JLL växer stadigt i Sverige

När Robert Bolmgren är utomlands inser han vilket jättebolag han jobbar på. Annat är det hemma. – Vi känner att vi har en stark lokal närvaro här hemma, trots att vi är en av världens största fastighetsrådgivare, säger uthyrningschefen på JLL.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Robert Bolmgren är uthyrningschef på JLL.
Bild: Henrik Ekberg


I en vecka har JLL suttit i sina nya lokaler på Birger Jarlsgatan när Lokalnytt hälsar på i slutet av januari. Det är fortfarande lite rörigt, allt har ännu inte riktigt hittat sin plats. Samtidigt har konsultjätten mycket att göra. Alla mötesrum är fullbokade; på borden ligger nybakta bullar och kaffekopparna står redo att fyllas upp.

Så ser det ut varje dag, förklarar Robert Bolmgren som ändå hittar ett par lediga stolar som vi slår oss ner på. Anledningen till flytten från Lästmakargatan till Birger Jarlsgatan är sammanslagningen med Tenzing. En fusion som blev offentlig i maj förra året och som innebär att man blir en av landets största aktörer inom kvalificerad fastighetsrådgivning. Och sådant kräver förstås utrymme. Det gamla kontoret på Lästmakargatan, där man endast satt i två år, blev helt enkelt för litet. Samtidigt som man efter sammanslagningen ville börja om på en neutral plats. Ungefär som i ett förhållande när två boenden ska bli ett.

– Lite så är det. Vi ville ha en ny plattform där vi kan bygga upp en gemensam företagskultur. Det här kontoret är lite större, vilket krävdes, berättar Robert Bolmgren.

Ett av världens största


Internationellt är JLL ett av världens största rådgivningsföretag med inriktning på fastighetstjänster. ­Bolaget verkar i cirka 70 länder och har omkring 52 000 anställda. I Sverige är man nu 82 anställda, var­av nio på kontoret i Göteborg och resterande i Stockholm. Den svenska verksamheten erbjuder kvalificerad rådgivning inom transaktioner, uthyrning, hyresgäst­representation, analys samt värdering. Den lokala känslan som Robert Bolmgren beskriver kan konkretiseras i arbetet med utformningen av kontoret.

– Vi har fria tyglar att utforma kontoret precis hur vi vill, det är ingen annan som säger hur det ska se ut, förklarar han och fortsätter:

– Det här kontoret blir både aktivitetsbaserat och utrustat med fasta kontorsplatser för dem som önskar det.

Vill växa ännu mer


Ambitionen för den svenska verksamheten är att växa ännu mer, något man också gör stadigt.

– Vi anställer fortlöpande medarbetare inom alla affärs­områden. Om man ser på uthyrningssidan så är vi i dag nio medarbetare. Men när året är slut kommer vi troligtvis att vara närmare 13. I synnerhet växer vi på industri- och logistiksidan. Nyligen förstärkte vi Göteborgskontoret med Fredrik Jagersjö, som har god erfarenhet från just det området.

Stark kontorsmarknad


När det gäller uthyrning av kontor så har JLL alltid varit stora. Förra året förmedlade bolaget kontorsytor om 50 000 kvadratmeter.

– Jag är väldigt optimistisk och jag tror vi kommer att hyra ut mer i år. Kontorsmarknaden känns fort­farande mycket stark i framför allt Stockholm och vi är involverade i ett flertal större hyresförhandlingar.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration