Miljardprojekt ska binda ihop Kungsmässan och innerstaden

Kvarteret Valand ska binda samman Kungsmässan med innerstaden. I miljardprojektet ska Aranäs uppföra 250 lägenheter, 700 parkeringsplatser, 2 000 kvadratmeter handel – och 10 000 kvadratmeter kontor. – Det är stor brist på moderna kontor i Kungsbacka i dag, konstaterar Aranäs vd Jonas Håkansson.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Aranäs, med vd Jonas Håkansson, planerar för kvarteret Valand, som ska byggas i området i bakgrunden på den här bilden. Kvarteret ska binda samman Kungsmässan och innerstaden.
Bild: Nicklas Tollesson


Om några år ser området mellan innerstaden och Kungsmässan, väster om Kungsbackaån, helt annorlunda ut. Alla byggnader, utom den så kallade "Gula villan" – som är värdefull av kulturhistoriska skäl – ska rivas och ge rum åt kvarteren Ejdern, som ska ligga på södersidan, och kvarteret Valand, närmast Kungsmässan.

Ejdern ska bestå av 100 lägenheter, medan Valand – som ligger närmare i tid – alltså blir ett blandkvarter med handel, kontor och bostäder.

– Det är i nuläget inte bestämt exakt vad som kommer att finnas var, det finns lite olika förslag kring var det ska vara kontor, hyresrätter, bostadsrätter och så vidare. Vad som är klart är hur gatorna kommer att dras, så att det bildas ett naturligt stråk från innerstaden till Kungsmässan, säger Jonas Håkansson.

Det kommer att vara handel, restauranger och caféer i bottenplanen, bostäder ovanpå. Det kan också bli tal om något renodlat kontorshus. Byggnaderna kommer att bli maximalt sex våningar höga.

Aranäs äger Kungsmässan och en del fastigheter i innerstaden, hur gör ni för att inte konkurrera med er själva när det gäller handeln i kvarteret Valand?


– Grundtanken är att det som är bra för Kungsbacka är bra för Aranäs, det är så man måste tänka. Sedan gäller det att hitta handel som kompletterar de andra områdena, inte konkurrerar med dem. Det finns handel som i dag inte får plats i Kungsmässan, den kan vi ha här, exempelvis mindre aktörer som inte vill ha öppet lika mycket som i Kungsmässan, aktörer som inte ska ligga i köpcentrum. Matställen och frisörer finns överallt, en nisch som vi tror kan passa här är olika skönhetskoncept, ett område som växer mycket just nu.

Det ska också bli 10 000 kvadratmeter kontor, klarar Kungsbacka av att svälja så mycket?


– Det tror jag. Kungsbacka är en tillväxtkommun med närhet till Göteborg. Folkmängden växer stadigt med 1 000 personer per år. Här ute kommer man utanför de kommande vägtullarna och man slipper bilköerna i Göteborg. Och framför allt så bor det många företagare i Kungsbacka, och det finns inte speciellt mycket moderna kontorsytor i dag.

– Kommer det en företagare och frågar efter 1 500 kvadratmeter kontor med modern design så är det väldigt svårt att hitta det i dag.

Jonas Håkansson tror inte att kontorsytorna i kvarteret Valand kommer att fyllas av ett fåtal stora tagare.

– Nej, jag skulle tro att det framför allt rör sig om 150 kvadratmeter upp till 500–600 kvadratmeter, och någon enstaka stor på kanske 1 300 kvadratmeter. Kommer det exempelvis en bank kan det bli tal om uppemot 2 000 kvadratmeter.

Jonas Håkansson hoppas på inflyttning redan under 2014.

– Förhoppningsvis kan vi ha en lagakraftvunnen detaljplan våren 2013. Bygglov söker vi parallellt, så byggstart kan ske sommaren, hösten 2013 och inflyttning 2014.

Hur är intresset för de kommersiella lokalerna här?


– Vi har naturligtvis inga klara kontrakt än, och inga som säger nu att de kommer att sätta sig här. Däremot för vi kontinuerliga diskussioner med hyresgäster och märker att det finns ett stort intresse för området.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration