Lyckat uppdrag för en kräsen kund

I över 20 år har Sven Fraenkel på Göteborgs Lokallots hjälpt företag till nya lokaler. Nyligen löste han ett svårt uppdrag: Att hitta centrala lokaler till en grupp med löst sammansatta företag som skulle sitta tillsammans, men ändå ha separata kontor. Och han hade en väldigt kräsen uppdragsgivare – sig själv!

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-07-15 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Lounge. Plazahuset, Göteborgs nya fastighetshus, har nyligen flyttat in i det gamla biopalatset Plazahuset på Östra Hamngatan. Den gamla bioloungen är en självklar samlingspunkt.
Bild: Nicklas Tollesson


Plazagruppen är Göteborgs nya fastighetshus. Gruppen består av sju olika företag med fastighetsinriktning och ambitionen är att fastighets­ägare ska kunna vända sig till gruppen för att få hjälp och rådgivning – oavsett vad det gäller.

Gruppen består av:

  • Göteborgs Lokallots AB (uthyrning av kommersiella lokaler, utveckling).
  • Swedbank Kommersiella Fastigheter AB (transaktioner).
  • Grandab Management AB (strategi, förvaltning, projektledning, utveckling, egna investeringar).
  • Bryggan Fastighetsekonomi KB (värdering).
  • Resultat Projektledning AB (helhet kring företagsflyttar).
  • Swedbank företagsförmedling AB (förmedlar företag).
  • Conara (fastighetsutveckling, projektledning, fastighetsförvaltning och stadsutveckling).

Sven Fraenkel, vd på Göteborgs Lokallots, har varit drivande i bildandet av Plazagruppen.

– Jag har länge haft tankar på ett stort lokalt fastighetshus och nu var förutsättningarna de rätta för att kunna förverkliga detta fullt ut, säger Sven Fraenkel.

Ett viktigt steg i bildandet av Plazagruppen var att hitta rätt lokal för gruppen. Göteborgs Lokallots affärsidé är att – på uppdrag av olika fastighetsägare – hjälpa företag till nya lokaler.

Blev perfekt


Kravspecifikationen för Plazagruppen var inte helt enkel: Det skulle vara lokaler väldigt centralt i Göteborg. Samtidigt som de olika företagen i gruppen skulle ha egna kontorslokaler, skulle de ändå finnas i samma lokal.
Artikelbild

Var ska farfar hänga? Sven Fraenkel har hjälpt företag till nya lokaler i över 20 år. Nu har han också hittat nya lokaler åt det egna företaget Göteborgs Lokallots, som ingår i Göteborgs nya fastighetshus, Plazagruppen. En given inredningsdetalj är porträttet på Svens farfar, som också hette Sven Fraenkel. Farfar Fraenkel var på sin tid järnhandlare i Göteborg, och under en period ordförande i Sveriges järnhandlareföreningars centralförbund.
Bild: Nicklas TollessonPlazagruppen hade ett par olika alternativ, som dock föll bort av olika anledningar – bland annat växte gruppen under processen.

– I samband med att vi började titta efter nya lokaler startade Grandab upp sin verksamhet och även de kom med i gruppen, vilket innebar att vi plötsligt var fyra, fem personer fler än tidigare, säger Sven Fraenkel.

Att Plazagruppen hittade sin perfekta lokal förklarar lokalgurun med:

– Vi hade tur…

Lokalen, som gruppen i juni flyttade in i, ligger i den gamla biografen Plaza på Östra Hamngatan – därav gruppens namn.

– Det började med att vi fick ett uthyrningsuppdrag från ett företag som satt fast i ett längre avtal här. Under processen visade det sig att flera andra företag också var på väg ut. När vi började titta närmare på det här kom vi fram till att det här skulle vara perfekt för oss.

Speciell miljö


Plazagruppens olika bolag sitter nu på tre våningsplan i den gamla biografen. Den gamla salongen hade ursprungligen en takhöjd på elva meter, och entresollösningar och inglasningar har skapat en speciell miljö.

– Det här är lokaler som är ganska svåra att hyra ut på grund av den ovanliga utformningen, men för oss är de perfekta. Vi sitter på tre olika våningsplan, samtidigt som lokalen hänger ihop på ett naturligt sätt. Alla företagen i gruppen har fått vad de ville ha.

Själva flytten ansvarade givetvis Resultat Projektledning för.

– De gjorde ett fantastiskt jobb. Det var lite komplicerat i själva flytten, bland annat för att vi hade tre olika fastighetsägare att göra med. När vi fick den första offerten ägde GE Capital Real Estate fastigheten. Under tiden sålde de till Kungsleden i en stor paketaffär. Vi visste sedan att Kungsleden skulle sälja fastigheten vidare och när vi flyttade in hade Kungsleden sålt den till familjen Bräutigam.

Samlingspunkten i den nya lokalen är den pampiga bioloungen.

– Vi har valt att inte ha en massa kaffemaskiner överallt, vi vill att man ska gå ner och träffas. Här kan vi samla hela gruppen och ha externa träffar.

Lokalerna är ännu inte helt färdiga, bland annat måste man arbeta med ljudnivån i loungen.

– Det ekar när man pratar här, vi är inne på att försöka få tag i biodraperier att hänga på väggarna, för att minska ekot och för att få tillbaka biokänslan. När vi gör presentationer med projektorn i Plazaloungen är det ju häftigt att dra bort biodraperierna först.

– Sedan är vi i stort sett nöjda med lokalerna, det enda är väl att vi ska skaffa ett flipperspel till lekrummet …


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration