Väljer Mölndal för förarlösa truckar

Kollmorgen Automation valde till slut Mölndal för sina nya lokaler. De hyr befintliga kontor i ABB-huset och får en nybyggd testhall för sina förarlösa truckar. – Den här etableringen stärker det här området som ”Kunskapskorridoren”, säger Christer Sundberg, vd för fastighetsägaren Harry Sjögren AB.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-11-25 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Byggstart. Den symboliska grundstenen för bygget av testhallen lades av Lars Elfast från entreprenören Tuve Bygg, Roland Rydqvist från Kollmorgen Automation, U
Bild: Nicklas Tollesson


Kollmorgen Automation är ett amerikanskägt före­tag, det svenska dotterbolaget har 65 anställda och omsätter cirka 150 miljoner kronor.

Bolaget utvecklar navigationssystem för förarlösa truckar. Tidigare har de haft kontor i Särö – i Elof Hanssons gamla sommarhus – och testanläggning i Kungsporten, Kungsbacka.

– Det viktigaste för oss när vi sökte nya lokaler var att vi skulle kunna ha testhallen i anslutning till kontoret. Vi har letat runt om i Göteborgsregionen men fastnade till slut för Mölndal och den här lösningen. Det är nära Göteborg, men ändå inte inne i stan. Samtidigt är det nära till flygplatsen i Landvetter, vilket är viktigt eftersom vi har många internationella kunder och samarbetspartners, säger Roland Rydqvist, CFO på Kollmorgen Automation.

Stort intresse


Förarlösa truckar används exempelvis inom bland annat bil-, pappers- och bryggeribranschen och inom varudistribution, och intresset beskrivs som ständigt ökande. Samtidigt pågår en snabb utveckling.

– Tidigare var det slingor i golvet som gällde. I dag används till 90 procent laser och i framtiden handlar det om optisk teknik, berättar Roland Rydqvist.

Den symboliska första grundstenen till testhallen lades i mitten av november – genom att ett skrin, fyllt med bland annat de inblandade bolagens årsredovisningar, murades in i grunden – och byggnaden ska stå klar i april.

"Kunskapskorridoren"


Hallen byggs i anslutning till Kollmorgens nya kontor på Lunnagårdsgatan 4.

– Redan för 20 år sedan identifierade vi det här stråket som "Kunskapskorridoren" och den här etableringen är ytterligare ett exempel på att det är en bra benämning. Här finns sedan tidigare många högprofilerade forsknings-, medicin- och high tech-företag, säger Christer Sundberg, vd för Harry Sjögren AB, som i början av 2000-talet uppförde ABB:s byggnad.

– Vi har de senaste tio–femton åren investerat ett par miljarder kronor inom Mölndals stad, som är ett bra läge och uppvisar stabila tillväxttal. Vi utnyttjar nu en byggrätt på vår egen mark och vi har byggrätter för ytterligare 10 000–15 000 kvadratmeter på den här fastig­heten, säger Christer Sundberg.

När tror du att ni kommer att använda de andra byggrätterna?

– Inom fem år, skulle jag tro. Det finns bra efterfrågan här, och hyresnivåerna i Mölndal är stadigt på uppåt­gående.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration