En stad tar form runt arenan

Arenastaden växer så det knakar. Inte minst på Evenemangsgatan där Fabege nu uppför Uarda 7, en kontorsbyggnad med cirka 17 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta endast några meter från Mall of Scandinavia.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Fabege äger i stort sett alla kommersiella fastigheter i Arenastaden. Cirka 200 000 kvadratmeter lokaler står redan klara i dag och nu byggs ytterligare cirka 150 000 kvadratmeter. Bland annat kontorshuset Uarda 7 som syns bakom Ali Ranji och Lena Holmström på Fabege.
Bild: Henrik Ekberg


13 000 personer arbetar i dag i Arenastaden i Solna och om några år kommer siffran att justeras till cirka 30 000. Kliver man av pendeltåget i Solna så förstår man hur det är möjligt. Från den vita bron över järnvägsspåren ser man hur byggkranarna dominerar luftutrymmet, om man bortser från de redan färdiga huskropparna. Till exempel det karakteristiska vita Quality Hotel Friends och det gröna kontorshuset på Evenemangsgatan där Vattenfall har sitt huvudkontor och som blir närmsta granne med Uarda 7.

Fabege är det dominerande fastighetsbolaget i Arenastaden och äger så gott som alla kommersiella fastigheter. Lena Holmström, uthyrare på Fabege, berättar när vi promenerar från bolagets kontor på Pyramidvägen att cirka 200 000 kvadratmeter lokaler står helt klara i dag i Arenastaden och 150 000 kvadratmeter är under byggnation. Vad gäller det senare så handlar det om fyra kontorshus; Telia Soneras nya huvudkontor som byggs på Mall of Scandinavia, SEB:s nya kontor i anslutning till Unibail-Rodamcos stora köpcentrum samt två ungefär lika stora kontorsbyggnader på Evenemangsgatan. Det röda Uarda 7 ska stå klart nästa år och grannhuset Uarda 6, där Siemens har tecknat avtal om 60 procent av den totala ytan, året efter. Dessutom har Fabege ytterligare byggrätter om cirka 100 000 kvadratmeter kvar att utveckla i Arenastaden. Väl framme i Fabeges byggbarack, bredvid Uarda 7, träffar vi projektchef Ali Ranji som berättar att kontorshuset är utformat som fyra sammanlänkade huskroppar.

– Dessa huskroppar är sammanlänkande med fyra atriumgårdar, vilket kommer att göra huset ljust och rymligt, säger han.

Kommer mattas något


Artikelbild

När allt är färdigbyggt i Arenastaden ska runt 30 000 personer jobba i området. Idag har omkring 13 000 personer sin arbetsplats i Arenastaden.
Bild: White


Det yttre består av en elementfasad som kommer att kläs med ett beständigt kompositmaterial. I dag är det detta röda kompositmaterial som syns, men den starka röda färgen kommer att mattas något när man även har monterat på den slöja av perforerad plåt med böljande mönster som kommer att sitta ytterst på fasaden. Bottenplanet ut mot Evenemangsgatan kommer att rymma butiker och konferensutrymmen, som alla hyresgäster får nyttja, och mot Dalvägen blir det kafé/bistro. Bottenplanet byggs med höga glasprofiler för ökad transparens. Arkitekt för Uarda 7 är White, men för Fabeges övriga kontorshus har man anlitat andra arkitekter.

– Vi vill att husen ska få olika karaktärer och uttryck, därför har vi också anlitat olika arkitekter, säger Ali Ranji.

Anpassar lokalerna


Varje våningsplan i Uarda 7 blir möjlig att dela upp i fyra delar. Blivande hyresgäster är Svenska Spel som kommer att hyra de tre översta planen samt en butikslokal i markplan. Svenska Spel kommer att hyra 7 000 kvadratmeter. I januari 2016 flyttar också Sodexo med sina 200 anställda in i huset. Service- och managementföretaget kommer förutom det första våningsplanet även att hyra lokaler i markplan som ska rymma konferens och kafé/bistro. Handelsbanken har tecknat avtal om cirka 600 kvadratmeter på plan två. Vakanta ytor i dagsläget är därmed hela tredje och fjärde våningsplanen samt halva andra våningsplanet, vilket totalt sett blir cirka 5 000 kvadratmeter.

– Vi har från början eftersträvat en god sammansättning av företag från olika branscher bland våra hyresgäster och det har vi lyckats bra med. Kontorsytorna kommer att utformas både som aktivitetsbaserade och som landskap. Där anpassar vi lokalerna efter hyresgästernas behov, berättar Lena Holmström.

Enligt Ali Ranji är intresset stort för Fabeges alla kontorshus, som uppförs av Peab och Veidekke.

– Det är generellt sett en uppgång i branschen, och intresset för Arenastaden blir inte mindre av att vi lyckats locka hit så stora aktörer som Siemens, SEB och Telia Sonera.

Under de båda kontorshusen Uarda 7 och Uarda 6 byggs parkeringsgarage med plats för 60 bilar i varje garage. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaden enligt Breeam, Very Good.

– Det kommer att finnas ett omklädningsrum och cykelställ med plats för drygt 80 cyklar, det blir alltså fler platser för cyklar än bilar. Dessutom kommer det att bli möjligt att ladda elbilar i garaget. Jag tror det är viktigt att skapa ett attraktivt och modernt hus som ligger i tiden, säger Ali Ranji.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration