Skanska bygger nytt landmärke

Ett helt nytt kvarter i Hammarby Sjöstad, där ett 28 våningar högt kontorshus med skybar på toppen drar ögonen till sig. Det är Stockholm New. – Det blir en elegant och spännande fastighet, säger arkitekten Bo Svensson.

Skriven av Therese Aronsson 2012-09-17 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Smäckert. "Utmaningen ligger i att skapa ett smäckert höghus som ändå uppfyller kraven på rationella kontorsplan", säger arkitekten Bo Svensson.
Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor


Stockholm New kommer att torna upp sig vid Skanstullbrons södra fäste. Den utmärker platsen där Skanska ska bygga ett nytt kvarter, som blir en förlängning av Södermalm ut mot Hammarby Sjöstad.
"Stockholm New blir ett utmärkt sätt för företag att profilera sig på."
– Första etappen består av sex huskroppar på sammanlagt 55 000 kvadratmeter som innehåller 3 500 arbetsplatser, varav en av huskropparna är en 28 ­våningar hög skrapa. I etapp två byggs det ytterligare två kontorsfastigheter, varav en direkt vid vattnet. Där kommer man att kunna ha ett sjöhus direkt på kajen. Tillsammans ger de plats åt 1 000 arbetsplatser på 25 000 kvadratmeter, säger Lars Persson, uthyrnings­ansvarig på Skanska.

Förutom närheten till vattnet finns det goda kommunikationsmöjligheter. Tvärbanan stannar i princip utanför entrén och det är bara 350 meter till Gullmarsplan, varifrån bussar och tunnelbana går. Att promenera till Södermalm tar sju minuter och fastigheten har ett bra skyltläge mot Nynäsvägen.

Amfiteater för olika event


För att sprida Söderkänslan till Stockholm New riktar Skanska in sig mot hyresgäster som arbetar med musik, IT, media och reklam. En amfiteater planeras i området för olika event, det ska finnas fik och restauranger, och på kvällarna ska man kunna äta och dricka i skybaren på översta våningen. I bottenvåningen planeras en utställningsyta som kan användas av husets hyresgäster.

– Stockholm New kommer att lyfta hela området. Det kommer att kännas levande.

Detaljplanearbetet inleds nu och förhoppningsvis blir det byggstart nästa år och inflyttning 2015.

– Det blir ett utmärkt sätt för företag att profilera sig på. Det betyder mycket att sitta i en fastighet som folk känner till, och det kommer man att göra här, ­säger Lars Persson.
Artikelbild

Söderkänsla. För att sprida Söderkänslan till Stockholm New riktar Skanska in sig mot hyresgäster som arbetar med musik, IT, media och reklam.
Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor


Bygger för Platinacertifiering


Stockholm New kommer att byggas för att nå nivå Platina, som är miljöcertifieringen Leeds högsta nivå. Skrapan har många attraktiva lösningar och miljöer – både interiört och exteriört. Arkitekter är Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.

– Inspirationen kommer från att stan och Hammarby Sjöstad möts här. Kvarteret blir en fortsättning på promenadstaden och vi ska se till att området blir mer stadsmässigt, säger Bo Svensson, partner på arkitektkontoret, och fortsätter.

– Det är ett fantastiskt uppdrag. Det är sällan man får rita hus i ett sådant läge. Det kommer att bli synligt från flera delar av staden, så det måste bli stiligt. Det är svårigheten med höga hus, att se till att de inte känns för klumpiga. Ofta finns en önskad storlek på ytan och då är det svårt att göra dem så eleganta som man skulle vilja. Utmaningen ligger i att skapa ett smäckert höghus som ändå uppfyller kraven på rationella kontorsplan.

Lars Persson förklarar att i kontoren kommer det att vara bra luft, kyla och värme. Där har man låga energikostnader, en bra arbetsmiljö och lättare att arbeta, vilket gör det lättare att rekrytera bra medarbetare.

Han fortsätter berätta om alla fördelarna med kontorsfastigheten, om närheten till torg och parker för kreation, om hyresnivåer som är lägre än i innerstaden och om möjligheten att skräddarsy sitt kontor efter egna önskemål. Men det som är mest spektakulärt är utsikten.

– Kommer du upp en bit kan du se allt, åt alla väderstreck.

Uthyrningsarbetet har precis börjat. Inga kontrakt är skrivna än, men Lars Persson ser ett stort intresse för Stockholm New med flera intressenter. Här kan man hyra allt från 300 till 55 000 kvadratmeter.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration