Letar efter gröna hyresgäster

Nya Kvillebäcken är sedan länge profilerad som en miljöstadsdel. Nu har konsortiet bakom stadsdelen tagit ytterligare ett steg i den gröna riktningen och skrivit under ett fördrag där de åtar sig att främja etablering av gröna och hållbara verksamheter. – Jag har inte hört talas om något annat område som har gjort sådant här. Det är FN och EU som skriver liknande fördrag, skrattar Olle Lindkvist på iniativtagaren Älvstranden Utveckling.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-07-16 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Byggs för fullt. Byggnationen pågår för fullt i Kvillebäcken. Förutom de 2 000 bostäderna byggs 24 000 kvadrat-meter verksamhetslokaler här.
Bild: Nicklas Tollesson


Bostadshusen i Kvillebäcken uppförs av ett konsortium med sju byggherrar: Bostadsbolaget, Derome, HSB, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling som samordnare.

Parterna har nu tillsammans med fastighetsägarna AF Fastigheter och Hemsö samt Kville Saluhall skrivit under ett lokalfördrag som innebär att de ska beakta följande punkter i valet av hyresgäster:
Artikelbild

Olle Lindkvist



  • Verksamheter som stöttar en hållbar stadsdel ska aktivt sökas upp.
  • Hyresgäster vars verksamheter bidrar till variation och stadsdelens hållbarhetsprofil, socialt och miljö­mässigt, ska premieras.
  • Verksamheten bedrivs utifrån en tanke som värnar om människa och miljö.
  • Fastighetsägaren ska uppmuntra hyresgäster att bedriva verksamheten på ett ekologiskt och miljö­mässigt vis.


– Bakgrunden är Kvillebäcksfördraget som vi signerade 2010 och som handlar om att Kvillebäcken ska bli en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stadsdel. Det nya lokalfördraget är en förlängning av det, säger Olle Lindkvist, som är talesperson för Kvillebäcken.

Sammanlagt kommer 21 mindre verksamhetslokaler att ligga i bostadshusens bottenplan. Några av de gröna hyresgästerna är redan inflyttade. I mars öppnade Juice­källan, som erbjuder bland annat juicer, smoothies, fruktsallader och rawfood-bars. Juicekällan, som sedan tidigare också finns på Kyrkogatan, använder ­enbart ekologiska råvaror.
Artikelbild

Alexandra Brand


– Vi valde att etablera oss i Kvillebäcken eftersom det är en ny och spännande stadsdel med ett tydligt miljötänk. Tillsammans med Backaplan tror vi att Kville­bäcken kan bli Hisingens centrum med både nya restauranger, saluhall, gym och en ekologisk juicebar som en naturlig mötesplats i området, säger Alexandra Brand, som driver Juicekällan.

Café Kvillebäcken är en annan ny grön verksamhet. Här satsas det på Krav-märkta varor, sopsortering och tillverkning av baguetter och sallader på plats. En frisör, som bland annat satsar på naturligt schampo utan parabener är ytterligare en bit i det gröna pusslet.

– Förslaget om lokalfördraget togs emot positivt av fastighetsägarna. Nu gäller det att omsätta det i praktiken, säger Olle Lindkvist.

Finns det något liknande ­någon annanstans?

– Inte vad jag känner till, men det är möjligt att det finns. Det vi upplever som unikt för Kvillebäcken är att så många aktörer nu enats om intentionen. Vi har verkligen höga ambitioner för Kvillebäcken, det ska bli ett område som verkligen sticker ut miljömässigt.

– En sak som jag tycker är väldigt glädjande är att Kville Saluhall blivit en mötesplats och lite av ett nav i stadsdelen. Saluhallen knyter verkligen ihop det nya området med det gamla som vi hoppats på.

Sammanlagt finns 24 000 kvadratmeter verksamhetslokaler i Kvillebäcken – inklusive de två kontors­husen som bildar en ljudbarriär ut mot Hjalmar Brantings­gatan – vilket motsvarar 15 procent av den totala ytan.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration