Stora planer för Almedals Fabriker

Tillsammans ska Svenska Hus, Wallenstam och Platzer utveckla området kring Almedals Fabriker med både bostäder och kommersiella lokaler. – Att få blanda gammalt med nytt och verksamheter med boende är en spännande utmaning, säger Erik Fischer, marknadsområdeschef på Platzer.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-09-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Erik Fischer, marknadsområdeschef, Platzer.
Bild: Platzer


Utvecklingen av området kring Almedals Fabriker drogs igång 2012 av Wallenstam. Tanken är att Platzer och Svenska Hus ska utveckla den kommersiella delen, medan Wallenstam ska bygga bostäder. Hans Svensson, projektledare på Wallenstam, beskriver Almedal som en oslipad diamant där brukskänslan finns kvar.

– Vi såg en bra möjlighet att tillföra bostäder i ett centralt läge. Från Almedal tar det bara fem minuter med cykel till Korsvägen och det är även tillgängligt för ­andra kommunikationer, säger han.

Svenska Hus har ägt fastigheter i området sedan 20 år tillbaka och gick 2013 in i projektet med Wallenstam.

– Det är ett trevligt område med närhet till centrum. Det märker vi på våra nuvarande hyresgäster i området, de tycker att det ligger perfekt med spårvagnen som går precis utanför, säger Michael Ohlson, regionchef på Svenska Hus.

Knytas ihop


Både Göteborgs och Mölndals stad har länge velat utveckla Mölndalsåns dalgång. Bland annat vill man få de två dalsidorna att bli mer hopknutna med varandra.

– Vi vill skapa en del av staden som blir väldigt grön och fin, med det blå stråket i form av ån i mitten. Det finns ont om kommersiella ytor i Göteborg och vi vill skapa fler för att kunna få hit lite större aktörer till staden, säger Michael Ohlson.

Det kommer att skapas en blandbebyggelse i området, man kommer dels blanda bostäder med kommersiell verksamhet, dels gamla byggnader med nya. I botten­våningarna kommer det att finnas affärer, butiker och restauranger.

– Det ska bli en levande stadsdel med lite industrikaraktär. Hela Mölndalsåns dalgång har ju varit ett gammalt fabriksområde, säger Michael Ohlson.

En fördel med att ha bostäder insprängda i samma område som kommersiell verksamhet är att man undviker att området stänger klockan fem på eftermid­dagen, och i stället skapas en miljö med olika verksamheter som lever under alla dygnets timmar.

– Projektet kommer innebära att det tillförs lägen­heter i ett område som i dag bara har kommersiella enheter. Blandningen kommer att göra området mer aktivt, och de gröna stråken runt Mölndalsån kommer att tas tillvara på ett bättre sätt då fler tar del av dem, säger Hans Svensson.

Mycket ska byggas


Artikelbild

Den nya stadsdelen kommer att få lite industrikaraktär.
Bild: Semrén & Månsson


I dagsläget finns redan en del byggnader i området – men det är mycket som ska till. Svenska Hus och Platzer ska bygga 23 000 respektive drygt 20 000 kvadratmeter kommersiella ytor, medan Wallenstam kommer att bidra med nästan 17 000 kvadratmeter i form av bostäder. Fastighetsägarna ansvarar för sina respektive områden, men allt som har med utformning och gestaltning att göra är samarbeten, och man arbetar med samma konsulter och arkitekter. I dagsläget arbetar de med att ta fram underlag för samråd, och diskuterar bland annat höjdfrågor och utbyggnaden av järnvägen som kommer att påverka området. Så småningom kommer det att växa fram en samrådshandling, och förhoppningen är att samrådet ska kunna ske före årsskiftet.

Det kommer dock att dröja ett tag innan man kan sätta spaden i marken, då man hindras av arbetet med järnvägen bredvid. Planen är att området ska vara färdigt för inflyttning någon gång kring 2021.

– Men vi driver ändå denna planen hårt redan nu, eftersom vi inte vill tappa tid. Något som vi också har kommunens stöd i, säger Michael Ohlson.

"Tror mycket på området"


Platzer gav sig in i projektet förra året när de köpte fyra fastigheter av Wallenstam, där delar av Almedals Fabriker ingick.

– Vi tror mycket på området längs Mölndalsåns dalgång och sökte efter möjligheten att få delta i utvecklingen. Området har mycket stor potential och att få blanda gammalt med nytt, och verksamheter med boende är en spännande utmaning, säger Erik Fischer på Platzer.

Han menar att området i framtiden kommer att vara en självklar del av Göteborgs innerstad, med genuina verksamhetslokaler och moderna kontor.

– Området präglas i dag av kreativa verksamheter inom media, reklam, mode, musik och film, och det vill vi bygga vidare på, säger han.

Erik Fischer beskriver området som historiskt viktigt för utvecklingen av Göteborg.

– Här sitter historien bokstavligt talat i väggarna. Nybyggnationen av bostäder och kontor kommer att skapa förutsättningar för fler att till vardags få uppleva husen, gränderna och de små mysiga platserna här, inom gångavstånd från Korsvägen, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration