Händelserikt kring Bonnier

Det händer mycket i och kring Bonnierhuset på Torsgatan. Det anrika huset har nyligen renoverats och fått nya hyresgäster, byggnationen av Atlas Garden har påbörjats och även gatumiljön ses nu över. – Vi vill att Torsgatan ska bli mer levande, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det har hänt mycket i Bonnierhuset det senaste året. Lokalerna har renoverats och nya hyresgäster är på ingång i PWC:s gamla lokaler i tornhuset. Samtidigt har PWC samlat verksamheten i låghusdelen där de nu hyr 20 000 kvadratmeter.
Bild: Henrik Ekberg


När Lokalnytt hälsar på i Bonnierhuset är man precis i slutfasen av den omdaning som har pågått det senaste året i huset. Den största delen i förändringsarbetet rör PWC:s nya lokaler. Redovisningsföretaget har suttit i Bonnierhuset sedan i mitten av 90-talet, men tecknade nyligen ett nytt tolvårskontrakt med Bonnier Fastigheter om 20 000 kvadratmeter i låghusdelen. Tidigare hyrde företaget även kontorsutrymmen i sju våningsplan i tornhuset.

– Vi har ökat effektiviteten för PWC. De hyr en mindre lokalyta i dag än tidigare, ändå har de fått möjlighet till ytterligare cirka 500 arbetsplatser. I dag rymmer deras lokaler totalt 1 800 arbetsplatser, berättar Tomas Hermansson.

Närvarostyrd klimatstyrning


PWC:s nya rymliga entré ut mot Torsgatan var ett välkommet tillskott för företaget. Tidigare använde personalen på PWC husets huvudentré, men en egen ingång skapar, enligt Tomas Hermansson, en bättre balans i Bonnierhuset som är en stor arbetsplats med många företag.

– Samtidigt får PWC som största hyresgäst en egen tydlig identitet här i huset, tillägger han.

Vidare har Bonnier Fastigheter även bland annat öppnat upp PWC:s tidigare traditionella kontorsutrymmen, installerat närvarostyrd klimatstyrning och byggt ett cykelgarage.

Strax före semestern slogs dörrarna upp för nya restaurang Torsgatan, som drivs av Martin Magnusson och Magnus Bergh – som tidigare var en del av F12-gruppen – samt Anneli Bergh.

– Vi har fått en rykande start med goda vitsord från gästerna. Det finns goda förutsättningar att lyckas här i Bonnierhuset, säger köksmästaren Martin Magnusson.

Den nya restaurangen i hörnet Torsgatan/Lokstalls­gatan erbjuder ett nytt koncept med bordsservering i själva restauranglokalen och food truck-inspirerad snabbmat i den stora ljusgården. Restaurangen har en bokningsbar private dining-del och i ljusgården finns även en deli med take away samt ett bageri.

360 graders utsikt


För Bonnier Fastigheter pågår just nu uthyrningsarbetet av PWC:s tidigare kontorslokaler i tornhuset. Uthyrningsansvariga Sara Olsson berättar att man har varit selektiv och endast gått ut till ett antal företag.

– Det handlar ju om väldigt unika lokaler med 360 graders utsikt över Stockholm. Av de sju våningsplanen har vi så här långt hyrt ut tre plan och ytterligare två är på gång att hyras ut. Klara är Zengun, Bonus Copyright Access och Visab Consulting, säger Sara Olsson och fortsätter:

– Det här uthyrningsarbetet är unikt eftersom det är första gången på 20 år som vi har lediga lokaler i höghusdelen. Det är ett roligt jobb, läget är optimalt med goda kommunikationer, det finns mycket gröna ytor i området och ett generöst servicepaket i huset.

Översta planet helt glasat


Bonnierhuset, som stod färdigt 1949 och som ritades av Ivar Tengbom och sonen Anders Tengbom, inhyser bland andra Bonnier Business Media, Bonnier Solutions, Bonnier Holding, Statens Musikverk, DDB, Blixten & Co med flera. Den intilliggande Bonniers Konsthall stod klar 2007 och kommer under hösten att få en ny entré. På andra sidan huset, ner mot kanalen utmed järnvägsspåren, gjuts i dag de översta bjälklagen i Bonnier Fastigheters senaste kontorsprojekt Atlas Garden – ett kontorshus med 7 300 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheten köptes av Bonnier Fastigheter 2009. Tegelhuset på fastigheten inhyste tidigare Säpo.

– Vi rev det gamla huset stomrent och bygger nu på det med en och en halv våning där det översta planet blir helt glasat. Ut mot Lokstalls­gatan blir det glasfasad, de övriga fasaderna ska kläs i plåt, säger Tomas Hermansson och visar upp en illustration på Atlas Garden som han lägger bredvid en bild på det gamla tegelhuset för att visa skillnaden.

Helhetstänk för Atlas Garden


Atlas Garden, som har ritats av Sweco Architects, ska certifieras enligt Breeam. Huset är redan fullt uthyrt och den största hyresgästen blir Stockholms Läns Sjukvårdsområde, som ska hyra drygt 5 200 kvadratmeter. In flyttar även Bonnier AB, som lämnar sina lokaler i hörnet Kungsgatan/Drottninggatan för 1 500 kvadratmeter i Atlas Gardens översta plan. Huset beräknas stå klart i april 2016.

– Vi har sett mycket till helheten när det gäller Atlas Garden. Tanken är att byggnaden ska harmoniera med hela Bonnierhuset. Där har vi hämtat inspiration från Konsthallen som har sedumtak, precis som Atlas Garden får, och glasade delar, berättar Tomas Hermansson.

Men Atlas Garden är inte det enda projektet utanför Bonnierhuset. Stora planer finns även för gatumiljön.

– Tillsammans med Afa Fastigheter, som också äger fastigheter i området, uppvaktar vi Stockholms stad för att göra Torsgatan – från St. Eriksplan till Norra Bantorget – mer levande. Till exempel genom att rusta upp gatumiljön, skapa mer aktivitet i bottenvåningarna och öppna upp en access mot det gamla Sabbatsbergsområdet där miljön är helt unik. Vi har tagit fram ett förslag som vi kallar Vision Torsgatan, som nu ligger hos Stockholms stad att ta ställning till. Och så här långt är de positiva till våra idéer.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration