Swedbank har blivit en friskare bank

Fler spontana möten, färre skrivare och en friskare personal. Swedbanks flytt till Sundbyberg har gynnat både de anställda och miljön. Men det fanns några orosmoln innan flytten. – Det är naturligt när man flyttar till nya lokaler på en annan ort, säger Claes Warrén, informatör på Swedbank.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Henrik Ekberg


Närmare ett år har gått sedan Swedbank lämnade sina lokaler i Brunkebergstorg för det nya huvud­kontoret i centrala Sundbyberg. Knallar man in i huvudentrén, som också är den enda, möts man av en lång receptionsdisk klädd i träpanel. Några steg åt höger öppnar entrérummet upp sig i en ljusgård och man kan blicka upp på de andra våningsplanen och få en aning om storleken på huset. Drygt 2 000 personer arbetar i den 45 000 kvadratmeter stora byggnaden som den danska arkitektbyrån 3XN har ­ritat. Vi slår oss ner i de färggranna fåtöljerna som står utplacerade lite överallt i entréplanet. Runt om oss rör sig mängder av folk; kunder, anställda, nyfikna besökare …
"Här är det fler spontanmöten och större möjligheter att interagera."

Växande nätverk


– Det vi märker tydligast med flytten är att det är så mycket folk i rörelse. Man ser mer folk här helt enkelt än i våra gamla lokaler. Där träffades man enbart på möten, här är det fler spontanmöten och större möjligheter att interagera, vilket gör att ens nätverk växer. Huvudsyftet med flytten var också att öka dessa spontana möten, berättar Yvonne Palm som är projektledare på Swedbank.

Men de stora öppna ytorna är inte alltid en fördel, fortsätter informatör Claes Warrén.

– En del kan bli stressade av att det alltid är folk i ­rörelse, och om man vill sitta i fred och arbeta ostört kan det krävas att man beger sig till en annan del av huset. En annan sak som har påtalats är att det kan bli lite väl högljutt här ibland eftersom ljudet studsar mellan de hårda ytorna i entréhallen. Men det är något som vi utreder nu och försöker komma till rätta med. Det är ganska naturligt att sådana här saker dyker upp när man har flyttat in i ett nybyggt kontor.

Tillväxt och långsiktighet


Vi vandrar uppför trappan som från andra plan fortsätter som en spiraltrappa upp i huset. Bakom inredningen står Tengbom som har utgått från Swedbanks symbol eken, som står för tillväxt och långsiktighet. Nedre plan i huset är därför liksom stammen naturfärgad, längre upp i bladverket blir lokalerna grönare och längst upp i huset dominerar den himmelsblå färgen. Kontorslokalerna är i huvudsak aktivitets­baserade och alla anställda tillhör ett så kallat nav som det finns ­flera av på varje våningsplan. Naven fungerar som kaffe­hörnor där man kan träffas och prata över en kopp kaffe. Där finns även skåpen där de personliga sakerna förvaras. Varje morgon går de anställda till sitt nav, hämtar sina prylar och sätter sig någonstans i ­huset, beroende på hur agendan ser ut för dagen.
Artikelbild

På Swedbanks nya kontor finns bland annat hög-och lågkoncentrerade arbetsplatser. På bilden syns ett exempel på den förstnämnda.
Bild: Henrik Ekberg


– Vi har både låg- och högkoncentrerade arbetsplatser i de öppna ytorna. Sätter man sig i den senare så markerar man att man vill jobba ostört. Sen finns det även till exempel mindre, ljudisolerade rum för samtal, säger Yvonne Palm som medger att det fanns en viss oro bland medarbetarna för det aktivitetsbaserade konceptet.

– Det var vissa som trodde att det skulle bli jobbigt att plocka in alla saker i skåpen efter varje arbetsdag, men det visade sig inte vara något större problem.

Även det faktum är att huvudkontoret skulle byggas i Sundbyberg var till en början många skeptiska till, så skeptiska att en del funderade på att byta jobb.

– Men det är ingen än som har slutat av den anledningen. Annars var placeringen av huvudkontoret den största frågan. Men Sundbyberg ligger bra till, det är nära city och här finns både tunnel- och tvärbana samt pendel- och fjärrtåg.

Tillsammans


I restaurangen, som Eurest driver, sitter alla tillsammans och äter, oavsett om man köper sin lunch i restaurangen eller har med sin hemgjorda mat. På första plan finns även gästmatsal och inte mindre än 37 konferensrum i olika storlekar, främst för externa besök. Lägg då även till ett bra gäng interna konferensrum. I anslutning till huset finns omkring 300 cykelparkeringar och alla är upptagna, enligt Yvonne Palm.

– Det är många som cyklar hit och jag kan nog säga att vi är en friskare bank i dag än tidigare. Vi har en friskvårdsanläggning i huset med hall, gym, bastu och så vidare. Det finns stora möjligheter att träna här.

Tänker på miljön


Swedbanks nya huvudkontor, som Humlegården äger, har certifierats enligt Miljöbyggnad, nivå Guld och miljö­tänket är något som genomsyrar hela verksamheten på Landsvägen i Sundbyberg.

– Med flytten har vi minskat skrivarparken med hälften och jag tror att vi kommer att dra ned ytter­ligare på pappersförbrukningen. Vi jobbar även för att minska elförbrukningen, till exempel försöker vi se till att de som jobbar med dubbla skärmar enbart använder en, säger Yvonne Palm.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration