Pallashuset utvecklas för framtiden

Pallashuset i Borås byggs om och ska bidra med handel, kontor och bostäder. Järngrinden tillsammans med Cernera Fastigheter ligger bakom projektet, som de tror kommer flytta hela centrum.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Målet är att Pallashuset ska bli ett modehus. Dessutom ska där finnas både bostäder och kontor.
Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter


Markus Furby, projekt- och utvecklingschef på Järngrinden, berättar att de vill skapa en helhet av nya kommersiella ytor tillsammans med dem som redan finns. Just nu planerar de byggnationen av de kommersiella delarna, och uthyrningen pågår för fullt. H&M och Åhléns har redan hyrt i huset. Även lokalt starka Boråsföretaget Joel & Jolina blir ny hyresgäst.

– Vi vill skapa ett modehus och de hyresgäster som hittills har skrivit på är starka varumärken och företag som drar till sig mycket kunder. Den nya H&M-butiken om 2 700 kvadratmeter blir den hittills största i Västsverige, säger Markus Furby.

Åhléns kommer att utöka och finnas på två plan i stället för dagens enplanslösning.

– Vi ser mycket fram emot utvecklingen av Pallashuset och det moderna utbud som ska skapas i gallerian. Sammantaget vår historia i Borås och med vårt nya varuhuskoncept ser vi läget i Pallashuset som mycket positivt, säger Thomas Hässledal, byggprojektchef på Åhléns.

Tillsammans med Järngrinden vill Åhléns stärka cityhandeln i Borås, och tycker att det är ett offensivt projekt som passar bra i tiden.

– Vi får chansen att stärka kundupplevelsen i vårt Åhléns­varuhus, med vårt senaste varuhuskoncept och sortimentserbjudande. Borås som handelsregion är viktig för oss, säger Thomas Hässledal.

Förutom utvecklingen av kommersiella lokaler håller Järngrinden och Cernera även på att bygga bostäder i Pallashuset. I dagsläget är det klart att de ska bygga 40 stycken, men målet är att bygga ytterligare mellan 150 och 170 bostäder.

– Det blir ett bra bidrag till staden, ombyggnationen innebär en avsevärd uppfräschning helt enkelt, säger Markus Furby.

I huset finns även kontorsytor på mellan 1 800 och 3 000 kvadratmeter.

– Där ska Järngrinden bygga sitt nya kontor, det är ett fantastiskt läge i staden, mitt i centrum och med 320 parkeringsplatser utanför dörren, säger Markus Furby.

Planen är att de 40 lägenheter som byggs just nu, tillsammans med de kommersiella delarna och grundläggningen för det höghus som ska rymma bostäder i framtiden, ska stå klara till julhandeln 2016. Den andra delen, som innefattar byggandet av 150–170 lägenheter i det nya höghuset på 33 våningar, är det enligt Markus Furby för tidigt att säga någonting om, då de fortfarande befinner sig på planeringsstadiet.

Han tror att ombyggnationen kan komma att betyda mycket för Pallashuset och de centrala delarna av staden.

– Tidigare var Pallashuset en sluten enhet, en tung betongbyggnad som vi nu lättar upp, säger han.

De har lyft av betongfjäll från hela huset och har nu en lättare fasadkonstruktion.

– Vi kommer till viss del också att flytta centrum då vi kommer att ha stora restaurangområden om 700 kvadratmeter som förlänger staden från Viskan, säger Markus Furby.

– Det kommer helt enkelt ändra mycket i området. Det är ett trevligt projekt som gör mycket för staden, både utseendemässigt och rörelsemässigt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration