Pub-huset blir Scandic Haymarket

Anrika Pub-huset vid Hötorget byggs nu om och blir Scandic Haymarket. Och ut mot Drottninggatan pågår uthyrningsarbetet för de nya butikslokalerna. – Det blir fyra eller fem butiker med egna entréer, säger Jan Henriksson, fastighetschef på Axfast, som äger fastigheten.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Pub-huset ­håller nu på att byggas om till hotell Scandic Haymarket som kommer att få hotellytor om 16 500 kvadratmeter, för­delat på cirka 400 hotellrum och restaurang- och mötesytor. Frank Fiskers är vd och koncernchef för Scandic.
Bild: Axfast


Pub-huset är ett av Stockholms äldsta varuhus och även ett av de kändaste. Det var på Pubs hatt­avdelning som Greta Garbo arbetade som butiksbiträde innan Hollywood tog vid för den mytomspunna skådespelerskan. När Scandic nu förädlar det klassiska huset till ett spännande internationellt storhotell är det med inspiration från 1920-talets stilideal parat med dagens kosmopolitiska storstadsliv. Husets originalinteriör kommer att lyftas fram för att återskapa ursprungskänslan. Hotellytan blir närmare 16 500 kvadratmeter, fördelat på cirka 400 hotellrum, samt 3 000 kvadratmeter restaurang- och mötesytor i markplan. Utformningen av det nya hotellet är ett samarbete mellan Scandic och fastighetsägaren Axfast.

Blir ett kraftfullt inslag


– Med Scandic Haymarket vill vi skapa ett unikt storhotell för alla stockholmare och hitresande hotellgäster. Vi kommer låta det storslagna möta det lekfulla och skapa ett spännande möte mellan historia och nutid, gammalt och nytt. Vi kommer att förädla och lyfta fram huset och platsens unika karaktär och historia. Hotellet kommer att bli ett kraftfullt inslag i en helt ny karaktär för Hötorget med konserthus, biografer, hotell, restauranger och handel, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic.

Känsla av levande innerstad


Axfast köpte fastigheten Torgvågen 7 av Atrium Ljungberg i augusti 2013 för närmare en miljard kronor. I början av 2015 blev det klart att Arcona får uppdraget att förvandla de tidigare butiksytorna till hotell. De båda parterna samarbetade även vid byggnationen av HTL Hotel på Kungsgatan, som stod klart förra året. Enligt Erik Lindvall, vd för Axfast, vill man bidra till att stadsdelen blir mer levande.

– Området mellan Norrmalm och Västra City håller på att smälta ihop. Det skapar känslan av en större och mer levande innerstad. Tillsammans med Scandic kan vi förädla detta område ytterligare och bidra till en mer levande stadsdel, säger han.

Pub-huset inhyser även attraktiva lokaler ut mot Drottninggatan. Dessa byggs nu om till butiker som kommer att inrymmas i såväl entréplan som en trappa ned och en trappa upp. Totalt handlar det om butiks­ytor om 4 000 kvadratmeter och tanken är att skapa fyra eller fem butikslokaler.

– Vi har ännu ingen klar hyresgäst, men uthyrningsarbetet pågår för fullt. Vi är intresserade av verksamheter som kan göra nytta av läget. Vilka dessa blir får vi se när allt står klart våren 2016, säger Jan Henriksson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration