Prisade Mobilia fortsätter att utvecklas

Mobilia har genomgått en totalförvandling och nyligen visade Malmö stad sin uppskattning genom att tilldela Atrium Ljungberg Årets Stadsbyggnadspris för det nya kvarteret. Men än är man inte nöjd. – En sista etapp återstår som jag tror kommer att knyta ihop allt, säger centrumchef Anders Murmark.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Om några år kan området kring torget se ut så här. Den sista etappen innebär en tillbyggnad om cirka 12 000 kvadratmeter ut mot torget.
Bild: Atrium Ljungberg


Mobilia invigdes redan 1968 och låg då i utkanten av staden. Sedan dess har köpcentrumet i omgångar renoverats och med stadskärnans utbredning har området krupit närmare centrum. Men det stora förändringsarbetet påbörjades 2009 då handelsplatsen började växa ordentligt med handel, bostäder och torg. I september förra året invigdes nya Mobilia som då hade vuxit med ytterligare 29 000 kvadratmeter butiks- och restaurangyta, ett parkeringshus med plats för 650 bilar samt två bostadshus med totalt 67 hyreslägenheter. Malmö stad gillade nybyggnationen och hur fastighetsägaren Atrium Ljungberg hade tagit vara på den anrika textilfabrikens tegelarkitektur.

– Det är helhetssynen i omvandlingen av Mobilia som Kommittén för Stadsbyggnadspriset belönar. Man har med omsorg bevarat den äldre bebyggelsen och till denna adderat ny bebyggelse med lyhördhet för platsen. Området har fått nya funktioner och nytt innehåll, utan att områdets industrihistoriska betydelse gått förlorad, säger Carina Svensson, ordförande i Malmö stadsbyggnadsnämnd och i Kommittén för Stadsbyggnadspriset.

Kvarteret rymmer i dag bland annat 115 butiker, 25 ­kaféer och restauranger, 3 000 kvadratmeter kontor och 300 bostäder. Allt detta fördelat i sex byggnader där fabriksbyggnaden från slutet av 1800-talet fungerar som huvudbyggnad. Fabrikens karakteristiska arkitektur märks även i den nybyggda delen där de röda tegelstenarna dyker upp lite överallt. När Lokalnytt hälsar på håller en rulltrappa på att byggas. Enligt Anders Murmark lite finjusteringar.

– I stort är vi klara, men det återstår lite småjobb och justeringar här och var. Men det känns jättebra och det nya Mobilia har mottagits väl av såväl besökare som av Malmö stad. Just nu lägger vi mycket kraft på att få folk att förstå hur man orienterar sig i kvarteret.

Artikelbild

Anders Murmark är centrumchef på Mobilia.
Bild: Henrik Ekberg


Ska arrangera event


I det norra huset håller just nu ÖoB på att utöka sin butiksyta med det dubbla, något som ska bli klart i ­dagarna. I huset finns även Siba.

– Där finns några få lediga lokaler, men intresset är stort och jag tror att vi kommer att fylla de utrymmena snart. I övrigt är det inte mycket ledigt i Mobilia, säger Anders Murmark.

Mellan det nybyggda, mellersta huset och huvudbyggnaden har ett torg byggts där olika event kommer att arrangeras. I dag består torget främst av en gigantisk sandlåda, men när som helst kommer den att ersättas av en isbana. Detta i samarbete med Malmö stad och Svenska Ishockeyförbundet.

– Hockey-VM för damer arrangeras här i Malmö i påsk. Då ska vi hjälpa till med att öka intresset för dam-hockeyn så att det blir fullt på arenorna, säger ­Anders Murmark.

Just torget är det han är mest nöjd med. Eller snarare kommer att bli när allt står klart. Ytterligare ett hus kommer nämligen att byggas ut mot torget från huvudbyggnaden.

– Det blir sista etappen och den kommer att rymma 10–12 000 kvadratmeter handel och bostäder. Detta hus kommer att tajta till torget, som kan upplevas lite öde i dag. Det blir mycket restauranger här med uteserveringar, alltså liv och rörelse. Detta tror jag kommer att bli det som skiljer oss från andra aktörer.

Inspirationen kommer från ett gammalt fabriksområde i polska Lodz där man också tagit väl hand om de historiska byggnaderna och som har ett livligt torg, med cirka 600 events om året.

– Det är mycket större än Mobilia, men jag gillar deras initiativ med events och att det händer saker hela tiden. Det ska vi försöka ta efter. Sen har vi inget beslut än på den sista etappen. I början av nästa år vet vi mer om tidsplanen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration