"Engagerade, lösningsorienterade och lyhörda"

Av tryckerier och förlagsbyggnader byggdes Bonnier Fastigheter upp. De fastigheterna har fortfarande stor betydelse. – Långsiktigheten sitter i våra väggar, säger marknadschefen Miranda Jensen.

Skriven av Therese Aronsson 2012-10-20 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Engagerade. "Vi erbjuder moderna kontor och butiker i bra lägen som ligger strategiskt i city, nära kommunikationer och service. Som hyresgäster har vi allt frånsmå företag som hyr ett par hundra kvadratmeter till stora som hyr över 30 000 kvad­rat-meter, men alla är lika viktiga", säger Miranda Jensen.
Bild: Bonnier Fastigheter


Hos Bonnier Fastigheter är det mycket på gång just nu. Miranda Jensen räknar upp projekt ­efter projekt.

Även om projekten är nya har de ägt fastigheterna länge.

Bonnier Fastigheter startades 1985 genom att ett antal av koncernens verksamhetsfastigheter lades över i ett renodlat fastighetsbolag. De äger fortfarande många av de fastigheterna och i några av husen sitter Bonnierbolag kvar. På Sveavägen har Bonnierförlagen och Bonnier Tidskrifter suttit sedan 1920-talet. På Tors­gatan är Bonnierhuset ett landmärke. Det var den första skyskrapan i Stockholm när den byggdes av Bonnier.

"Vi vill vara en motpol"


– Långsiktigheten sitter i våra väggar. Vi vill vara en motpol till institutionella ägare som ser fastigheter mest som ett värdepapper. Vi är fastighetsägare för att vi ser ett värde i att äga, förvalta och utveckla fastigheter. När vi går in i en fastighet gör vi det med ambitionen att äga den länge. Det gör att vi kan sätta oss ner med våra hyresgäster och gemensamt planera framåt, säger Miranda Jensen.

På Torsgatan sitter de själva och har dessutom köpt fastigheten bredvid, som är på 6 000 kvadratmeter. Planer finns på att sammankoppla de båda fastigheterna, vilket i så fall beräknas vara klart under 2015.

Deras fastighet i Kungens Kurva har tidigare varit ett tryckeri, men ska nu utvecklas till en handelsfastighet om 25 000 kvadratmeter. Konceptet heter "Bo/Om" och ska innehålla allt för hemmet under ett och samma tak.

– Det här är ett typexempel på hur vi jobbar med fastigheter. Tider förändras och tekniken går framåt, vilket i det här fallet gjorde att det frigjordes ytor som vi nu ger ett nytt innehåll. Om ett år är den första ­etappen klar. Det känns väldigt spännande.
Artikelbild

Gammalt tryckeri. Före­tagets fastighet i Kungens Kurva har tidigare varit ett tryckeri, men ska nu utvecklas till en handelsfastighet om 25 000 kvadratmeter. Konceptet heter "Bo/Om" och ska innehålla allt för hemmet under ett och samma tak.
Bild: Tengbom


Förbättrar områden


Miranda Jensen berättar att de har ett kvarterstänk inom bolaget som innebär att de inte bara satsar på en fastighet utan på att vara stora aktörer inom ett område, som Sveavägen, Torsgatan och Hornstull. Där förbättrar de områdena och ser till att det blir ännu bättre lägen.

Ett tydligt exempel är Hornstull där Bonnier Fastigheter arbetar med ett stort projekt tillsammans med Stockholms stad och SL. Där bygger de en handelsplats om 11 000 kvadratmeter som står klar till våren. De har dessutom totalrenoverat två kontorsfastigheter på sammanlagt 12 000 kvadratmeter och utanför skapas, tillsammans med Stockholms stad, två nya torg samtidigt som SL rustar upp tunnelbanestationen.
Artikelbild

Ny handelsplats. Till våren står den nya handelsplatsen i Hornstull klar, som är på 11 000 kvadratmeter. "Vi tycker att Hornstull har stor potential", säger Miranda Jensen.
Bild: Wester + Elsner


– Vi tycker att Hornstull har stor potential. Området har allt; läget, grönområden och vatten ett stenkast bort. Det är en härlig stadsdel med mycket kreativt folk, säger Miranda Jensen.

Hornstull skiljer sig lite åt från de andra områdena där Bonnier Fastigheter finns. Där har de nämligen inte funnits länge, företaget köpte de två fastigheterna där för fyra år sedan.

– Det var nytt för oss att arbeta på det sättet. Vi tittar nu på hur Stockholm växer och försöker hitta nya intressanta områden som vi vill vara med och utveckla.

Hur är ni som hyresvärdar?

– Det som utmärker oss är engagemanget för våra hyres­gäster. Det är det här vi brinner för; våra fastigheter och våra hyresgäster. Långsiktigheten ger en trygghet. Vi är lösningsorienterade och lyhörda. Det innebär att vi lyssnar på företagen, och om det går bra för dem hjälper vi dem till större lokaler, går det sämre kan vi förhoppningsvis hjälpa dem med mindre. För oss är det också jätteviktigt att ha egen personal och egna tekniker på plats. Vi finns alltid nära. Det är därigenom vi har den dagliga kommunikationen med hyresgästerna.

Vilken är er bästa lediga lokal just nu?

– På Sveavägen har vi en gammal biograf som öppnade redan 1920, Bio Riviera. Det är i dag en helt unik butiks­lokal som fortfarande andas biograf med högt i tak. Jag vill också nämna våra kontor i Hornstull där den sista etappen om drygt 1 300 kvadratmeter är inflyttningsklara om ett år. Där finns det fortfarande stora möjligheter att påverka hur kontoret ska se ut, säger Miranda Jensen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration