Störst på bostäder – men stora också på lokalsidan

Uppsalahem är känt som Uppsalas dominerande ägare av hyreslägenheter. Men bolaget har också ett stort bestånd av lokaler. – Vi ses inte som en stor aktör på lokalsidan, men vi har 255 verksamhetslokaler, sammanlagt nästan 73 000 kvadratmeter, säger Carolina Lindberg på Uppsalahem.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-05-02 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Hyr ut lokaler. Uppsalahem är framför allt en stor aktör på bostadssidan, men bolaget äger också 73 000 kvadratmeter verksamhetslokaler. "Det är väldigt viktigt för oss att lokalhyresgästerna bidrar med ett mervärde till området", säger Carolina Lindberg, uthyrare av verksamhetslokaler på Uppsalahem.
Bild: Nicklas Tollesson


Uppsalahems lokalbestånd återfinns framför allt i bottenvåningarna på bolagets bostadshus, och lokalerna är i första hand till för att erbjuda de boende god service.

– Det är väldigt viktigt för oss att hyresgästerna ­bidrar med ett mervärde till området. Ett exempel på det är att vi nyligen skrev kontrakt med en förening som bland annat kan stödja ungdomarna i området. Detta gjorde vi trots att man skulle kunna tänka sig någon form av kommersiell verksamhet i den här lokalen. Men vi vill gärna att våra hyresgäster ska bidra till att bostadsområdena blir tryggare och mer attraktiva för våra boende, säger Carolina Lindberg, uthyrare av verksamhetslokaler på Uppsalahem.

Hon har arbetat på Uppsalahem sedan 2009 och i höstas tog hon över uthyrningsansvaret för lokalsidan.

– Jag är ensam uthyrare men arbetar väldigt tätt ihop med förvaltarna, som ansvarar för både bostäderna och lokalerna i sina fastigheter.

Hon berättar att bolaget nu håller på att bygga upp en klar strategi för hur lokalsidan ska skötas.

– Det är klart att det har skötts professionellt tidigare också, men allt har funnits i huvudet på de ansvariga, det har inte funnits några riktlinjer på pränt, vilket naturligtvis beror på att det absoluta fokuset har legat på bostadssidan.

Fastigheter i hela Uppsala


Uppsalahem äger fastigheter över hela Uppsala, både centralt och en bit ut från stadskärnan.

Numera finns det i princip alltid lokaler i botten­planen när Uppsalahem uppför nya bostadshus.

– Lokaler i bottenplanen leder till bättre och mer ­levande områden. När man placerar förråd eller tvättstugor i bottenplanen blir det inte alls samma miljö.

Det finns fortfarande lediga lokaler i bottenplanet på Uppsalahems prestigeprojekt Frodeparken, som bland annat innehåller Nordens största solcellsfasad.

– Vi har hyrt ut till en förskola och en skobutik som flyttade från centrum. De är redan inflyttade, men vi har fortfarande tre lokaler lediga. De är i dagsläget rå­ytor som vi anpassar efter hyresgästens önskemål.

I Frodeparken arbetar Uppsalahem tillsammans med Mäklarhuset i uthyrningsprocessen.

Ett annat intressant projekt som Uppsalahem arbetar med – tillsammans med NCM Development – är Mimmi Ekholms plats i Luthagen, där tusen bostäder och 3 500 kvadratmeter handel skapas.

– Hela projektet är i fyra etapper. De första två etapperna är färdiga med det första av två "bostadstorn" och en del kommersiella lokaler. Vi har gjort klart med ett gym, ett apotek, två restauranger, en frisör, ett konditori och en livsmedelsbutik. Vi har fem lokaler kvar att hyra ut här.

Var har ni annars lediga lokaler för tillfället?

– Sammanlagt har vi cirka 20 lediga lokaler just nu. Bland annat centrala kontorslokaler i Kvarngärdet i fastigheter som har rustats upp så att de i princip motsvarar nyproduktionsstandard. Vi har också en attraktiv butikslokal på Kungsgatan.

– Vi arbetar också med lokaler i kommande nyproduktionsprojekt, bland annat i Rosendal, Kungsängen och Stenhagen. Uppsalahem bygger cirka 500 nya lägen­heter om året så det kommer hela tiden nya lokaler.

Vad, skulle du säga, utmärker Uppsalahem bland alla fastighetsbolag?

– Vi är ett stabilt bolag, som har funnits ända sedan 1946. Vi har under åren naturligtvis byggt upp ett stort lokalt kontaktnät och finns runt om i hela Uppsala. Vi arbetar med stort kundfokus och gör allt för att alla våra hyresgäster ska ha det så bra som möjligt.

Slutligen, vad är det bästa med att arbeta på Uppsalahem?

– Det händer saker hela tiden, och man får verkligen chansen att utvecklas här. Vi har ett varmt arbets­klimat.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration