Tuletorget har återfått sin attraktivitet

Det tidigare nedgångna Tuletorget i Sundbyberg har blivit attraktivt. Sedan 2013 har Wallenstam utvecklat torget som ska stå helt klart vid årsskiftet. – Vi gör ett torg där människor i alla åldrar vill träffas och umgås, säger Karolina Josephson, uthyrare på Wallenstam.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-09-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Sedan 2013 har Wallenstam rustat upp Tuletorget i Sundbyberg och i slutet av året ska det nya torget stå helt klart.
Bild: Wallenstam


Nedanför de båda spektakulära Tuletornen, som stod klara för inflyttning för ett år sedan, börjar torgets nya utformning att ta form för att skapa en attraktiv, modern och naturlig mötesplats. De 180 bostadsrätterna i höghusen, som Vera Arkitekter har ritat, såldes rekordsnabbt.

– Vi byggde först och sålde sen och det är inte så vanligt. Men det var ett jättestort intresse, säger Karolina Josephson.

Vi sitter på nyöppnade Wayne’s Coffee som är hyres­gäst i en av Tuletornens lokaler. Wallen­stam köpte fastigheterna på Tuletorget 2010. Förutom Tule­tornen, som nu ägs av bostadsrättsföreningar, omfattar beståndet tre punkthus med bostäder och lokaler samt en lägre byggnad som skall rymma en förskola och tre restauranger. Den totala kommersiella ytan på Tuletorget uppgår till cirka 4 200 kvadratmeter. I den lägre byggnadens hörnlokal öppnades nyligen restaurang Käk, som ägs av rappartisten Petter, Oskar Jakobsson och Dimitris "Dimman" Anastasopoulos. Detta är musikernas andra Käk-etablering i landet, den första finns i Hornstull. På menyn står bland annat den ­berömda HKB, Håll Käften Burgare! När restaurangen öppnade i början av oktober ringlade kön lång. Petter själv tror mycket på Sundbyberg:
Artikelbild

I oktober öppnade rappartisten Petter och hans kompisar upp en Käk-restaurang vid Tuletorget.
Bild: Käk


– Vi har länge snackat om att utveckla konceptet och att starta ytterligare en restaurang. Det känns jätte­roligt att göra det just i Sumpan som vi tror mycket på. Solna och Sundbyberg expanderar explosionsartat och visar vägen, säger han.

Gediget restaurangutbud


I samma byggnad som Käk kommer ytterligare två restauranger att öppna: Thai House Wok och italienska Piatti. Räknar man även med den befintliga kinarestaurangen så erbjuder Tuletorget ett gediget restaurangutbud från olika delar av världen. De gröna hyreshusen från 60-talet har fasadrenoverats och alla kommersiella lokaler kommer att få nya glaspartier. Wallenstam har även tagit fram ett nytt skyltprogram för alla kommersiella verksamheter, ett initiativ som gör området mer enhetligt. Bland hyresgästerna i bottenplanen på Tuletorget hittar man i dag allt från olika kontorsverksamheter, tandläkare, apotek, skönhetssalong till kemtvätt, florister och mäklare. Med andra ord en närservice för de boende som heter duga.
Artikelbild

Karolina Josephson, uthyrare på Wallenstam.
Bild: Henrik Ekberg


– När vi köpte detta fastighetsbestånd 2010 var det många vakanser och nu är allt uthyrt till en väldigt bra mix av lokalhyresgäster som passar perfekt in i vårt koncept för nya Tuletorget. Förutom att vi har fått många nya hyresgäster så har vi också ordnat större lokaler till redan befintliga hyresgästerna, som Meya och Mateo och Infralogic, säger Karolina Josephson.

Röd tråd


När Lokalnytt besöker torget pågår arbetet med att ­skapa mötesplatser och aktivitetsytor vid torget. En klätterställning har monterats upp vid Tuletornen och en bit bort har en konstgräsmatta precis anlagts. Karolina Josephson berättar att det finns en röd tråd i utformningen av hela torget, något som den kända designer­duon Simon & Tomas står bakom.

– Allt ska hänga ihop, från fastigheternas interiör till torgets exteriör, säger Karolina Josephson och fortsätter:

– Det är också roligt att Sundbybergs kommun rustar upp gatorna kring nya Tuletorget. Längs Tulegatan ska till exempel en allé skapas.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration