Södra strandverket blir konsthall

Anrika Södra strandverket på Marstrand blir en konsthall, och till denna knyts även ett café.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Statens fastighetsverk


Södra strandverket på Marstrand förvandlas till konsthall. Statens fastighetsverk har slutit ett femårigt avtal med Kulturcentrum Söder på Marstrand AB.

Det nybildade bolaget ska skapa en ny, spännande scen för skulptur, glas och fotokonst. Redan på försommaren väntas den nya konsthallen ta emot sina första besökare.

– Det här känns som en fantastisk lösning för Södra strandverket. Vi arbetar mycket med att vidareutveckla våra fastigheter till intressanta och spännande besöksmål och välkomnar därför Konsthallen Strandverket som hyresgäst. Genom konsthallen kommer fästningen att bli tillgänglig för många – både svenska och utländska besökare – och stärka Marstrand som destination, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Sedan tiden som försvarsanläggning har Södra Strandverket på Marstrand använts för en rad olika verksamheter, senast som restaurang och som kansli- och kurslokal för Marstrand Segelsällskap. De senare kommer att vara kvar, nu som andrahandshyresgäster. Till konsthallen kommer även att knytas ett café som ska drivas genom ett samarbetsavtal med en av Marstrands lokala aktörer.

Bakom initiativet till Marstrands nya konsthall står Peter Hjörne (en av huvud­ägarna till Stampen som bland annat äger Göteborgs-Posten) genom familjen Hjörnes stiftelse för kultur.

Södra strandverket byggdes i mitten av 1800-talet och ersatte äldre kanonbatterier vid hamnen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration