projektutvecklingschef på Peab.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration