Många lockas till nyrenoverade Fatburen

Sedan Skatteverket lämnade sina lokaler i Fatburen på Södermalm 2013 har kontorshuset renoverats, fått en ny huvudentré och flera serviceverksamheter. Och hyresgästerna är inte svårflörtade. – Vi har till och med plockat från CBD, säger Sören Ferin på Crown Nordic Management, som sköter förvaltningen av Fatburen.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Fatburen var från början en sjö som 1858 fylldes igen för att ge plats åt Södra Station. 1933 stod den första byggnaden klar vid platsen – en industribyggnad som gick under namnet Korvfabriken. Sedan dess har byggnaden renoverats ett antal gånger och i början av 2000-talet konverterades lokalerna till kontor.
Bild: Henrik Ekberg


Fatburen var från början en sjö. Med en hel del fisk i. Men 1858 fylldes den igen för att ge plats åt Södra Station – Stockholms första järnvägsstation. 1933 stod den första versionen av byggnaden Fatburen klar, i folkmun kallad Korvfabriken efter charkuteriproduktionen innanför väggarna. På 1970-talet byggdes huset till och på 1990-talet renoverades fabriken och hela kvarteret. Från att ha varit industribyggnad konverterades hela huset till kontor i början av 2000-talet och 2004 flyttade Skatteverket in i kontorsytor om 28 000 kvadratmeter. Även Apoteket och landstinget flyttade in i huset. Sedan hände inte så mycket, allt rullade på, berättar Karl Henrik Lenneryd på JLL som sköter uthyrningen åt fastighetsägaren ­Aareal Bank.

– Vi kände att något behövde göras, både med ­huset och med området. Så när Skatteverket flyttade till Solna Strand 2013 påbörjades en ordentlig renovering av huset.

Nya ytskikt


Karl Henrik Lenneryd visar runt i huset. Han berättar att det är Usine som driver den nya restaurangen på Söder­malmsallén. Richard Lindvall, som har ritat restaurangen, blev nyligen prisad för sin skapelse av World Interior News Awards. Usine ansvarar även för receptionen och konferensanläggningen i Fatburen. Förra året stod den nya ljusare och öppnare huvud­entrén klar ut mot Södermalmsallén. Den stora tunga trappan, som tidigare mötte besökarna likt en massiv vägg, har ersatts av rulltrappor.

– I stort sett alla ytor här i huset har fått nya ytskikt, säger Karl Henrik Lenneryd när vi kommit upp i konferensavdelningen på våning tre och fyra.

Ökad service


Därifrån tar vi oss vidare till en helt nybyggd entré från Magnus Ladugåsgatan. Där hyr det nya gymkonceptet Fresh Fitness två våningar om totalt 1 340 kvadrat­meter.

– En stor del i satsningen handlar om att öka servicen för hyresgästerna och att göra markplan mer ­levande med restauranger och kaféer, säger Karl Henrik Lenneryd.

De fyra hisspaketen i färgerna gult, rött, grönt och lila ska göra det enklare att navigera i det elva våningar höga huset. Fatburen ligger ett kortare stenkast från Medborgarplatsen på Södermalm, vilket betyder att kommunikationerna är goda med närheten till Södra station, T-banestationen vid torget och ett flertal busshållplatser i området. Enligt Karl Henrik Lenneryd har det länge funnits ett uppdämt behov av kontorslokaler på Söder. Och så här långt i uthyrningsarbetet går det inte att tvivla på hans ord.

– Vi hade ett kontorshus med 42 000 kvadratmeter vakanta ytor för ett par år sedan. Nu återstår ett fåtal mindre ytor. Det är ganska bra.

Anledningen till att företag lockas av Fatburen tror Sören Ferin handlar om de goda kommunikationerna, det centrala läget, servicekonceptet och de låga hyrorna.

– Man betalar kanske 1 000–1 500 kronor mindre här än i CBD. Och faktum är att vi har plockat många hyresgäster från just city och det trodde jag inte från början. Möjligtvis från Liljeholmen.

Riskspridning


Största hyresgästen i dag är spelföretaget Dice, som hyr 13 500 kvadratmeter längst upp i huset. ­Andra hyres­gäster är till exempel Sungard, Avida Finans, ­Accedo, Booking.com och landstinget genom Vård­guiden. Den senaste att teckna kontrakt var Prevent som kommer att hyra 1 000 kvadratmeter kontorsyta.

– Att hyra ut till olika stora företag i olika branscher gör att vi får en bra riskspridning, säger Karl Henrik Lenneryd.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration