Alaskas storslagna planer

Alaska Fastigheter har stora planer för Sisjön – sammanlagt rör det sig om 100 000 kvadratmeter handel, kontor och hotell.– Vi hoppas att planerna ska ha vunnit laga kraft vid årsskiftet, säger Lars-Åke Alexandersson på Alaska Fastigheter.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Alaska siktar på att bygga 100 000 kvadratmeter handel, kontor och hotell runt Sisjömotet, inklusive 20 000 kvadratmeter för Hornbach.
Bild: R Studio


Alaska Fastigheter är den mest aktiva fastighetsägaren i Sisjön. Bolaget äger i dagsläget drygt 100 000 kvadratmeter i Sisjön och Högsbo och planerar på sikt för nästan lika mycket nya ytor.

Men innan man kan börja bygga måste trafiksituationen förbättras betydligt.

– Vi kan inte börja bygga innan trafiksituationen har rättats till. Nu är en del påbörjat, vilket är positivt. Man tror på en trafikökning på Söderleden när vägtullarna införs och bygger därför additionsfält mellan Sisjömotet och Järnbrottsmotet och mellan Åbymotet och Fässbergsmotet. Men Sisjömotet måste också byggas om, det finns ingen fastställd tidsplan men förhoppningen är att ombyggnationen ska vara igång till årsskiftet, säger Lars-Åke Alexandersson, som äger Alaska Fastigheter tillsammans med Jörgen Persson.

Inte följt med i utvecklingen


Sisjömotet har inte följt med i utvecklingen det ­senaste decenniet. Högsbo-Sisjön har förvandlats från ett industriområde till ett handels- och verksamhetsområde, vilket innebär att mycket mer folk än tidigare rör sig i området – men Sisjömotet är fortfarande dimensionerat efter det gamla industriområdet.
Artikelbild

Nu väntar Alaska på att trafiksituationen i området förbättras innan de kan börja bygga. "Det finns ingen fastställd tidsplan men förhoppningen är att ombyggnationen av Sisjömotet ska vara igång till årsskiftet", säger Lars-Åke Alexandersson.
Bild: R Studio


– Motet måste förbättras innan handeln kan utvecklas mer. Vi har sagt att vi kan stå för en del av finansieringen, säger Lars-Åke Alexandersson.

Hornbach kommer att gå igång med en nästan 20 000 kvadrat­meter stor hemmabygganläggning så snart det är möjligt.

– De kommer att köpa mark som vi äger på den södra delen av Forbo Forshagaområdet, och bygga i egen regi.

Alaska planerar sedan för 15 000 – 20 000 kvadratmeter sällanköpshandel och lika mycket kontor och hotell, norr om Hornbach.

– Det kommer att bli en successiv utbyggnad, vi bygger inte på spekulation. Men det finns en bra efterfrågan här ute.

Efterfrågan som styr


Lars-Åke Alexandersson tror inte att man kommer att locka de större huvudkontoren till Sisjön, det rör sig om att bygga till den efterfrågan som finns i dag, kontor på mellan 200 och 500 kvadratmeter.

– När det gäller hotellet har vi gjort en undersökning som säger att det finns underlag för ett hotell här. Det finns inte många hotell i närheten.
"Omgörningen har verkligen lyft fastigheten. Vissa av hyresgästerna som har suttit där hela tiden har fått sin omsättning fördubblad."
Också väster om Sisjövägen har Alaska stora planer, här rör det sig om 35 000 kvadratmeter handel och kontor, utvecklingen ligger dock längre fram i ­tiden.

Söker nya möjligheter


I området siktar man på en sorts handel som "inte finns ­någon annanstans".

– Vi har en del idéer, det gäller att hitta de nya möjligheterna. Det kan bli ett köpcentrum helt inriktat mot heminredning. Matupplevelser är också många människor intresserade av. En annan sak vi har med oss in i detta är kulturen. Det är många som är kulturintresserade och det finns i dag inte speciellt mycket av det här i Högsbo-Sisjön, säger Jörgen Persson.

Alaska har också några pågående projekt:

• 4 500 kvadratmeter lager och kontor för Forbo Forshaga i Högsbo i en nyuppförd byggnad mitt emot 421 i Högsbo.

• Alaska gör just nu i ordning 500 kvadratmeter till järnhandelsgrossisten Prevex på Askims Industriväg. Inflyttning sker till sommaren.

• Sisjö centrum är på väg att färdigställas. Alaska ­köpte den 30 000 kvadratmeter stora så kallade "Billhällsfastigheten" 2007 och har sedan uppgraderat fastig­heten ordentligt. Bland hyresgästerna finns nu Willys, XXL, Clas Ohlson och Leif Mannerströms saluhall.

– Det har tagit ett tag att göra i ordning allt, vi har gjort en del omflyttningar i fastigheten som har dragit ut på tiden.

– Men det har blivit väldigt bra. Nu är fastigheten fullt uthyrd, den sista stora hyresgästen flyttar in runt årsskiftet. Tyvärr kan vi inte gå ut med vilka det är än, säger Jörgen Persson.

– Omgörningen har verkligen lyft fastigheten. Vissa av hyresgästerna som har suttit där hela tiden har fått sin omsättning fördubblad, säger Lars-Åke Alexandersson.

Oupptäckt garage


– En sak som är lite förvånande är att folk använder parkeringsgaraget relativt lite. De har väl helt enkelt inte upptäckt det, men det är väldigt smidigt att ställa sig där nere och bara ta hissen upp, säger Jörgen Persson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration