Studio – mer än en arbetsplats

Skanskas Studio vid Västra Hamnen i Malmö blir inte ett vanligt kontorshus med hotell- och konferensverksamhet. Det kommer även att finnas ett kulturellt utbud. – Här ska man kunna göra saker som man normalt inte kan i ett kontorshus, säger Andreas Lundberg, uthyrare på Skanska.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Skanskas Studio växer nu fram på Universitetsholmen i Västra Hamnen i Malmö.
Bild: Henrik Ekberg


Längst ut på Universitetsholmen, strax bredvid universitetets mäktiga Orkanen, växer nu Skanskas Studio fram.

Det 20 000 kvadratmeter stora huset kommer att bli 14 våningar högt. De fem översta våningsplanen kommer att inhysa hotell, som ska drivas av Story ­Hotel. Totalt blir det 96 rum, kryddat med en takterrass längst upp med bar.

– Totalt får hotellet en yta om 4 000 kvadratmeter och lobbyn kommer att finnas på entréplan, berättar ­Andreas Lundberg.

Vi sitter i Skanskas projektkontor på Beijerskajen, ett kortare stenkast från själva byggarbetsplatsen. ­Andreas Lundberg berättar att det blir en mötes- och konferensanläggning om 1 000 kvadratmeter på det andra våningsplanet. Nystartade Altitude Meetings kommer att sköta driften av dessa ytor, som även ­inkluderar reception och inte minst Studios black box – ett svart, ljud- och ljusisolerat multifunktionellt rum som får en takhöjd på sju meter och med plats för 150 sittande och 350 stående. Black boxen byggs på plan ett och kommer att möjliggöra för till exempel film- och tv-inspelningar, konserter, teatrar, föreläsningar …

– Möjligheterna är obegränsade och det blir Altitudes uppgift att fylla rummet med kultur, säger Andreas Lundberg och forsätter:

– Egentligen fortsätter vi bara den medvetna medie-satsning som görs här i området med till exempel SVT:s och Media Evolution Citys etableringar.

Utväxla idéer


Planer finns även på att skapa flexibla arbetsplatser på resterande ytor på andra våningsplan, kanske i form av arbetslounge eller kontorshotell. På första plan blir det även restaurang som tillsammans med ­hotellobbyn och rekreationsytor beskrivs som den långsamma ­sidan ut mot vattnet av Andreas Lundberg. Den snabba sidan, ut mot Nordenskiöldsgatan, kommer att bestå av 500 kvadratmeter handelslokaler som framför allt ska fyllas med serviceverksamheter. Kontorsutrymmena kommer att inhysas på plan tre till nio och ambitionen är att locka både små och stora företag inom olika branscher.

– Det finns många bra innovations- och klustermiljöer här i Västra hamnen, men vi vill ta en mer samlande roll som blir branschöverskridande. Vi ser framför oss både äldre och nystartade företag som får möjlighet att utväxla idéer, säger Andreas Lundberg.

Unikt med kontorsutrymmena är storleken på lokalerna. De tre första kontorsplanen (våning tre–fem) blir vardera 2 500 kvadratmeter stora.

– Storleken blir unikt för Malmö. Dessa gör det möjligt för större företag att samla hela personalstyrkan.

Kontorsvåningarna ovanför blir vardera drygt 700 kvadratmeter stora och får en magnifik 360 graders utsikt över vattnet och de centrala delarna av staden. På plan sex byggs en terrass som blir tillgänglig för såväl hyresgäster som allmänhet.

Work, stay och play


De tre ledorden för Studio, som kommer att stå klar under våren, är work, stay och play där det sistnämnda bland annat syftar på det kulturella utbudet.

– Vi vill att man ska kunna göra saker efter arbetstid som man kanske normalt inte kan i ett kontorshus. Och då finns black box-rummet, men också möjlig­heterna att träffas över en after work i skybar eller på någon restaurang eller kafé i huset. I Studio kommer man inte att behöva gå direkt hem efter jobbet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration