"Läget vid Erlahuset är perfekt"

Erlahusets läge i centrala Borås och fastighetens historia var två avgörande faktorer när Hanssongruppen Borås köpte fastigheten i våras. – Skulle man sätta en GPS-nål på centrala Borås så är det förmodligen precis här, säger Stefan Hansson, vd för Hansson Holding som är moderbolag till Hanssongruppen Borås.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Efter påbyggnationen kommer Erlahuset omfatta upp emot 14 000 kvadratmeter.
Bild: Krook & Tjäder DTH


Hansson Holding är historiskt sett ett Göteborgsbaserat fastighetsbolag sedan det grundades 1950, men bolaget har varit verksamt i Borås sedan 2007, och de vill också utveckla sin verksamhet i staden framöver. I nuläget har de sålt en del fastigheter i staden, men tittar på att förvärva igen.

– Borås har ett otroligt dynamiskt näringsliv, det finns en diversifiering av näringslivet som är väldigt bra, säger Stefan Hansson.

Han nämner även den goda samverkan som finns mellan kommunen och näringslivet i Borås.

– Kommunen är med som en väldigt aktiv part för näringslivet, och överlag finns det en företagaranda i hela staden som är jättebra, säger han.

Just nu är Erlahuset deras största innehav i staden. Stora hyresgäster i huset är Borås stad, Samhall och Nordic Wellness.

– Vi vill fortsätta vidareutveckla Erlahuset till en samhällsfastighet med vissa kontorsinslag, säger Stefan Hansson.

Erlahuset är i dag 11 000 kvadratmeter stort, och kommer med en framtida påbyggnation landa någonstans mellan 13 500 och 14 000 kvadratmeter.

– Läget är perfekt. Skulle man sätta en GPS-nål på centrala Borås så är det förmodligen precis här. Området känns otroligt rätt att vara i, säger Stefan Hansson.

De är väldigt nöjda med förvärvet och betonar bland annat närheten till riksväg 40.

Målet är nu att förädla och modernisera huset för att göra det till ett naturligt val för företag i Borås som vill expandera. På granntomten kommer det att byggas ett parkeringshus.

– Där kommer vi att ha ett nära samarbete för att också kunna tillgodose en del parkeringsplatser till våra kunder, säger Stefan Hansson.

Allt som krävs


När det gäller utvecklingen av fastigheten tycker Stefan Hansson att det är viktigt att hålla den uthyrd och uppdaterad med exempelvis IT-infrastruktur.

– Den ska tillhandahålla allt som krävs för att driva en modern verksamhet helt enkelt, säger han.

I dagsläget är det endast ett fåtal ytor i fastigheten som inte är uthyrda. Det finns till exempel en lokal på 420 kvadratmeter och en på 215 kvadratmeter.

– Där har vi några intressenter i dag, men vi vill inte stressa fram, utan se till att det blir rätt, säger Stefan Hansson.

Erlahuset har en lång historia, och har funnits på platsen sedan slutet av 1800-talet. Den första verksamheten var grosshandeln Erikson & Larson, som också har fått ge namn åt huset.

– Man fångar upp det historiska arvet genom att fortsätta kalla det samma sak, och samtidigt omvandlar man det hela till modernt näringsliv. Jag tror att historien formar framtiden, säger Stefan Hansson.

Förskola på taket


Framtidsvisionen för Erlahuset innebär dock något helt annat än vad som finns på platsen i dag. De vill nämligen bygga en tvåvånings förskola på taket.

– Vi har en jättebra diskussion med kommunen om det, för det är extremt trångt med förskoleplatser. Den moderna familjen i dag vill bo centralt och utnyttja de kommunala resurserna där de är, och då tar det väldigt fort stopp, säger Stefan Hansson.

Just nu ligger ärendet hos kommunen för handläggning. Oavsett om det resulterar i en förskola eller inte kommer de att göra någon form av påbyggnation.

– Drömmen är att ha en modern kontorsyta på taket om förskolan inte blir av, säger Stefan Hansson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration