Nytt liv till Masthuggskajen

Stena Fastigheter, tillsammans med bland annat Göteborgs stad, vill göra Masthuggskajen till en blandstad där det ska vara enkelt att bo och arbeta. – Vi vill utveckla Masthuggskajen till ett område där du som älskar stad, vatten och kultur hittar din plats, oavsett om du vill bo, arbeta eller besöka området, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter Göteborg.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-03-15 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Hållbar. Masthuggskajen ska bli en hållbar stadsdel, både ekologiskt, socialt och ekonomiskt.
Bild: Kanozi Arkitekter


Utvecklingen av området kring Masthuggskajen sker tillsammans med Göteborgs stad och andra aktörer som Elof Hansson Fastigheter, NCC, Riksbyggen och Älvstranden Utveckling. Just nu pågår arbetet med detaljplanen, som nyligen har varit ute på samråd. Man tittar bland annat på byggnadernas ­volymer och placering, och det finns även en del trafikfrågor som ska lösas. Målet är att skapa en miljö som inbjuder till möten, där man både kan arbeta och bo. Byggstart är planerad till hösten 2017 och inflyttning ska ske under 2019.
Artikelbild

Agneta Kores är vd för Stena Fastigheter Göteborg.
Bild: Stena Fastigheter


– Göteborg är en hamnstad och i detta område finns en tydlig kontakt med vattnet. Vi vill skapa en öppen plats för alla som vill ta del av en fantastisk maritim miljö i en attraktiv del av Göteborg, säger Agneta Kores.

Bostäder och kontor


I detaljplanen föreslås 1 000 bostäder och 125 000 kvadratmeter kontor och andra verksamheter. Stena Fastig­heters del innehåller 600 lägenheter och 30 000 kvadratmeter kommersiella ytor, som kan bli exempelvis kontor, handel, service och restauranger. Bostäderna som byggs i området kommer att vara en blandning av hyresrätter och bostadsrätter.

– Masthuggskajen kommer att bli en stadsdel fylld med liv och det skapar vi bland annat genom att bygga tätt och delvis högt. På så vis kan fler människor leva och jobba här, vilket skapar bättre underlag för butiker, restauranger och serviceverksamhet i området, säger Agneta Kores.

Vision Älvstaden


Utvecklingen av Masthuggskajen är en del av Vision Älvstaden.
Artikelbild

Planering. I detaljplanen för utvecklingen av Masthuggskajen föreslås 1 000 bostäder och 125 000 kvadratmeter kontor och andra verksamheter.
Bild: Kanozi Arkitekter


– Masthuggskajen har en viktig roll i den visionen. Med den nya stadsdelen kommer Göteborgs stadskärna att växa västerut mot Majorna via Stigbergsliden. En naturlig koppling till vattnet skapas också från Linné­gatan via Järntorget och ner till kajen, säger Agneta Kores.

Hon menar även att Masthuggskajen i förlängningen kommer att knyta samman den södra och norra älvstranden och därmed stärka hela Göteborg.

Visionen för Masthuggskajen är att bygga en stadsdel som är hållbar – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Tanken är att hela stadsdelen ska miljöcertifieras.

– Det ska vara enkelt att bo och arbeta här och vi vill att våra framtida hyresgäster ska kunna leva ett miljö­smart liv, säger Agneta Kores.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration