Helsingborg hetaste logistikstaden i Öresund

Det händer en del på lager- och logistiksidan i Norra Hamnen i Malmö. Men det är framför allt Helsingborg som lockar, enligt Christoffer Bladh Nord på konsultbolaget Colliers. – Mitt intryck är att intresset för Öresund generellt sett är bra, och att Helsingborg är mest attraktivt, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-03-24 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

DHL. DHL Malmö har flyttat till en nybyggd och miljöcertifierad terminal i Sunnanå, utanför Malmö.
Bild: Colliers


I december antogs en ny detaljplan för Malmö Industrial Park i Norra Hamnen med syftet att möjlig­göra etableringar inom bland annat lager- och logistikverksamheter. Industriparken är belägen i direkt anslutning till Malmö godsbangård, som är den största järnvägsknuten i södra Sverige. Målsättningen är att ett område på närmare 900 000 kvadratmeter ska fungera som hemvist för en mängd olika företag i mitten av 2020-talet. I det här området har bland annat Prologis tilldelats en mark­reservation där man planerar att uppföra en lager- och logistikanläggning.

– Det finns gott om mark i Norra Hamnen och där söker man också efter företag som vill etablera sig, ­säger Christoffer Bladh Nord.

Fokus på tillväxt


I januari flyttade DHL Malmö in i sina nya lokaler i Sunnanå. Fastigheten ägs och förvaltas av Catena och lokalytan omfattar 17 300 kvadratmeter. Lena Arvidsson är vice president på Freight Terminal Based Operation.

– Byggnaden är helt anpassad efter våra behov med fokus på tillväxt på den svenska och internationella marknaden. Viktigt är också att vi med den nya terminalen bättre kan möta våra kunders behov och önskemål samt får en miljövänligare hantering, säger hon.

Fosie, strax söder om Malmö, är fortfarande attraktivt, men där börjar det samtidigt bli ont om mark för större logistikanläggningar, enligt Christoffer Bladh Nord som även nämner att det finns en del mark att bygga på i Staffanstorp.

Mest attraktiva läget


Men det är framför allt Helsingborg som har det mest attraktiva läget för lager- och logistikverksamheter. Postnord Logistics har nyligen kommit till rätta i sin nybyggda logistikanläggning vid E6:an och fler lär lockas av läget, bland annat äger Peab mark i området. Skanska har planer för ett kubiklager i Helsingborg. När det gäller vakanta ytor så har Ica lämnat sina stora lokaler, som Tribona äger, i Arlöv för att samlokalisera sina verksamheter i Helsingborg. Det gör att cirka 15 000 kvadratmeter kyl­lager med tillhörande kontor står ­lediga i Arlöv.
Artikelbild

Bra intresse. Enligt Christoffer Bladh Nord på Colliers är intresset för lager- och logistiklokaler i Öresund gott.


– På Bronsåldersgatan i Fosie har Wihlborgs 10 000 kvadratmeter lokalyta ledigt som Papyrus tidigare hyrde. Papyrus har nu samlokaliserat sin verksamhet i Jönköping.

På Stackarpsvägen i Klippan finns vakanta ytor om 15 000 kvadratmeter som Tribona äger och som DHL tidigare hyrde. På Makadamsgatan i Helsingborg har Scandstick lämnat sina Briggen-ägda produktionslokaler om drygt 13 000 kvadratmeter för andra lokaler i Höganäs.

– Sen finns det mindre lager-vakanser om 1 000 kvadratmeter och uppåt i både Malmö och Helsingborg, säger Christoffer Bladh Nord som även tillägger att det ryktas om att större livsmedelsföretag letar kylda ytor i Öresund.

"Håller ett vakande öga"


För Colliers del har man i nuläget inga projekt på gång i varken Helsingborg eller Malmö.

– Men vi håller alltid ett vakande öga på vad som händer i Öresund. Under 2015 förmedlade vi 27 000 kvadratmeter industri- och logistiklokaler, att jämföra med 35 000 2014. Under 2015 byggdes det drygt 450 000 kvadratmeter logistikyta i landet och vår prognos i dagsläget (slutet av januari) för 2016 är att det kommer att byggas cirka 393 900 kvadratmeter logistikyta. Till de större projekten hör Prologis, som bygger 50 000 kvadratmeter på spekulation i Göteborg, och Corem som bygger 30 000 kvadratmeter i Västerås.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration