Atlasmuren vill växa i Solna och Sundbyberg

Atlasmuren vill koncentrera beståndet till Solna, Sundbyberg och Ulvsunda. Målsättningen är att nästan fördubbla beståndet inom en femårsperiod. – Vi tror på att samla våra fastigheter till några få områden, säger Björn Andersson, vd på Atlasmuren Fastigheter AB.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Björn Andersson är vd på Atlasmuren.
Bild: Atlasmuren


Atlasmuren har gått från att vara ett familjestyrt fastighetsbolag till ett familjeägt bolag med externt rekryterad vd och styrelseordförande. Björn Andersson var mannen som i maj 2013 tillträdde tjänsten som ny vd.

Mål att nå miljard


– Jag hade varit på allmännyttiga Tyresö Bostäder och ville testa den privata sidan. Och detta var så privat det kunde bli. Mitt villkor när jag tillträdde var att ägarna inte skulle vara kvar i lokalerna. Och det var de inte, allt var förberett på bästa sätt och jag fick den frihet jag ville ha, berättar han.

Det var också 2013 som det 50 år gamla familjestyrda AB Byggplanering Ragnar Wale & Co blev Atlasmuren Fastigheter. Ett namn som hämtades från området mellan Torsgatan och S:t Eriksgatan i Stockholm där bolaget under många år ägde och förvaltade en stor fastighet. På Atlasmurens kontor i Bromma arbetar åtta personer. I dag äger och förvaltar bolaget fem fastigheter om totalt 54 000 kvadratmeter där majoriteten finns i Norrort. Fastighetsvärdet uppgår till 800 miljoner kronor men målet är att nå miljardstrecket och 100 000 kvadratmeter lokalyta. Samt att koncentrera beståndet till Solna, Sundbyberg och Ulvsunda.

– Tanken är att sälja de fastigheter som ligger utanför dessa områden och köpa ytterligare objekt i våra fokusområden. Beståndet består i dag av hälften kontor och hälften produktionsytor, men det är på kontorssidan vi vill öka, säger Björn Andersson.

Hus med karaktär


Artikelbild

Atlasmuren bygger just nu till fastigheten Skruven på Rinkebyvägen i Danderyd med ytterligare 1 300 kvadratmeter. Det är Trimble som behöver utöka verksamheten med ytterligare produktionsytor. I maj flyttar ALS Scandinavia in i huset där det nu finns vakanta kontorsytor om 2 700 kvadratmeter.
Bild: Atlasmuren


Senaste förvärvet gjorde Atlasmuren i höstas när man köpte Styckjunkaren 2 i Solna av Vasakronan. En kontorsfastighet på 7 800 kvadratmeter och med hyresgäster som Caverion Sverige, Byggmax och Lassila & Tikanoja Service. Det är den här typen av fastigheter som man främst letar efter.

– Vi vill köpa hus med hög kvalitet och med karaktär. Fastigheter som sticker ut och som är lätta att känna igen, säger Björn Andersson.

Hur skulle du beskriva Atlasmuren som hyresvärd?


– Vi vill att hyresgästerna ska må bra i våra hus, de ska kunna andas och utvecklas. Detta är möjligt tack vare att vi jobbar nära dem och följer med i deras utveckling. Jag tror det är viktigt att svara hyresgästerna i tid, oavsett vad det handlar om. Man får inte gömma sig bakom telefontider, krångliga organisationer och så vidare, utan hela tiden finnas tillgänglig. Bolaget har alltid jobbat långsiktigt med bland annat långa hyresavtal och det kommer vi att fortsätta med. Visionen är: en gång Atlasmuren – alltid Atlasmuren.
"Vi vill köpa hus med hög kvalitet och med karaktär. Fastigheter som sticker ut och som är lätta att känna igen"

Behöver utöka verksamheten


Just nu bygger man till fastigheten Skruven på Rinkebyvägen i Danderyd. Det är hyresgästen Trimble som behöver utöka verksamheten med ytterligare produktionsytor om 1 300 kvadratmeter till följd av en ny produktlansering. Arbetet förväntas vara klart i slutet av året. I samma fastighet flyttar i maj ALS Scandinavia in i 2 300 kvadratmeter, ytor som kommer att användas för laboratorieverksamhet.

– Vi har även vakanta ytor i den här fastigheten och då handlar det om kontorsytor om 2 700 kvadratmeter. För övrigt har vi inte mycket ledigt inom bolagets bestånd.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration