"Idrotten var en bra skola"

Niklas Granström var i tio år professionell motocrossåkare. Nu satsar han på egenbyggda industribyggnader. Närmast på tur står ett projekt i Brunna, Kungsängen.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Niklas Granström på Northpower.
Bild: Privat


Niklas Granström slutade med motocrossen 2006 och startade då bolaget Northpower AB tillsammans med sin halvbror Dan Jonsson (som också var en framgångsrik förare).

– Jag kunde två saker: åka motorcykel snabbt – och stål. Så dagen efter att jag slutade med motocrossen startade vi ett byggbolag, främst inriktat på stålkonstruktioner. Vi råkade få en del jobb i Göteborg och växte snabbt. Vi var 22 anställda efter 15 månader och det slutade med att vi blev uppköpta, berättar Niklas Granström.

2010 startades tre nya bolag, nu med inriktning mot industrihallar med stålkonstruktioner i Stockholm – byggbolagen Northpower Stålhallar och Northpower Takentreprenader samt Northpower Fastigheter.

God tillgång till kapital


– Förra året omsatte vi 67 miljoner kronor i byggverksamheten, vi byggde 18 hallar.

På fastighetssidan äger bolaget i dag fyra fastigheter med ett värde om knappt 50 miljoner kronor.

– Vi har en affärsplan som säger att vi ska ha 200 miljoner kronor år 2020. Det är ett lågränteläge och det finns god tillgång till kapital. I affärsplanen siktar vi på att nå våra mål på egna ben, men det finns också gott om intresse från externa investerare, säger Niklas Granström.

Två tänkbara hyresgäster


Artikelbild

Som professionell motorcrossförare hade Niklas Granström smeknamnet Norrlandsexpressen.
Bild: Privat


Den senaste affären är 12 000 kvadratmeter detaljplanelagd mark i Brunna Industriområde i Kungsängen, Stockholm – Northpower har köpt fastigheten Viby 19:79 på Symmetrivägen 29 av bussbolaget Junior & Co i Stockholm.

Planen är att uppföra en ny industribyggnad om 6 000 kvadratmeter.

– Vi för förhandlingar med två tänkbara hyresgäster. När vi har kontrakt för 50 procent av fastigheten sätter vi spaden i backen. Förhoppningsvis kan det ske till sommaren. Brunna har blivit en riktig "hot spot" sedan bland andra Kilenkrysset och NCC har gått in stort. Vi tror på området.

Niklas Granström, född 1978, hade under motocross­karriären smeknamnet Norrlandsexpressen (han är född och uppvuxen i Kalix). Vid slutet av sin karriär hade han gjort 463 tävlingar i 34 länder med 110 segrar.

– Det var väldigt lärorika år. Att vara professionell i en kapitalkrävande sport som motocross är ungefär som att driva ett företag. Det var en bra skola, säger Niklas Granström.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration