Förvandlingen av Västra Kungsholmen

Västra Kungsholmen har lämnat industrikaraktären och utvecklats till ett stadslikt område med bostäder, kontor och service. Totalt ska över 5 000 lägenheter byggas och flera kontorshus. Samtidigt fortsätter huvudkontoren att strömma till ön. – Det är roligt att stora bolag som Skanska och Kungsleden väljer Kungsholmen, säger Monica Almquist på Stockholms stads exploateringskontor.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Västra Kungsholmen är på god väg att få en mer stadslik karaktär med bostäder, kontor och service.
Bild: Stockholms stad


Västra Kungsholmen är ett av Stockholms stads stadsutvecklingsområden som nu byggs om för att bli en tätbebyggd del av innerstaden med en blandning av bostäder, arbetsplatser, parker och serviceverksamheter. Tanken är också att koppla samman de olika områdena på Kungsholmen och att flytta innerstadens gräns från Fridhemsplan till Ulvsundasjön. Västra Kungsholmen omfattar stadsdelarna Kristineberg och Stadshagen. Redan 2002 antog stadsbyggnadsnämnden ett stadsutvecklingsprogram för området.

– Totalt är cirka 25 fastighetsbolag involverade i projektet, inklusive Trafikverket, berättar Monica Almquist på hennes kontor på Fleminggatan på Kungsholmen.

Planerar för 250 bostäder


Totalt ska 5 300 lägenheter byggas och redan nu står 3 000 färdiga och inflyttade vid bland annat Hornsberg och Lustgården. Exempel på projekt som ligger i startgroparna är kvarteret Glädjen, mellan Franzéngatan, Mariedalsvägen och Hornbergs Strand, där Peab bygger 110 bostäder. I Stadshagen kommer omkring 800 lägenheter att byggas samt en skola, samtidigt som den befintliga idrottsplatsen blir något mindre. På Kristinebergshöjden, bredvid Kristinebergs slottspark – som för övrigt rustades upp häromåret med skola och lekplats – planerar NCC och Svenska Bostäder för 250 bostäder. Här förs även diskussioner om en idrottshall.

– Det finns även planer för att utveckla Fridhemsplan som är ett stort kommunikationsnav. Men där tar dock detaljplanearbetet lite tid, tillägger Monica Almquist.

När det gäller kommersiella lokaler så omfattar stadsutvecklingsprogrammet totalt 350 000 kvadratmeter lokalyta. I januari förra året flyttade Skanska in i sitt nya huvudkontor på Warfvinges väg på Västra Kungsholmen. Till samma centralt belägna boulevard flyttar även Kungsleden sitt huvudkontor i dagarna. Och faktum är att Kungsholmen är en magnet för huvudkontor. Ytterligare exempel på företag som valt ön är Skandia, Trygg Hansa, HSB, SL, MTR och Teracom. Längs Essingeleden i Kristineberg har NCC fått markanvisning för kontorshus och totalt planeras för mellan 60 000 till 70 000 kvadratmeter kontorslokaler med garage i källarplan. När hela Västra Kungsholmen är fullt utbyggt 2022 kommer 20 000 personer att bo i området och det kommer att finnas 35 000 arbetsplatser samt en allsidig, kommersiell och offentlig service.

– När allt står klart har Kungsholmen växt med 15 000 invånare. Men det är svårt att säga än om allt hinner bli klart till det planerade datumet eftersom alla detaljplaner inte är klubbade än, säger Monica Almquist.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration