"En efterlängtad stadsutveckling"

Äntligen är stora delar av arbetet i gång för att göra Mölndals nya stadskärna till något unikt och lättillgängligt för invånarna. Förutom kontor, bostäder och handel vill Mölndals stad skapa trevliga utemiljöer där människor kan träffas.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-03-21 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Bostäder. Totalt ska det byggas cirka 700 bostäder, bland annat på gallerians tak.


Mycket händer i Mölndals innerstad just nu. Två stora kvarter, på varsin sida om gågatan, har rivits ner och man är i full gång med pålnings- och gjutningsarbeten. Här ska det byggas totalt cirka 700 bostäder. Mölndalsbostäder arbetar med utvecklingen på ena sidan, och Riksbyggen med den andra.
Artikelbild

Bodil Jönsson, sälj- och marknadschef på Riksbyggen


– Vi har fått en fantastisk möjlighet att bidra till en efterlängtad stadsutveckling. Våra nya bostäder kommer byggas ovanpå den nya gallerian och det skapar ett unikt läge där du kan kliva ut ur din lägenhet, in i hissen och gå ut i ett extra vardagsrum fyllt av mat och dryck, ett heltäckande handelsutbud, upplevelser, kommunikationer och förstklassig service, säger Bodil Jönsson, sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Som om man vore utomhus


Det som kommer stå klart först i Mölndals innerstad är SCA:s ny kontorshus. I december är det dags för inflyttning, och det utvändiga arbetet är i stort sett redan färdigt.

Utvecklingen av Mölndal galleria, som är ett samarbete mellan NCC och Citycon, är även den i full gång. Målet är att skapa en verksamhet som inte känns inåtvänd, utan istället få en kombination av ett inne- och ett utecentrum.

– Vi har till stora delar ett utecentrum i dag och vi vill gärna att det ska flyta ihop med gallerian. Vi tycker att NCC och Citycon har fångat det genom att entréerna som är planerade blir som en förlängning av gatorna. Det kommer att vara tegelfasader i gallerian som om man vore utomhus, säger Johan Gerremo, projektledare på Mölndals stad.

Mölndal galleria har bland annat gjort klart med stora hyresgäster som Ica och H&M. H&M kommer dessutom att öppna sitt Home-concept här, något om inte finns i Göteborg tidigare.

Vissa av butikerna i gallerian kommer att ha entréer direkt mot gatan. Visionen är att docka an bron från båda sidorna, och det kommer att gå en trottoar längs med fasaden.

Flexibel torgyta


Johan Gerremo berättar att Mölndals stad kommer att arbeta med att underhålla gator och torg för att skapa bättra tillgänglighet.
Artikelbild

Johan Gerremo, projektledare på Mölndal Stad


– Torgets utformning i dag begränsar användningen, så vår tanke är att skapa en mer flexibel och öppen torg­yta där man ska kunna ha olika arrangemang. Vi vill också skapa bättre förutsättningar för uteserveringar, säger han.

Även i slutet av Brogatan, som gågatan heter, kommer det att bildas ett slags torg med gallerian på ena sidan och det nya biblioteket på andra sidan. Här vill man skapa en förbindelse mellan gallerian och biblioteket och det finns lägen för café och restaurang.

– Målet är att lyfta alla utemiljöer och skapa trevliga platser där människor vill vistas, säger Johan Gerremo.

Det som återstår av innerstadsprojektet är att planlägga kring Scandichotellet. Det arbetet startar under våren eller sommaren, och området ska utvecklas med bostäder. Sista pusselbiten är kvarteret närmast knutpunkten, som också det ska göras om. Här gör närheten till motorväg och järnväg att det inte är tillåtet med bostäder, utan enligt Johan Gerremo är planen att skapa kontor med butiker i bottenplan.

Den övergripande visionen är att den nya stadskärnan ska bli Mölndalsbornas egna innerstad dit man tar sig för att uträtta sina dagliga ärenden. Mölndal expanderar mycket med flera nya, stora bostadsområden, och målet är att skapa ett centrum för Mölndalsborna dit alla ska kunna ta sig gåendes, cyklandes eller med kollektivtrafik.

– Sedan om det kommer resande utmed E6 som vill svänga av är det bara en bonus, säger Johan Gerremo.

Klart till våren 2018


Under utvecklingens gång har det varit svårt för de mindre handlarna i centrum att få sina butiker att gå runt. Kommunen har hjälpt till att evakuera vissa handlare till nya platser, medan andra har fått stänga igen.

– Det är tråkigt, men kommunen får inte stödja enskilda näringsidkare. Vi förstår att det är en tuff period nu, men när allt är klart blir det ett uppsving för alla. De som lyckas klara sig kvar de närmsta åren kan få en ordentligt skjuts uppåt när det blir mer liv och rörelse här igen, säger Johan Gerremo.

Planen är att den stora ombyggnationen ska vara klar till våren 2018 då gallerian öppnar. Ungefär samtidigt påbörjas utvecklingen av kvarteret kring Scandichotellet och närmast knutpunkten. Allt som allt kan Mölndals nya innerstad stå klar kring 2022.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration