Tam Group räds inte det komplicerade

Tam Group är snabbfotade och jobbar gärna med komplicerade projekt, oavsett om det handlar om bostäder, kontor eller handelsplatser. – Vi har alla delar i bolaget och det är vår styrka, säger Andreas Philipson, vd och grundare av Tam Group.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I Nacka Strand ansvarar Tam Group för förvaltning, uthyrning och utveckling av fastigheterna, som främst består av bostäder och kontorslokaler. Carlyle Group äger fastigheterna.
Bild: Tam Group


Tam Group är ett konsultbolag som hjälper fastighetsägare och andra intressenter att utveckla sina fastighetsbestånd, oavsett om det handlar om enstaka byggnader, köpcentrum, handelsområden eller stadsutveckling. Detta gör man genom de tre bolagen Tam Asset Management, Tam Hood Consulting och Tam Retail. Tam Group, som grundades 2002 av vd:n Andreas Philipson, jobbar i synnerhet med utländska investerare i Sverige. Bolaget har kontor i landets tre största städer och i Stockholm finns man i Nacka och på Birger Jarlsgatan, där ett 20-tal personer arbetar.

Godkända detaljplaner


I Nacka Strand är Tam Group "operating partner" åt fastighetsägaren Carlyle Group. Tams uppgifter är att ansvara för förvaltning, uthyrning och utveckling av fastigheterna. Carlyle Group köpte Nacka Strand – innehållande bland annat 180 000 kvadratmeter kommersiella lokaler och 17 000 kvadratmeter bostäder – 2012 av Vasakronan. Av det kommersiella beståndet ska 60 000 kvadratmeter konverteras till bostäder.

– Där har vi godkända detaljplaner. I ett första skede kommer 500 lägenheter att byggas. Sen kommer vi att utveckla ytterligare detaljplaner som möjliggör byggnation av 1 000 lägenheter. Vi har totalansvaret för att driva dessa processer som rör utvecklingen av Nacka Strand, berättar Andreas Philipson.

Vad gäller uthyrningen av de återstående 120 000 kvadratmeter kommersiella lokalerna så har man gått från att locka stora till mindre företag.

– Den senaste uthyrningen som har fått mycket uppmärksamhet är Stockholm Modecenters etablering i Nacka Strand. Just nu pågår byggnationen av deras lokaler i en av kontorsfastigheterna.

När Tam Group tog över ansvaret för Nacka Strand var 75 procent av lokalerna uthyrda. En siffra som nu har stigit till 85 procent.

– Detta är ett typexempel på hur vi arbetar. Sen gör inte Carlyle någon hemlighet av att de är en opportunistisk fond som äger projekt under en viss tid för att sedan sälja det vidare när de har utvecklat det, säger Andreas Philipson.

Ska bli en given mötesplats


I Stockholm ansvarar även Tam Group för utvecklingen av Sturekvarteret åt fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), som köpte kvarteret 2006. Tam Group har arbetat med projektet i två år och i september kommer planprogrammet att gå ut på samråd. Projektet omfattar bland annat Sturegallerian med intilliggande fastigheter.

– Det utvecklingsarbetet har vi drivit hela vägen, tillsammans med Vasakronan, som också äger fastigheter i kvarteret. Tanken är att öppna upp kvarteret ytterligare och göra det till den givna mötesplatsen i Stockholm, berättar Andreas Philipson.

I Stockholmsområdet finns Tam Group även i Upplands Bro där bolaget tillsammans med Nordic Real Estate Partners utvecklar handelsområdet Brunna Park, som bland annat kommer att inhysa Coop Forum och Biltema. Bland tidigare klara projekt i Stockholm som man har på meritlistan kan nämnas Hornstulls stadsdelscentrum, som stod klart för drygt två år sedan och som omfattar 39 butiker och restauranger. Fastighets­ägare för Hornstull stadsdelscentrum är Bonnier Fastig­heter.

Vad skulle du säga är er styrka?


– Vi har alla delar i bolaget. Vi är vana att utveckla bostäder, kommersiella lokaler och handelsplatser. Det gör att vi har kunskapen att ta oss an komplicerade projekt.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi försöker efter bästa förmåga att tillmötesgå nya idéer och se till att alla trivs med det vi skapar. Vi är lyhörda, både vad gäller nya och gamla idéer, för att få allt att fungera. Vi är även väldigt snabbfotade.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration