"Vi är snabbast i fastighetsbranschen"

Att utveckla fastigheter är Scanprops affärsidé. Just nu skapar de Stockholms Meatpacking district på Telefonplan. – Det är roligt att vara med och bygga stad, säger delägaren Curt Ahnström.

Skriven av Therese Aronsson 2012-09-16 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Utsikt. Kontor med utsikt över hela Södertörn och bort mot havet. Det kan du snart få i Ericssons gamla huvudkontor.
Bild: Peter Högel


Scanprop är specialiserade på utvecklingsfastigheter. Framförallt kommersiella inom handel, men de har även en del bostäder och äldreboenden. Curt Ahnström var med och startade företaget för 1,5 år sedan och affärs­idén är att köpa företag som äger fastigheter med utvecklingspotential, men som har dålig finansiering.

– Hittar vi en fastighet med befintliga hyresgäster, eftersatt underhåll, möjlighet till utveckling och urusel finansiering. Då köper vi. Och det har gått väldigt bra, säger han.

I Stockholm äger de fastigheter i Kungens Kurva, Hallunda och Telefonplan. Och det är på Telefonplan som det pågår mest just nu. Där bygger de om Ericssons gamla huvudkontor på 90 000 kvadratmeter. 15 000 av dem ska bli kontor, resten bostadsrätter med stort fokus på mindre ungdomslägenheter.

– Telefonplan är som Meatpacking district i New York. Det har blivit hippt efter att Konstfack och ­Designens Hus flyttade hit. Och det är den vågen vi ­glider på, säger Curt Ahnström.

Det gör att det kommer att bli trendiga caféer, pubar och pop up-stores i bottenvåningen och till kontoren kommer det troligtvis att söka sig företag med reklam- eller designinriktning.

"Vi förändrar området helt"


Från Telefonplan är det tre stationer till innerstaden, nära ut på Essingeleden och gott om parkeringar. Kontoren är öppna och ljusa, och du har utsikt över hela Södertörn bort mot havet. Även skyltläget är bra.
Artikelbild

Design. Scanprop bygger om Ericssons gamla huvudkontor på Telefonplan om 90 000 kvadratmeter. 15 000 av dem blir kontor för företag med reklam- och designinriktning.
Bild: White Arkitekter


– Det roligaste med mitt jobb är att vi bygger stad. Det här är ett industriområde som konverteras till en levande stadsdel med kontor, bostäder, torg och ute­serveringar. Vi förändrar området helt.

Scanprop gör även liknande förädlingar i andra områden i Sverige, till exempel i Angered i Göteborg.

– Det är inga lätta områden. Ofta är det mycket vakan­ser, fel hyresmix och låga snitthyror. Men vi ser en långsiktig potential. Det är bara att kavla upp ärmarna, och det tycker vi är kul, säger Curt Ahnström.

Hur är ni som hyresvärdar?

– Vi är väldigt nära. Vi är ett förhållandevis litet fastighetsbolag, så det är mig hyresgästerna ringer om något inte fungerar. Jag har jobbat mycket med handel och där är det snabba puckar som gäller. Är ventilationen dåligt vänder kunderna i dörren och det märks direkt i dagskassan. Då måste problemen åtgärdas direkt. Det har vi med oss till våra kontor, där kunder annars ofta är vana att behöva vänta någon vecka på åtgärder. Det tror jag utmärker oss. Vi är snabbast i branschen.

Varför borde företag välja era lokaler?

– Snabbheten och direktkontakten. Men även att fastig­heterna, i sina microlägen, har prime location. Vi ­jobbar inte med city utan med förorten. Kommunikationerna är alltid bra, liksom när­service och parkeringsmöjligheter.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi letar hela tiden efter nya företag med fastigheter att köpa. Just nu är vi främst intresserade av utvecklings­fastigheter, men långsiktigt siktar vi på ett mer diversifierat ägande för mer balans och långsiktighet.

Vad är det roligaste du har varit med om under din tid på Scanprop?

– Det häftigaste var när vi köpte Telefonplan förra sommaren. Det var en komplicerad affär med många utländska banker inblandade. Vi jobbade dygnet runt i nästan en månad innan köpet gick igenom. Så nu är det väldigt roligt att se hur det utvecklas.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration