Kista Art City – ett konstnärligt svar på Kista Science City

Ord, bilder och tankar om Kista fyller glasväggen i Kista Galleria. Genom Kista Art City bjuds Kistabor in i konsten och får en möjlighet att kommentera utvecklingen. – Kista är kanske en av Sveriges mest segregerade platser. Det väcker utmanande frågor, säger initiativtagaren Thomas Liljenberg.

Skriven av Therese Aronsson 2012-09-23 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Gatprat. Street Corner Talking är en glasvägg i Kista Gallerias fasad mot Jan Stenbecks torg på 16 x 5 meter. Den fylls av resultat från workshops i form av texter, bilder och ljuskonst.
Bild: Kista Art City


Kista Art City är ett konstprojekt som konstnären Thomas Liljenberg startade 2005 i samarbete med Bo Samuelsson. Det var en idé kring hur en ny typ av konstinstitution skulle kunna se ut, som svarar på utvecklingen i Kista inom näringsliv, telekom och stadsutveckling. Svaret skulle bli i form av konst.

– Vi har utgått från Kista Science City och Kista­modellen, som är ett ekosystem för lokal utveckling, idéer och företag. Vi bytte ut Science mot Art och vill fungera för konsten så som Kista Science City fungerar för forskningen, säger han.

Som konstnär bjuder han in boende, föreningar, företag och förvaltningar i Kista att bli delaktiga. Kista Art City ordnar workshops där stadsutveckling, offentlig konst och Kista som plats diskuteras och utifrån det skapas konst. Det sociala ­skapandet blir en viktig del av själva konsten.

– På så sätt är det här ett demokratiprojekt. Vi arbetar med interaktivitet och för en dialog med platsen. Det kan resultera i en offentlig konst, en lekplats, en park, ny infrastruktur eller andra förslag på förändringar eller komplement i det offentliga rummet. Annars brukar konstnären bjudas in när staden är klar och få bidra med en utsmyckning. Här är ­konsten med och skapar staden, säger Thomas Liljenberg.

Ett tydligt projekt är Street Corner Talking, som är en glasvägg i Kista Gallerias fasad mot Jan Stenbecks torg på 16 x 5 meter. Den fylls av resultat från ­workshops i form av texter, bilder och ljuskonst.

– Det är som en tidning i ständig förändring där Kistabornas tankar om sin stad finns. Konsten blir ett slags gränssnitt som beskriver platsen och människornas delaktighet. Men det är bara toppen av ett isberg, det sociala är den stora konstuppgiften.

Bjuder in barn


Kista Art City har även mycket annat på gång. Ett projekt som påbörjats handlar om att bjuda in barn att utforma modeller efter hur de vill att Kista ska se ut.

Thomas Liljenberg förtydligar att Kista Art City arbetar för stans bästa, men att det både kan innebära kritik och att se möjligheter. Projektet stöttas bland annat av Kulturbryggan.

– Kista Art City har betytt mycket för Kista. Vi har skapat uppmärksamhet för platsen och i dag är flera konstnärer verksamma här. Dessutom finns det konstutbildning på universitetet och Digital art center. Ett mål vi hade när vi först kom hit var att det i framtiden ska finnas lika många konstnärer som forskare i Kista.
Artikelbild

Uppmärksamhet. "Kista Art City har betytt mycket för Kista. Vi har skapat uppmärksamhet för platsen och i dag är flera konstnärer verksamma här", säger Thomas Liljenberg.
Bild: Kista Art City


"Sveriges starkaste framväxt"


Att projektet drogs i gång i Kista är inte en slump. ­Thomas Liljenberg förklarar att det beror på platsens betydelse för näringsliv och forskning.

– Här finns ett företagsområde med Sveriges starkaste framväxt, men också bostadsområden med sociala problem. Det är en grym segregation. Det intressanta blir hur konsten svarar på det.

Att Kista Art City är viktigt för företagande i området är självklart för Thomas Liljenberg. Nyligen besökte han Rotary Kista för att berätta om deras arbetssätt.

– Vårt innovativa sätt att arbeta med delaktighet är något som företagen kan lära sig mycket av. Och det finns ett stort intresse från deras sida.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration