Välkommen till Göteborgs nya grönskande takterrass

Veidekkes projekt i Kvillebäcken, BRF Klätterträdet, får en 400 kvadratmeter stor grönskande takterrass. Temat för terrassen är ”Chilla och grilla”.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den 400 kvadratmeter stora terrassen ska vara en plats där de boende kan umgås.
Bild: Janne Olander


Det är de boende i BRF Klätterträdet som har bestämt hur takterrassen ska se ut och användas. Från början togs det fram två alternativ att välja på – "Chilla och grilla" och "Odla och träna". Till slut bestämde man sig för det alternativ som inbjöd till samvaro, men behöll ändå ett inslag av odling.

– Takterrassen består av lite olika rum, så att man kan vara flera sällskap där samtidigt och umgås, säger Joakim Nyman, projekteringsledare på Veidekke Entreprenad.

På terrassen finns bland annat ett slags tv-rum där det finns möjlighet att sätta upp en projektor för utom­husbio. Det finns även ett växthus som ska fungera som uterum när temperaturerna börjar sjunka framåt höstkanten. Här kan också odlingen ske.

– Huvudsyftet är att terrassen ska användas sommartid, men genom att ha uterummet kan man förlänga sommaren, och kanske ha en kräftskiva fram i september, säger Joakim Nyman.

Att man bestämde sig för att ha en grönskande terrass på taket hade flera anledningar. Bland annat för att man helt enkelt var tvungen att ha ett visst grön­ytetal, och i området är möjligheterna till detta begränsade. Med en takterrass har Veidekke kunnat erbjuda köparna något unikt för staden.

– På husets innergård har lekytorna placerats men då solen har svårt att nå ner på gården är det kul att kunna erbjuda sol på takterrassen, säger Joakim Nyman.

De första inflyttningarna i huset, som är ritat av Semrén och Månsson, skedde i september och totalt rör det sig om 81 lägenheter. Det är Veidekkes andra projekt i Kvillebäcken, och man håller just nu på att gräva för det tredje. Joakim Nyman har märkt en stor förändring från deras första till deras tredje projekt.

– Det första projektet sålde slut ett halvår till ett år efter inflyttning. I detta projekt, som är nummer två, var det slutsålt ett drygt halvår innan och det tredje som är i grundläggningsfasen sålde slut på en månad. Det blir mer och mer färdigställt i Kvilleområdet, och det kommer bli en fin stadsdel när allt är klart, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration