Rekordhotell med retrokänsla

Flygplansanknytningen i nya Best Western Plus Sthlm Bromma är påtaglig. Att flygplatsen byggs ut gör att hotellets läge blir ultimat.
– Framtiden här ser väldigt ljus ut, säger marknadschefen Katarina Edberg.

Skriven av Therese Aronsson 2012-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Katarina Edberg, marknadschef
Bild: Niclas Liedberg


Du möts av marmor, mässing och teak när du kliver innanför dörrarna till nya Best Western Plus Sthlm Bromma. Det var materialen som användes när fastigheten byggdes 1946. Inredningsarkitekterna The Common Office har spunnit vidare på retrokänslan och tagit in ännu mer av de materialen, samtidigt som de har blandat upp dem med moderna material.

– Gästerna ska få en varm känsla när de kommer in. Hotellet ska bli en mötesplats i Västerort, säger marknadschefen Katarina Edberg.

Många bufféer


I matsalen är bordsskivorna i marmor, lamporna i mässing och stommen i sofforna är i teak. Där serveras frukostbuffé alla dagar, lunchbuffé vid konferenser och à la carte varje kväll. Utanför ska det byggas en terrass med söderläge.

I loungerna på varje våning finns soffgrupper med runda kubbar i marmor till soffbord, och en gyllene servicedisk.

– Där bjuder vi på kaffe och te, och möjligheten att ha möten. Loungerna är även till för dem som inte bor på hotellet. Vid flygförseningar kan man komma hit, för då är det ofta fullt på flygplatsen.

Väggarna i korridorerna för konferensrum, med namn efter flygplanstyper, är klädda i teak och det största konferensrummet tar 180 personer. De minsta konferensrummen har dusch och toalett, vilket kan vara bra för dem som flugit tidigt.

Flygplansinspirerat


Sammanlagt finns 202 hotellrum. I varje finns ett stort teakskåp, nattygsbord i marmor och en klassisk fladdermusfåtölj. Några av rummen har dörrar emellan för till exempel familjer. På så sätt behövs inte plats till extrasängar.

Fastigheten skapades av arkitekten Paul Hedqvist åt ABA (som blev SAS sedermera). Flygbolaget satt kvar här ända till 1989.

– Flyganknytningen kan man känna av här. När man går in i ett av konferensrummen känns det som att man går in i en flygplanskropp, med små, låga fönster längs sidorna, säger Katarina Edberg och fortsätter:

– Tidigare parkerade flygplanen utanför huset.

Ica hade sitt huvudkontor här några år och sedan stod det tomt i 15 år. Eller nästan tomt. Polisen använde det när de skulle träna på att storma fastigheter. Flygplatsens osäkra framtid gjorde att ingen vågade göra något med fastigheten.
Artikelbild

Best Western Plus Sthlm Bromma är tänkt att ge en varm retrokänsla. För att skapa det har man inspirerats av 40-talet i materialvalen, som främst är mässing, marmor och teak.
Bild: Niclas Liedberg


När beslutet kom att förlänga kontraktet till 2038 blev det huggsexa om fastigheten. Flera aktörer insåg vilket bra läge den har med bara tre minuters gångväg till flygplatsen. Fastigheten ägs i dag av Part Construction AB som också arbetar med prefabricerade badrum. Tack vare dem byggdes Best Western Plus Sthlm Bromma i rekordfart.

– Hela fastigheten blåstes ut 2010, i januari 2011 började man bygga och den 18 september hade vi invigning. Det måste vara ett rekord. Badrummen kom klara och lyftes bara in i byggnaden.

Best Western är ett medlemsföretag där alla hotell är privatägda. En konstellation av tre ägare, som kallar sig Sleepingfox Hotel Group, driver hotellet i Bromma. Sedan tidigare driver de även ett Best Western i Norrköping och ett i Sundsvall.

– De är på jakt och har alltid ett öga öppet för nya affärer. Här var det läget som var det viktiga, som man såg potential i, säger Katarina Edberg.

Fastigheten är kulturminnesmärkt, vilket innebar en del begränsningar i ombyggnationen. Fasaden är nyrenoverad och omputsad, men det var tvunget att göras i samma nyans som innan. Trappan finns kvar sedan fastigheten byggdes. Den håller samman fastigheten och slingrar sig mellan planen med ett räcke i originalskinn. Inuti trappsnurren finns en rund tubhiss där hisskorgen är i trä. Även den är sedan 1946.

Mindre stress


Hotellets målgrupp är flygets resenärer, vilket till största delen är affärsresenärer.

– De tycker att det är otroligt skönt att slippa oroa sig för köer i trafiken. I stället kan de lugnt sitta här och äta frukost och veta att flygplatsen är tre minuter bort. I lobbyn har vi tavlor med avgångstider och där finns även information om eventuella förseningar, säger hon och fortsätter.

– Vår parkering gör att läget även är perfekt för företag i Västerort.

"Run with the staff"


På helgerna försöker hotellet få dit sportlag och på somrarna bussgrupper. För att få dit Brommaborna har de bruncher varje söndag och ett World Class Fitness Express-gym som är gratis för gästerna, men som det finns möjlighet för andra att bli medlemmar i. Vissa morgonarna anordnas löprundor som de kallar "Run with the staff".

Katarina Edberg tror att det kommer att bli lättare att locka hit gäster när den nya flygplatsterminalen byggs närmare dem. Där ska även en station för Tvärbanan finnas.

– Det händer så mycket i området. En bilinfart på andra sidan av flygplatsen skulle göra stor skillnad. Det finns planer på stora ökningar av flygresenärer på Bromma, vilket gynnar oss. Framtiden här ser väldigt ljus ut.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration