Pia Sundhage är svenskarnas drömchef

Sveriges mest populära ledare är framröstad. Vasakronan har i sin Kontorsbarometer kartlagt vilken känd ledare som kontorsmedarbetare i Sverige helst skulle vilja ha som chef. Pia Sundhage, förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll, är solklar etta.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-04-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Därefter kommer Erik Hamrén, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll och Ingvar Kamprad, grundare av Ikea.

Undersökningen visar också vilka kända ledare som, enligt cheferna på svenska kontor, har den bästa och mest inspirerande ledarstilen. Sundhage toppar även den listan, följd av Ingvar Kamprad och före detta statsministern Fredrik Reinfeldt.

En rad kända ledarprofiler har rankats. Vasakronan har frågat drygt 2 000 kontorsanställda i Sverige vem de helst skulle vilja ha som chef. Eller om de svarande är chefer själva, vilken ledare som har den mest inspirerande ledarstilen. Preferenserna ser lite olika ut beroende på exempelvis ålder, kön, geografi och den bransch man jobbar i, men Pia Sundhage är populärast hos nästan alla. Så här kommenterar vinnaren själv sin nya utmärkelse:

– Det här känns jättekul, även om de som röstat varken har jobbat eller spelat fotboll med mig. Men i den mån de gillar min ledarstil så hoppas och tror jag att det beror på min starka passion. En spelare har sagt att min passion för fotboll är extremt smittsam. Positiv energi sprider sig i ett lag och tillsammans gör vi varandra bra. Med mycket energi och glädje i laget orkar vi också med den stenhårda träning som krävs. Vi har alla ett ansvar att bidra, säger Pia Sundhage.

Beror på flera faktorer


Det finns inget enkelt facit på vad som gör en god ledare, och ledarskapet beror på flera olika faktorer. En riktigt bra ledare kan vara en förebild som sätter goda exempel även för andra ledare. Därför undersöker Kontorsbarometern vilka kända ledare som har en ledarstil som uppskattas av både medarbetare och chefer. Mellan olika branscher är det inga jättestora skillnader i rankningen av favoritcheferna. Pia Sundhage är drömchefen i de flesta branscher, men i transport- och logistikbranschen toppar Erik Hamrén, och inom IT och data är Spotify-grundaren Daniel Ek favoriten.

Inspirerar ofta andra


Artikelbild

Många svenskar har den förre statsministern Fredrik Reinfeldt som drömchef.
Bild: Peter Knutson


– Det är intressant att Sveriges förbundskaptener i fotboll går hem även utanför fotbollsplanen, men kanske inte så förvånande. Pia Sundhage är ju en av världens mest framgångsrika fotbollstränare, och det finns uppenbara likheter mellan att coacha ett fotbollslag och vara ledare på en arbetsplats. Även på kontoret handlar ledarskapet väldigt mycket om att svetsa samman individer till ett lag och få medarbetarna att både trivas och prestera, säger Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

Duktiga ledare inspirerar ofta andra ledare, och även cheferna på svenska kontor anser att Pia Sundhage har den bästa och mest inspirerande ledarstilen. På andra plats hos cheferna kommer Ingvar Kamprad och på tredje Fredrik Reinfeldt. Sveriges före detta statsminister går hem extra mycket hos männen på kontoret, både bland medarbetare och chefer.

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration