Kontor i Sveriges medelpunkt

En flygplatsstad ska byggas i anslutning till Stockholm Arlanda Airport. Först ut är kontorshuset Sense Building.
– Här ska man känna av framtiden och närheten till omvärlden, säger Stefan Stenberg på Swedavia Real Estate AB.

Skriven av Therese Aronsson 2012-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Sense Building är en del av Airport City och kommer att bidra till en påtaglig visuell förnyelse av området.
Bild: Therese Aronsson


Ett efter ett lyfter och landar flygplanen på Arlanda. Ett åker till Moskva, ett annat kommer från London. Arlanda har direktflyg till mer än 170 destinationer och har hela 210 000 starter och landningar per år. Här möts världen. Stefan Stenberg, marknadsområdeschef på Swedavia Real Estate AB, kallar det Sveriges absoluta medelpunkt med både utrikes- och inrikesflyg, tåg och närhet till E 4.

På andra sidan vägen från flygplatsentrén ska nu ett 20 000 kvadratmeter stort kontorshus byggas. De elva våningarna ska bli ett tydligt landmärke för Sky City, som området döpts till. Byggnaden har fått namnet Sense Building.

Internationell ambition


– Sense the future, sense the world. Här kan man känna av närheten till omvärlden. Vi lever i internationaliseringens tidevarv. Där vi för några decennier sedan handlade med grannstäderna och grannländerna, handlar vi i dag med länder och marknader på andra sidan jorden. Landsgränserna för handel av varor, tjänster och kapital suddas ut, vilket öppnar möjligheter för företag och organisationer som ligger i framkant och förstår kraften i förändringen, säger Stefan Stenberg.

Ambitionen är att arkitekturen och gestaltningen ska kännas internationell. Flygplatsstaden är den centrala noden i det globaliserade nätverket, där kommunikation står i fokus. Stefan Stenberg förklarar att Sense Building möter de krav och behov som ställs i dag och det är skapat för företag som vill utvecklas och delta i förändringen.

Artikelbild

Sense Building med sina elva våningar ska bli ett tydligt landmärke för nya flygplatsstaden på Arlanda.
Bild: Therese Aronsson


– Förändringen är i gång och accelererar. Swedavia erbjuder möjligheter för dem som vill ligga i framkant. Huset ska självklart miljöcertifieras och erbjuda moderna arbetsplatser. Det blir också ett ypperligt skyltläge för hyresgästerna. Det finns inte en företagsledare i Sverige som inte passerar Arlanda minst en gång i månaden.

Stefan Stenberg berättar att intresset för kontoren är stort. Det finns olika grupper som är intresserade. Först är det flygbolag och serviceföretag, som riktar sig till de 16 000 anställda på flygplatsen, som ser fördelar i att ha kontor där.

Sedan är det globala företag som har världen som arbetsplats, det är företag med globala ägare och globala kunder. Ofta är det företag som verkar där förändringens vindar blåser starkt eller där internationaliseringen spelar en viktig roll.

Ligger i tiden


– Resor tar mycket tid. Trots digitala kontakter blir det allt viktigare att träffas för att byta idéer, tankar och erfarenheter. Flygplatsstäder ligger i tiden. Genom att ha kontor här blir det helt enkelt lättare att göra affärer.

Just nu pågår upphandlingsarbetet. Entreprenör och arkitekt är ännu inte klara. Förhoppningen är att kunna börja bygga om ett år och att Sense Building kommer att stå klart i slutet av 2014.

– Eftersom vi bygger ett nytt hus finns det stora möjligheter för hyresgästerna att påverka utformningen av kontoren. Just nu har vi ett vitt papper med bara stor­leken och tomten på, säger Stefan Stenberg.

Påtaglig visuell förnyelse


I Sky City har Swedavia byggrätter på 150 000 kvadratmeter, så det är ett område som kommer att växa framöver. 1 november invigs Clarion Hotel, som kommer att ligga mitt emot Sense Building. Sky City är en del av Airport City, som sträcker sig från motorvägen och in mot flygplatsen. Där ingår även Cargo City, med inriktning på flygfrakt, och Logistic Park, som är en mer traditionell logistikpark med tredjepartslogistiker. I de båda områdena finns sammanlagt 230 000 kvadratmeter att bygga på.
Artikelbild

Kristina Alvendal, direktör för Airport City Stockholm.
Bild: Therese Aronsson


Kristina Alvendal är direktör för Airport City Stockholm.
– Sense Building blir en påtaglig visuell förnyelse av ett område som i dag präglas av trafiksnurror och vägspagetti. Det är början på en tät stadsbebyggelse som kommer att utvecklas med staden som ledstjärna. Här kommer det att finnas alla typer av servicefunktioner som barer, restauranger, caféer, butiker och gym för att människor ska trivas i området, säger hon.

Hela Airport City är 800 hektar, så Sense Building är en liten del i ett stort område, som präglas av logistik och frakt, sådant som behöver ligger nära flygplatsen. Men områdets image kommer snart att förändras.

– Genom kontorshuset kan vi visa vår vision om en flygplatsstad, det kommer att sticka ut. I dag finns här 20 000 arbetsplatser. Om tio år har de utökats till 50 000. Vi kommer också att ha jobbat upp attraktiviteten i området. Det kommer att synas att det inte längre bara är logistik och en flygplats.

- Airport City kommer att kännas lika självklart för cleantech-företag som Kista är för ICT och Hagastaden kommer att bli för life science. Här ska vi samla kunskaper för en positiv utveckling av miljöfrågorna, säger Kristina Alvendal.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration