Historisk byggnad – med modernt innehåll

Ett hus från 1645 innehåller naturligtvis mängder av intressanta historier. Atrium Ljungberg har öst ur de historiska källorna kring Rådhuset, och öppnar snart en utställning om byggnadens fantastiska historia.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-04-13 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Rådhuset. År 1645 uppfördes Edenbergska palatset på Stora Torgeti Uppsala. Det byggdes om och till, en gång på 1700-talet och en gång på 1800-talet, och i samband med att Atrium Ljungberg förvandlade huset till en galleria gjordes ytterligare en tillbyggnad, år 2012.
Bild: Nicklas Tollesson


Byggnaden kallades ursprungligen Edenbergska palatset efter köpmannen Claus Edenberg som lät uppföra den runt 1645. Uppsala stad tog över byggnaden 1710 och hade kvar den till 2006 då Atrium Ljungberg köpte fastigheten.

– Det har varit tre ägare sedan 1645. Det är fascinerande, och det ger oss som fastighetsägare ett stort ansvar att föra Rådhusets historia vidare, säger Eva Troell, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.

Hon ansvarar för Atrium Ljungbergs handelsfastig­heter i Uppsala city – Rådhuset och Forumgallerian.

Positiv utveckling


Det har gått två år sedan Rådhuset slog upp portarna som modevaruhus.

– Vi har haft en positiv utveckling. Efter första året hade vi ju något att jämföra med också, och det går helt klart åt rätt håll. De som har varit här och handlat kommer i stor utsträckning tillbaka, säger Eva Troell.

Hon visar runt i byggnaden, där den gamla arkitekturen samsas med modernt mode som Filippa K, Lexington och Peak Performance.

– Här gick hästdroskorna igenom, säger hon i förbi­gående när vi är på väg mot den fantastiska rådhussalen där Denim Library säljer jeans som samsas med böckerna i bibliotekshyllorna.
Artikelbild

Gamla rådhussalen. I den gamla rådhussalen säljs det i dag jeans i Denim Library. "Taket behövde vi bara damma av, sedan var det så här fint", säger Eva Troell på Atrium Ljungberg.
Bild: Nicklas Tollesson


I de gamla plåtlådorna som rådsherrarna använde till sina värdesaker ligger nu färgglada sockar. Gamla dörrar används som bord, där de senaste modenyheterna presenteras.

Eva Troell berättar om Axel Oxenstierna, som fick placeras på nedervåningen för att han inte orkade ta sig uppför trapporna, om Axel von Fersen, som inte var imponerad av vare sig balsalen eller Uppsalakvinnorna, och om den dagboksskrivande brittiske ambassadören som öppnade fönstret mot torget och fick bevittna en avrättning.

– Ju mer man gräver i historien desto mer hittar man. Vi har tagit fram väldigt mycket intressant material och en del av det ska vi presentera i en utställning här i Rådhuset med början nu i april. Utställningen kommer sedan att fortsätta under resten av året, berättar Eva Troell, samtidigt som hon visar hur Atrium Ljungbergs fastighetsskötare en gång i veckan för hand vrider upp urverket till den gamla rådhusklockan som syns ut mot Stora torget.

På den översta våningen i Rådhuset kommer inredningsbutiken snart att stänga.

– Vi har två spår för hur vi bäst ska använda lokalerna. Det kan bli mer mode, det har hela tiden funnits ett stort intresse för klädaktörer att öppna här, vi har flera intressenter. Eller så satsar vi på ytterligare ett matkoncept, vi har redan restaurangen Steak Råd­huset, men vi kan också tänka oss ett cafékoncept, vi får se. Det är verkligen fantastiska lokaler.

Men rent ekonomiskt måste Forumgallerian vara bättre för Atrium Ljungberg?

– Vi är nöjda med båda fastigheterna. Forumgallerian går som tåget, och är väletablerad sedan många år. Rådhuset är fortfarande väldigt nytt, och pilarna pekat åt rätt håll. Om några år kanske man kan göra den jämförelsen.
Artikelbild

Nytt innehåll. I den översta våningen på Rådhuset är det nya aktörer på väg in. Spåren är antingen ett matkoncept eller ytterligare mode.
Bild: Nicklas Tollesson


Eva Troell menar att Rådhuset är en fastighet i ­Atrium Ljungbergs anda – en äldre fastighet som tidigare har haft ett annat användningsområde, men som gjorts om till ett varuhus.

– Vi har gjort samma sak med Mobilia i Malmö och Sickla Köpkvarter, konverterat gamla fastigheter med karaktär till moderna handelsfastigheter, samtidigt som vi bevarar mycket av det ursprungliga.

Atrium Ljungberg planerar nu också en uppgradering av Forumgallerian.

– Vi är väldigt tidigt i processen. Det går bra för gallerian så visst hade vi kunnat luta oss tillbaka och bara låta det rulla på, men det är inte Atrium Ljungbergs stil. Vi vill modernisera gallerian. Just nu är vi i skisstadiet och målar med den breda penseln.

Har ni något ledigt i Forumgallerian i dag?

– Vi har en butikslokal om 300 kvadratmeter. Vi har använt den lite grann för pop up-butiker och i dag är en gymnasieskola där och har ett stylingevent. Vi håller den levande och använder den till olika koncept i väntan på nästa hyresgäst.

– Det finns också både kontor och bostäder ovanför Forumgallerian, det tänker man inte alltid på, men där har vi några hundra kvadratmeter ledigt.

Strax öster om Uppsala city äger Atrium Ljungberg också den stora handelsplatsen Gränby centrum och utvecklingsområdet Gränby Köpstad, som i fram­tiden ska omfatta 50 000 kvadratmeter ny yta – nästan 100 000 tillsammans med Gränby centrum, och det kan växa till ännu mer.

– Gränby blomstrar och vår ambition är att bygga stad, inte bara handel. Det ska finnas både service och bostäder i och omkring området i framtiden.

Atrium Ljungberg är, med ett fastighetsvärde på 25 miljarder kronor, ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag, och för bolaget är Uppsala en viktig marknad.

– Uppsala är ett fokusområde för Atrium Ljungberg. Efter att vi avslutat ett stort utvecklingsprojekt i Mobilia, är det nu stort fokus på utvecklingen i Uppsala.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration