Midroc redo för spontanmöten i Västra Hamnen

I våras flyttade Midroc Property Development in i sina nya lokaler på Jungmansgatan i Västra Hamnen. En flytt som vice vd Peter Syrén beskriver som positiv, av en rad olika anledningar. – Framför allt gillar jag de spontana mötena som uppstår i ett aktivitetsbaserat kontor, säger han

Skriven av Henrik Ekberg 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Peter Syrén är vice vd på Midroc Property Development.
Bild: Midroc


Men han medger att en utvärdering av det nya kontoret kräver att man har vistats i det ett tag. Åtminstone längre än de få månader som har gått sedan Midroc lämnade sina gamla lokaler med cellkontor för de nya i World Trade Center Malmö. Men Peter Syrén har ändå svårt att inte räkna upp fördelarna, där möjligheten till de spontana mötena hamnar högt upp.

– Tidigare behövde man boka möten och då kunde man kanske hitta en tid en vecka framåt. Nu möts vi i stället i lokalerna hela tiden, det blir effektivare. Sen är det bra med lokaler och miljöer som stödjer det man gör och att vi delar allt, såväl rum som dokument och utrustning.

I de tidigare cellkontoren kunde personalen inte välja om de ville jobba ostört. Knackade det på dörren så öppnade man, ringde det i telefonen så svarade man. Men i det nya kontoret finns möjligheten att sätta sig i rum där tystnad råder och där ingen får störa. I de 540 kvadratmeterna, som har utformats av Anders Blomqvist på Horisont arkitekter, hittar man olika rum med namn som anspelar på olika delar i en stad. Rum med namn som Hamnen, Gränden och Stationen. Entrén är döpt till Torget och knallar man direkt till höger kommer man snart till köket eller rättare sagt Saluhallen. Från de stora fönstren ser man Öresundsbron försvinna i det blå till Danmark.

– Köket fungerar även som arbetsplats och tanken är att man ska få känslan av att befinna sig i en saluhall, berättar Malin Kylefors, fastighetschef på Midroc.

Vi kommer sedan till Lunden där personalens förvaringsskåp står uppradade längst väggen. Framför dem står en mindre grön soffa och från taket dinglar en hängstol.


Skapar en högre flexibilitet


– Här kan man sätta sig ner och fundera över dagens arbetsuppgifter och vilket eller vilka rum som lämpar sig bäst för dessa, säger Malin Kylefors.

Vidare fortsätter promenaden förbi Tågkupén – med sina små kupéliknande bås – Vardagsrummet, Biblioteket och Banken, där givetvis ekonomiavdelningen har sina förvaringsskåp. Det är en blandning av enskilda rum och mötesrum i olika storlekar, färger och former. På Midrocs kontor i Västra Hamnen arbetar cirka 50 personer. Men antalet kan variera; till exempel vid projektarbeten då konsulter tas in ­eller när de anställda jobbar på annan ort. Även vid de tillfällena kommer det aktivitetsbaserade arbetssättet till sin rätt.

– Ett aktivitetsbaserat kontor skapar en högre flexibilitet. Man kan öka antalet medarbetare utan att förändra antalet arbetsplatser eftersom medarbetarna inte har egna skrivbord eller rum. Men jag tror att den största fördelen är att medarbetarnas trivsel, motivation och samhörighet ökar vilket direkt påverkar företagets resultat. Många företagare vill också satsa på nya lokaler i samband med ett internt förändringsarbete eller samlokalisering, säger Peter Syrén.

Vilket rum är du själv oftast i?


– Jag sitter mycket i möten så det blir främst i de olika mötesrummen.

Midroc Property Development utvecklar och förvaltar fastigheter som rymmer såväl kommersiella lokaler som bostäder. I Öresund handlar det främst om kontorsfastigheter i Malmö och Lund. Där utmärker sig Midroc med konceptet World Trade Center, ett kontorskomplex för såväl små som stora företag med företagsnätverk, konferensmöjligheter och en unik service från en gemensam reception. World Trade Center Malmö rymmer cirka 40 000 kvadratmeter kontorsytor. Området i Västra Hamnen får snart ett syskon i form av World Trade Center Lund, strax intill Råby trafikplats vid E22. Den nya WTC-byggnaden, som ska stå klar i februari 2016, får kontorsytor om 6 000 kvadratmeter med plats för 1 000 arbetsplatser. Klar hyresgäst är Consafe Logistics som hyr 2 550 kvadratmeter. Vid årsskiftet beräknas även kontorsfastigheten Hermod stå klar i Hyllie. Huset rymmer totalt 6 300 kvadratmeter kontorsytor med butikslokaler i bottenplan. Cirka 80 procent av ytorna är uthyrda och bland hyresgästerna finns Riksbyggen, Bengt Dahlgren och Tengbom, det sistnämnda företaget har för övrigt ritat huset. Även i Västra Hamnen händer det mer på kontorssidan.

– Granne med World Trade Center börjar vi snart bygga Mondrianhuset, ett exklusivt kontorshus om 3 600 kvadratmeter på en plats med full sundsutsikt där det först var tänkt att Turning Turso skulle byggas. Kontorshuset kommer att stå klart sommaren 2017 och vi har precis startat uthyrningsarbetet, säger Peter Syrén.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration