Familjärt och familjeägt

Familjärt och familjeägt – det är vd Peter Karlströms beskrivning av Henry Ståhl Fastigheter AB.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-10 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Spindeln i nätet. Peter Karlström är vd för Henry Ståhl, som äger cirka 40 000 kvadratmeter i Uppsala.
Bild: Nicklas Tollesson


– När vi får nya medarbetare visar det sig ofta att deras pappa eller mamma också har arbetat här. Och många medarbetare blir kvar här väldigt länge, säger Peter Karlström.

Själv började han 1998, då som fastighetschef för att några år senare bli vd.

År 2008 gick han vidare och blev vd för statliga Special­fastigheter, men förra året kom han tillbaka till Henry Ståhl.

Inget svårt val


– När jag fick frågan av Specialfastigheter var jag i ett läge då jag ville testa något nytt, och jag hade fyra fantastiska år där. Specialfastigheter äger bland annat fängelser, hyresgästerna är bland andra Kriminalvården och Säpo. Det var ett utvecklande och annorlunda arbete. Samtidigt var det lite ombytligt på vd-posten här och när Mikael frågade mig om jag ville komma tillbaka var det inget svårt val. Mitt hjärta har alltid klappat för Henry Ståhl.

Mikael, med efternamnet Ståhl, är son till grundaren Henry. Han är i dag ensam ägare till bolaget och tillsammans med sina systrar Ann-Christin Ståhl och Pia Althin äger han också bolaget Kretia, vars fastigheter förvaltas av Henry Ståhl.

Kontor i centrala lägen


När Henry Ståhl startade företaget 1947 var det som ett byggbolag. Så småningom kom det egna fastighetsägandet in i bilden och sedan mitten av 90-talet är Henry Ståhl helt inriktat på att äga, förvalta och utveckla fastigheter, huvudsakligen kontorsfastigheter i centrala lägen.

– Vi är inte transaktionsintensiva, utan fokuserar på den löpande förvaltningen, omsorg om hyresgästerna och även om fastigheterna.

Huvudkontoret ligger i Norrköping, där också större delen av fastighetsbeståndet finns.

Uppsala är en av bolagets fyra prioriterade marknader. Grunden för Uppsalabeståndet lades då man köpte bolaget Lärostaden i slutet av 1990-talet. Sedan köpte man till den största pjäsen i Uppsalabeståndet, kontorskomplexet Fyrisborg, omfattande 28 000 kvadratmeter. Fastigheten är en av flera i Uppsala som byggdes på spekulation i skarven mellan det glada 80-talet och den nattsvarta inledningen på 90-talet.

– När vi förvärvade fastigheten var kanske 6 000–7 000 kvadratmeter vakant, ytor som aldrig hade blivit iordninggjorda. Nu i november flyttar Länsförsäkringar in på drygt 2 800 kvadratmeter och därmed är fastigheten i stort sett fullt uthyrd, det finns i princip bara enstaka förrådsytor kvar.

Sällan försäljning


De övriga fem Henry Ståhl-fastigheterna i Uppsala – ett bostads- och fyra kontorshus – ligger alla i centrum.

– Vi vill gärna förvärva mer i Uppsala. Men staden kännetecknas av att här finns många långsiktiga fastighetsägare, det är sällan det läggs ut intressanta objekt till försäljning.

– Men Uppsala är en mycket intressant marknad. När det gäller bostäder är trycket nästan som i Stockholm. Det är glädjande att Uppsalahem och även andra aktörer bygger nya hyresrätter i Uppsala, nya bostäder är en förutsättning för fortsatt tillväxt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration