Så höga blir husen vid Heden

Diligentia planerar flera höghus längs med Bohusgatan, och det högsta ska enligt planen mäta hela 52 meter. – Det är ett jätteroligt projekt, det sticker verkligen ut, säger Diligentias centrumchef Peter Landqvist.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Förhoppningen är att Diligentia ska kunna börja bygga i slutet av nästa år.
Bild: Kanozi Arkitekter


Från början hade Diligentia byggrätt för att bygga kommersiellt i området mellan Skånegatan och Heden. Men för två år sedan fick de lov att ändra det till bostäder, och samtidigt utöka ytan.

– Den tidigare byggrätten var på 9 000 kvadratmeter. Den nya motsvarar i stället 23 500 kvadratmeter – och då är det bara ovan mark, säger Peter Landqvist.

Enligt planen ska 200 lägenheter byggas, fördelat på ett antal olika hus. En av byggnaderna ska vara 16 våningar hög, en annan byggnad ska vara tolv och en tredje åtta. De olika delarna kommer bli 52, 38 respektive 17 meter höga.

– Det blir lite olika höjder, vilket gör att det kommer se väldigt intressant ut, säger Peter Landqvist.

Servicebetonad verksamhet


I gatuplan utefter Bohusgatan kommer de att ha restauranger och butiker. Än så länge är de i ett för tidigt skede för att kunna säga exakt vilka verksamheter det kommer att handla om, men planen är i alla fall att det ska vara servicebetonat. Oavsett vad de väljer att ha på platsen ska det inte bara bidra till de som bor där, utan även till allmänheten. Enligt Peter Landqvist innebär byggnationen en fördel i och med att det bidrar till en förtätning när 600–700 personer flyttar in, vilket också är positivt för omkringliggande verksamheter.

– Det är ett jätteroligt projekt, det sticker verkligen ut, säger han.

Han betonar även det unika läget som området innebär.

– Man har nära ut mot de stora lederna, man har 300 meter till Avenyn och tillgång till allt som händer på Heden. Det finns mycket runt omkring helt enkelt.

Bra med många nya lägenheter


Det kommer framför allt att bli bostadsrätter i de nya husen, som är ritade av Kanozi Arkitekter. Lägenheterna kommer generellt att vara mellan 70 och 90 kvadrat­meter stora och under huset kommer de att bygga garage.

I dagsläget är detaljplanen antagen, så politiskt sett har de sagt ja.

– Politiker och samhällsbyggnadskontoret har varit väldigt förtjusta i detta projekt, de tycker att det är bra att vi vill tillföra så många nya lägenheter, säger Peter Landqvist.

Däremot har Diligentia fått en överklagan från en granne som tycker att de nya höghusen är för höga och skulle skymma. Det är dock ingenting som Peter Landqvist oroar sig för.

– Förr eller senare kommer det att bli av, om man bor i en stad så får man också räkna med att den förändras, säger han.

Om allt går enligt planerna tror han att de kan börja projektera första kvartalet 2016, och ha en byggstart tredje kvartalet samma år.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration