VÄLA handelsområde växer – med volymhandel och gym

En av landets mest framgångsrika handelsplatser blir större. Väla Park tillför handelsområdet, strax norr om Helsingborg, volymhandel och träningsanläggning.
– Vi vill göra Väla handelsområde mer komplett, säger Jenny Nilsson, projektutvecklare på Diligentia.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-07-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vid byggnationen av Väla Park står miljön i fokus. Fasaden byggs med värmebehandlad träpanel och taket blir grönt.
Bild: Diligentia


Väla handelsområde är en av Sveriges mest dynamiska och framgångsrika handelsplatser med nära sju miljoner årliga besökare. Förra året utsågs Väla Centrum till Bästa nordiska köpcentrum av NCSC, Nordic council of shopping centers. Nu växer det ytterligare. I slutet av september sattes spaden i jorden för Väla Park, som kommer att rymma 11 000 kvadratmeter lokalyta med plats för fyra butiker och en träningsanläggning. Huset byggs mellan Stadium Outlet/Harald Nyborg och rondellen.

– Vi vill komplettera med enheter som vi inte tidigare har haft möjligheter att etablera inne på Väla Centrum, säger Jenny Nilsson. Klara hyresgäster är Jula, Willys och Nordens största gymkedja, Nordic Wellness.
Artikelbild

Jenny Nilsson jobbar som projektutvecklare på Diligentia.
Bild: Diligentia


– Det återstår 25 procent kvar att hyra ut. Vi har långtgående förhandlingar med starka aktörer som vi hoppas kunna presentera inom kort, säger hon.

Mål att nå nivå Guld


Den nya etableringen innebär att 233 nya jobb skapas och totalt kommer 4 000 personer att vara verksamma i området nästa år. Väla Park byggs med höga miljö­ambitioner och målet är att nå nivå Guld, enligt Miljö­byggnad. Hyresgästerna erbjuds att teckna gröna hyres­avtal.

– Hyresgästerna är generellt sett mycket positiva till gröna avtal. De gröna avtalen innebär bland annat att man under hela hyresperiodens löptid kontinuerligt samarbetar kring miljöfrågor, vilket vi på Diligentia tycker är mycket viktigt, berättar Jenny Nilsson.

Mycket hög klass


Fastigheten byggs med ett unikt formspråk som kommer att skilja sig från den övriga bebyggelsen.
Artikelbild

29 september togs det första spadtaget för Väla Park som kommer att rymma 11 000 kvadratmeter lokalyta. På bilden syns byggnadsnämndens ordförande, Magnus Jälminger (M) och Niklas Blonér, centrumchef för Väla Centrum.
Bild: Diligentia


– Med arkitekturen vill vi visa att vi gör skillnad mot traditionella volymhandelsbyggnader. Miljön har stått i fokus med träpanel på fasaden och sedumtak. Träpanelen är värmebehandlad för hållbarhetens skull. Arkitekturen håller mycket hög klass; stora glaspartier med delvis semitransparens förhindrar oönskad solinstrålning, vilket minskar kylbehovet. Grönska kommer att täcka delar av fasaden. Energieffektiv belysning (LED), ventilation och uppvärmning blir standard, liksom extra isolering i tak och väggar. Det blir gröna tak, stora grönytor och grön parkering. Det ligger i allas intresse att värna om miljön, säger Jenny Nilsson.

6,5 procents ökning


Väla Centrum har hittills i år ökat med 6,5 procent i antalet besökare, jämfört med förra året. En trend som inte lär minska när det nya huset står klart i oktober 2015.

– Det känns som om det kommer att hålla i sig. Det är ett mycket stort intresse för nyetableringar här i Väla, förutom det som återstår att hyra ut i Väla Park har vi inga lediga ytor, säger Jenny Nilsson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration