Posthuset moderniseras och blir dubbelt så stort

Länsstyrelsen tecknade nyligen ett hyreskontrakt för nästan 4 000 kvadratmeter i det gamla Posthuset vid Resecentrum i Uppsala. Det markerade startskottet för ett stort utvecklingsprojekt – fastighetens yta ska nu fördubblas.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-11 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ska göras om. Det gamla Posthuset vid Resecentrum i Uppsala kommer att byggas om till moderna kontor – och en del kanske blir hotell. Fastighetsägaren Klövern, med Uppsala-chefen Henrik Lindley, kommer att fördubbla fastighetens yta
Bild: Nicklas Tollesson


Klövern har ägt fastigheten – som uppfördes för Posten i mitten av 1960-talet – i drygt tio år.

– Redan då insåg man att fastigheten har ett fantastiskt läge, säger Henrik Lindley, Klöverns chef i Uppsala, och pekar ut genom fönstret på den femte och hittills högsta våningen.

Blickar man ut ser omgivningen inte alls ut som när Klövern köpte fastigheten. Uppsala Konsert och Kongress glimrar en bit bort på andra sidan järnvägsspåren, där de båda bågformade Uppsala Entré-husen också har färdigställts och både Skanskas och Uppsalahems nya projekt är på väg upp.

"Fina landmärken"


På den västra sidan om nya Resecentrum har planerna för en utbyggnad av Stadshuset påbörjats – och alltså även för Posthuset.

– Stadshuset och den här byggnaden – kvarteret ­Suttung – uppfördes ungefär samtidigt på 60-talet och de är båda L-format byggda, med möjlighet att bygga ytterligare ett L, så att de i princip växer ihop. Det kan bli fina landmärken på båda sidor av den öppna planen här vid Resecentrum, säger Henrik Lindley.

Det nuvarande Posthuset omfattar cirka 9 000 kvadratmeter kontor. Klövern har på senare tid arbetat för att tomställa huset inför ombyggnationen. De flesta hyresgästerna flyttar till nya lokaler i slutet av året. Sist ut är Compu Group Medical Sweden AB som flyttar i mitten av februari.

Länsstyrelsen tillträder två våningsplan – de fyra lägsta våningsplanen omfattar vardera 1 700 kvadrat­meter – och 400 kvadratmeter i källarplanet, om cirka ett och ett halvt år, på våren 2015.

Då ska byggnaden också ha byggts på med två våningar (något indragna, så de våningsplanen omfattar cirka 1 600 kvadratmeter vardera).

Byggnaden på innergården rivs och ersätts med en ny L-formad byggnad – de två byggnaderna byggs dock inte ihop helt och hållet.

Nio våningar högt


Ner mot järnvägsspåren kommer den nya byggnaden att bli nio våningar hög – samma nivå som Uppsala Konsert och Kongress, och det kan komma att byggas med överhäng – så att huset "lutar" ut mot järnvägsspåren.

Det är i nuläget inte helt klart om den nya byggnaden kommer att innehålla kontor eller hotell.

– Vi diskuterar med olika hotelloperatörer, antingen tecknar vi avtal med någon av dem eller så går vi vidare med ett renodlat kontorsprojekt. Vi räknar med att allt har fallit på plats senast vid årsskiftet, säger Henrik Lindley.

Det nya Radisson-hotellet öppnade ganska nyligen, finns det plats för ytterligare en stor hotelletablering här?

– Det beror på vem du frågar. Pratar du med de befintliga hotelloperatörerna i stan så säger de "visst märks det att det har kommit en ny aktör till staden". Antalet hotellnätter har inte ökat i samma takt som antalet rum även om hotellnätterna har ökat och det är klart att vissa drabbas när konkurrensen ökar. Men staden växer hela tiden och det behövs alternativ på olika nivåer, allt från vandrarhem till premiumhotell. Det finns framför allt behov av hotell i affärssegmentet.

Hotellplanerna innebär en satsning på möten, konferenser och kongresser, med en bankettsal för runt 170 personer.

– Sedan Folkets Hus lades ner har det saknats möteslokaler av den storleken i Uppsala, säger Henrik Lindley, som räknar med att ett eventuellt hotell kan stå klart i början av 2016.

Utformningen av de nya delarna är i nuläget inte helt klar. Det arbetas för fullt med bygglovshandlingarna och Henrik Lindley vill därför inte föregå processen genom att släppa några visionsbilder.

Men mycket tyder på att man kommer att behålla det karaktäristiska uttrycket med den emaljerade plåten i fasaden även i framtiden.

– När solljuset ligger på reflekteras det på många ­olika sätt beroende på var man tittar, fasaden har många olika uttryck. Den emaljerade plåten är en kvalitet som vi vill ta vara på.

Påbyggnaden kommer att vara mer glasdominerad, men i nuläget är alltså utformningen inte helt klar.

Däremot är det klart att parkeringsgaraget i källarplanet kommer att bygga ut, dagens 58 p-platser blir i framtiden cirka 80.

Hur är intresset för de nya kontorsytorna?

– Det finns ett stort intresse. Hyresnivåerna blir naturligtvis bland de högsta i Uppsala, 2 200 till 2 700 kronor per kvadratmeter. På senare tid har efterfrågan på kontor av riktigt hög standard ökat och närheten till Resecentrum gör det här till ett mycket eftertraktat kontorsläge.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration