Knutpunkten växer på höjden

Wihlborgs kontorsprojekt vid Knutpunkten börjar redan synas över taken. Men Helsingborgs kommunikationsnav blir inte bara högre. I nästa etapp får även terminalbyggnaden ett uppfräschat inre och yttre.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den nya kontorsfastigheten, som delvis byggs på parkeringsdäcket, kommer att rymma 7 700 kvadratmeter lokalyta. En kontorsentré ska byggas i söder och en i norr.
Bild: Wihlborgs


Står man på den centralt belägna Järnvägsgatan, mitt emot Knutpunkten, så skymtar man kranarna där på taket. Och under hösten kommer stommen så sakteliga att växa upp på parkeringsdäcket. Med det inte sagt att NCC, som bygger åt Wihlborgs, nyligen har påbörjat arbetet.

– Förstärkningsarbetet har pågått länge. Det har krävts många extra pelare för att förstärka grunden, förklarar Jan-Erik Johansson, fastighetschef på Wihlborgs.

Kontorsfastigheten, som ska kläs i en bronsfärgad rostfri plåt, blir fem våningar hög och kommer att rymma 7 700 kvadratmeter kontorslokaler. En kontors­entré ska byggas i söder och ytterligare en byggs i norr. Efter­som huset i huvudsak byggs ovanpå dagens garagebyggnad hamnar den översta våningen på plan nio.

"Fantastisk utsikt"


– Det blir självfallet en fantastisk utsikt därifrån, men inte enbart längst upp, utan alla fem våningar får en panoramautsikt på 360 grader, berättar Peter ­Siroky, förvaltare på Wihlborgs.
Artikelbild

Utsikten från alla våningsplan i den nya kontorsfastigheten blir magnifik med fri sikt åt alla väderstreck.
Bild: Wihlborgs


Kontoren får en sund och hälsosam innemiljö med hög kvalitet på ljud, ljus, luft och ventilation. Målet är att miljöcertifiera huset enligt Miljöbyggnad, nivå Guld. Arkitekt är Tengbom och påbyggnaden beräknas stå klar vid årsskiftet 2015/2016. Redan klara hyres­gäster är Tyréns, som kommer att hyra 1 420 kvadratmeter.

– Vi är väldigt glada och stolta över att Tyréns väljer Wihlborgs som hyresvärd. Vi har sedan tidigare ett bra samarbete och Tyréns hyr kontor av oss både på Dockan i Malmö och på Ideon i Lund, säger Anders Jarl, vd på Wihlborgs Fastigheter.

För resterande utrymme förs nu förhandlingar och intresset är, enligt Jan-Erik Johansson, stort.

– Målet är att bli färdiga med alla hyresgäster under hösten. Det märks att det inte har byggts så mycket kontor i Helsingborg den senaste ­tiden, säger han och betonar att man är ute efter en mix av verksamheter.
Artikelbild

För Wihlborgs är målet att blir klar med alla hyresgäster under hösten. Redan klar är Tyréns som kommer att hyra 1 420 kvadratmeter. På bilden Peter ­Siroky, förvaltare på Wihlborgs och Jan-Erik Johansson, fastighetschef på Wihlborgs.
Bild: Henrik Ekberg


– Helst ser vi en aktör i varje plan, men det går att dela upp vissa våningar i fyra delar. Främst blir det aktivitetsbaserade kontor, men det är beroende på vad hyresgästerna efterfrågar. Lokalerna skräddarsys efter hyresgästernas verksamheter.

Enligt Jan-Erik Johansson kommer inte de nuvarande hyresgästerna eller allmänheten att beröras nämnvärt under byggnationen. Alla berörda informeras kontinuerligt om vad som händer i projektet via hemsidan och nyhetsbrev.

Kommunikationsnav


Knutpunkten är Helsingborgs kommunikationsnav för färjor, tåg, stads- och regionbussar. Huset byggdes 1991 för att ta emot 10 000 resenärer och besökare varje dag, men sedan dess har inte mycket gjorts med fastigheten. I dag rör sig omkring 45 000 personer dagligen i Knutpunkten. Den första etappen innefattar, förutom tillbyggnaden, även renovering av befintliga kontors­ytor mot havet. Etapp två beräknas påbörjas tidigast under 2016 och då handlar det om själva terminalbyggnaden som kommer att byggas till, fräschas upp och förses med ny fasad. Men det mesta är fort­farande på planeringsstadiet.

– Efter hand kommer vi att presentera vad vi tänker göra. På sikt kommer mycket att hända även på intilliggande Oceanpiren där totalt 30 000 kvadratmeter kontor ska byggas. Vår andel är knappt hälften av denna, säger Peter Siroky.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration