Nu glänser Kungsporten igen

För drygt ett och ett halvt år sedan köpte Klövern Kungsporten i Boländerna. – Sedan dess har vi fått in 27 nya hyresgäster och på olika sätt gjort förändringar och anpassat lokalbehoven för elva befintliga hyresgäster. Det är tack vare lokal närvaro och stort engagemang som det har varit möjligt, säger Klöverns Uppsalachef Henrik Lindley

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-04-17 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Grönt. Henrik Lindley beskriver Kungsporten som "en grön oas som är gömd för de flesta".
Bild: Klövern


Den 18 500 kvadratmeter stora Kungsporten i den södra delen av Boländerna är en fastighet som verkligen sticker ut i omgivningen – mycket beroende på den karakteristiska rostfria plåten.

Klövern håller nu på att tvätta plåten på de sju huskropparna som utgör Kungsporten, och det är stor skillnad på en nytvättad fasadplåt och en otvättad.
Artikelbild

Osäker. Henrik Lindley vet inte om han ska se den rostfria plåten som en tillgång eller en belastning. "Vissa inredningsarkitekter går igång ordentligt när de ser den, den är tidstypisk för det tidiga 90-talet och de menar att det går att göra väldigt häftiga grejer av det här, medan andra bara säger "riv ner skiten" … Själv vet jag inte riktigt."
Bild: Nicklas Tollesson


– Vi har hittat ett rengöringsmedel som är biologiskt nedbrytbart och miljövänligt på alla sätt, och som fungerar jättebra. Titta, det riktigt strålar om den nytvättade plåten, säger Lindley och pekar upp mot en fasad som glänser i solskenet.

– Vi började tvätta i höstas, men fick avbryta när det blev för kallt. Så snart våren kommer ska vi fortsätta.

Också invändigt är den rostfria plåten fram­trädande, framför allt i innertaken i korridorerna. I kommunens reception i den stora byggnaden, som ligger närmast Björkgatan, är den väldigt dominerande i taket.

– Vissa inredningsarkitekter går igång ordentligt när de ser den, den är tidstypisk för det tidiga 90-talet och de menar att det går att göra väldigt häftiga grejer av det här, medan andra bara säger "riv ner skiten" …

Vad tycker du själv?

– Jag kan inte sådant. Däremot vet jag erfarenhetsmässigt att vilket håll man än väljer att gå åt så blir det bra, om man har en duktig inredningsarkitekt.

Kommunen hade tidigare verksamhet i hela den största byggnaden i Kungsporten – cirka 6 500 kvadratmeter – men lämnade förra sommaren fastigheten och flyttade till nya lokaler i Skanskas fastighet – som nu har sålts till SPP – vid Resecentrum.

Kommunen valde dock sedan att ändå sitta kvar på 2 000 kvadratmeter med miljökontoret, som har cirka 60 arbetsplatser här.

– Vi visste redan när vi köpte fastigheten att kommunen skulle lämna, men vi är övertygade om att vi kommer att fylla de här ytorna igen. Vi för nu långt gångna diskussioner med en hyresgäst som är inne på att ta resterande ytor i huset. Då kommer vi att investera elva miljoner kronor i en stor modernisering av byggnaden. Går affären i lås så blir det inflyttning redan till hösten, säger Henrik Lindley.

Bra komplement


Kungsporten uppfördes av Åsberg & Olsson 1990, i skarven mellan det glada 80-talet och den nattsvarta inledningen av 90-talet.
Artikelbild

Kontorshotell. Klövern har precis öppnat sitt andra kontorshotell i Kungs- porten.
Bild: Nicklas Tollesson


Efter fastighetskrisen har Kungsporten ägts av stora fastighetsägare som AP Fastigheter, Vasakronan och Niam.

– För Klöverns del är det här ett bra komplement till vårt övriga bestånd. Vi äger Uppsala Business Park i Fyrislund, gamla Pharmacia, och vi äger Postenhuset mitt i centrum, där vi planerar att genomföra ett stort nybyggnadsprojekt. För hyresgäster som inte vill betala de högre cityhyrorna i Postenhuset, eller inte är specialiserade inom life science, eller som tycker att Fyrislund ligger lite för långt från stadskärnan är det här ett bra alternativ. Med vår lokala närvaro och kännedom om marknaden var vi övertygade om att vi skulle lyckas bra med Kungsporten, trots att vi visste att vi skulle få en stor vakans, säger Henrik Lindley.

Snyggt yttre


– Vi har satsat på att gradera upp fastigheten och snygga upp yttermiljön. Bland annat med takfotsbelysningen som belyser fasaden. Tillsammans med de blanka plåtarna ger den ett mäktigt intryck när det är mörkt. Det är tacksamt att arbeta med sådana här detaljer, eftersom det verkligen syns en skillnad, det uppskattas av hyresgästerna.
Artikelbild

Glansigt. Den rostfria plåten är utmärkande för Kungsporten, både exteriört och interiört. Den finns i många korridorer och som här, i kommunens gamla reception i den största byggnaden.
Bild: Nicklas Tollesson


Klövern har gjort kontorshotell av två av de tidigare vakanta ytorna.

– Det första fyllde vi ganska fort, med ett tiotal småföretag, och precis nu i dagarna påbörjades inflyttning i det nya. Det har varit väldigt populärt. Vi har med relativt små medel gjort det här till ett livfyllt område med mycket dynamik. Det händer mycket här.

Kungsporten har i dag 56 olika lokalhyresgäster – då räknas kommunen bara som en, trots att man har flera olika lokaler – och det rör sig om ett brett spektrum av företag, allt från IT-bolag och försäkringsmäklare till vårdföretag, utbildningsföretag, gym, tryckeri och lunchrestaurang.

– Vi har fått in 27 nya hyresgäster och gjort förändringar för elva av de befintliga, flyttat dem till mer ändamålsenliga lokaler eller utökat deras ytor. Det är viktigt att se möjligheterna, det utmärker en bra hyresvärd.

Vill ha vakanser


Sedan är det en förutsättning att det finns vakanser i fastigheten.

– Ja, om det är 100 procent uthyrt, då kan det bara gå åt fel håll. Jag skulle vilja säga att det krävs en vakans på minst fem procent för att man ska kunna genomföra sina hyresgästers önskemål. Förutom den stora vakansen på 4 500 kvadratmeter har vi bland ­annat ett våningsplan på 850 kvadratmeter, en yta på 360 kvadratmeter och några småytor lediga i dag.

Vilka är de största fördelarna med att sätta sig här?

– Dels är det en etablerad adress, de flesta Uppsalabor vet var Kungsporten ligger, det är en fastighet med en egen identitet. Dessutom finns här gott om parkeringsplatser, nästan 500 stycken. Med bil är man inne i stadskärnan på nolltid, och det tar bara ett par minuter med cykel. En sak som många inte känner till är den fina miljön på innergården. Det är en grön oas som är gömd för de flesta. Här finns en beachvolleyboll-plan och det brukar till och med ligga folk och sola här på luncherna på sommaren.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration