Stort tryck på centrala kontorslokaler

Aspholmens kontorsprojekt Svalan i centrala Uppsala har varit mycket framgångsrikt. – Nu bygger vi etapp 2 för fullt, och 90 procent av ytorna i projektet är redan uthyrda, säger Björn Johansson, fastighetschef på Aspholmen i Uppsala.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-04-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ny bowlinghall. I samband med omgörningen har man passat på att göra om O’Learys restaurang totalt – bland annat har en sju banor stor bowlinghall skapats innanför restaurangdelen. "Det är kul att ha en bowlingbana så här centralt", tycker Björn Johansson och Robert Ahlstedt från fastighetsägaren Aspholmen.
Bild: Nicklas Tollesson


Det är ett komplicerat projekt som Aspholmen håller på med i kvarteret Svalan.

– Det innehåller alla moment; rivning, påbyggnad, ombyggnad och nyproduktion, samtidigt som en del befintliga hyresgäster har bedrivit full verksamhet. Ett komplicerat och spännande projekt, konstaterar Robert Ahlstedt, projektutvecklare på Aspholmen.

Olika etapper


Projektet delas in i tre etapper. Den första berör det gamla Epavaruhuset som vetter ut mot Vaksalagatan.
Artikelbild

Ny innergård. Innergården flyttades för att kontoren skulle få mer dagsljus.
Bild: Nicklas Tollesson


Aspholmen köpte fastigheten i princip tomställd av GE Capital Real Estate 2010. I dag är den helt omgjord. Samtliga ytor har moderniserats och två indragna våningar har byggts på taket, båda uthyrda till advokatfirman Lindahl. Den översta våningen är indragen så mycket att den inte syns från gatan – här har Lindahl en stor takterrass med utsikt över stora delar av Uppsala.

Lindahl var först ut med att teckna hyreskontrakt i nya Svalan och flyttade in i vintras.

Den gamla grönglaserade tegelfasaden ut mot Vak­sala­gatan har bytts ut, samtidigt som fasaden har flyttats ut tre meter så att huset livar med byggnationen på östsidan.

– Därigenom har vi skapat den här helt nya utsikten, säger Björn Johansson och pekar Vaksalagatan västerut från den nya hyresgästen Compugroups nya konferensrum.

– Det är något helt annat än att bara titta rakt ut på gatan …

Innergården mellan den här fastig­heten och Vasakronans hörnfastighet på Vaksalagatan/Dragarbrunnsgatan, har Aspholmen valt att flytta ungefär fem meter närmare Vaksalagatan.

– Det var kanske inte den enklaste lösningen, men det var nog den bästa. Det här var ett väldigt "djupt" hus, det var långt till fönstren. Genom att flytta innergården får vi in mer dagsljus. Miljöfrågorna är väldigt viktiga för oss, vi har certifierat fastigheten enligt systemet Miljöbyggnad på nivå Silver och där är dagsljuset en viktig ingrediens, berättar Robert Ahlstedt.

Byggs ihop


Sweco flyttar in i höst. Teknikkonsulten har tecknat ett kontrakt som omfattar ett helt våningsplan, från delen i Vaksalagatan och ända bort till O’Learys-restaurangen på Dragarbrunnsgatan. O’Learysfastigheten är etapp 2 i Aspholmens Svalanprojekt – de båda fastigheterna byggs alltså ihop "bakom" Vasakronans hörnfastighet med Handelsbanken.
Artikelbild

I Höst. I höst ska etapp 2 av Aspholmens projekt Svalan stå klart för inflyttning.
Bild: Nicklas Tollesson


När Lokalnytt hälsar på i slutet av mars är byggarbetet här i full gång. Tidigare var den här fastigheten två våningar hög (den övre var indragen). När etapp 2 är färdigställd i höst kommer huset att vara fem våningar högt, och dessutom har man byggt "inåt" och fyllt ut ett tomrum på innergården.

– Vi började med att göra om O’Learys-restaurangen helt och hållet. I stället för den långsmala planlösningen de hade tidigare har de fått hela bredden ut mot Dragarbrunnsgatan. Detta ledde till att det också fanns möjlighet att bygga en stor bowlingbana åt dem innanför själva restaurangdelen. En kul lösning som har blivit ett jättehäftigt koncept, säger Björn Johansson.

Det mesta uthyrt


De fyra kontorsvåningarna ovanför är till största delen redan uthyrda.

– Vi har väl som mest 500 kvadratmeter sammanhängande kontorsytor kvar att hyra ut. Uthyrnings­arbetet har gått fortare än vi trodde, säger Björn ­Johansson.

Vilka är framgångsfaktorerna bakom det lyckade uthyrningsarbetet?

– Vi har kunnat bygga yteffektiva kontor, och när man gör det måste man kunna uppfylla höga tekniska krav, på exempelvis ventilation och kyla, vilket vi har gjort. Men framför allt handlar det naturligtvis om att fastigheten ligger rätt, det här är ett fantastiskt kontorsläge.

– Sammanlagt har Aspholmen skapat 4 000 nya kvadratmeter kontorsytor – 2 000 i varje etapp. 6 000 kvadratmeter har blivit 10 000.

När etapp 2 är färdigställd i höst går Aspholmen vidare norrut och fortsätter med att rusta upp den 4 000 kvadratmeter stora tegelbyggnaden ovanför O’Learys.

– Men det arbetet är inte lika omfattande. Det handlar mest om hyresgästanpassningar. I dag finns vårt byggkontor i det huset, så där kommer det att uppstå en del lediga ytor när vi är färdiga med byggnationerna här, säger Robert Ahlstedt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration